Deneysel hipotiroidi oluşturulan dişi sıçanlarda endometriyal reseptivite durumunun analiz edilmesi: Histopatolojik, immünohistokimyasal ve biyokimyasal çalışma
Analysis of endometrial receptivity status in female rats with experimental hypothyroidism: Histopathological, immunohistochemical and biochemical study
  1. Tez No: 637718
  2. Yazar: ELİF ERBAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMİN GEDİKLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Endometriyal reseptivite, Hipotiroidi, L-tiroksin, 6-propil-2-tiyourasil, Endometrial receptivity, Hypothyroidism, L-thyroxine, 6-propyl-2-thiouracil
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Deneysel Hipotiroidi Oluşturulan Dişi Sıçanlarda Endometriyal Reseptivite Durumunun Analiz Edilmesi: Histopatolojik, İmmünohistokimyasal ve Biyokimyasal Çalışma Amaç: Çalışmamızda dişi sıçanlarda deneysel hipotiroidi modeli oluşturularak, hipotiroidinin endometriyal reseptivite üzerine olan etkilerinin histopatolojik, immünohistokimyasal ve biyokimyasal yöntemlerle araştırılması amaçlandı. Materyal ve Metot: Çalışmada 200-250 gram ağırlığında, 36 adet dişi Sprague-Dawley cinsi sıçan kullanıldı. Sıçanlar Kontrol-ER, Hipotiroidi-ER ve Tedavi-ER olacak şekilde 3 gruba ayrıldı. Kontrol-ER grubu dışındaki gruplarda hipotiroidi oluşturmak amacıyla 8 hafta %0.05 6-propil-2-tiyourasil içme sularına taze olarak eklendi. Daha sonra Kontrol-ER, Hipotiroidi-ER gruplarına endometriyal reseptivite modeli uygulandı, sıçanlar 5. gün sakrifiye edildi. Tedavi-ER grubuna ise günlük 0.8µg/100g L-tiroksin subkutan yolla, 10 gün uygulandı ve sonunda bu gruba da endometriyal reseptivite modeli uygulanarak 5. gün sıçanlar sakrifiye edildi. Alınan uterus dokuları histopatolojik ve immünohistokimyasal olarak, kan örnekleri biyokimyasal olarak değerlendirildi. Bulgular: Histopatolojik değerlendirmede; Hipotiroidi-ER grubunun endometriyum tabakasında epitelyal dejenerasyon, vakuolizasyon, uterus bezlerinde genişlemeler ve morfolojik bozukluklar gözlendi. Hipotiroidi-ER grubu ile karşılaştırıldığında Tedavi-ER grubunda önemli düzeyde iyileşmeler belirlendi. İmmünohistokimyasal değerlendirmede; Hipotiroidi-ER grubu ile Kontrol-ER grubu karşılaştırıldığında, integrin β3, integrin αvβ3, LIF, HOXA10 antikorlarında immün reaksiyonların azaldığı, MUC1 immun reaksiyonunun ise belirgin şekilde arttığı görüldü. Ayrıca Tedavi-ER grubunda tüm antikorların immun reaksiyonlarının Kontrol-ER grubundaki düzeye yaklaştığı görüldü. Biyokimyasal analizlerin sonucunda; Hipotiroidi-ER grubunda Kontrol-ER grubuna göre TSH ve progesteron seviyelerinde anlamlı bir yükselme, serbest T4, östrojen, FSH ve LH seviyelerinde ise anlamlı bir azalma tespit edildi. Tedavi-ER grubunun Hipotiroidi-ER grubu ile karşılaştırmasında ise tüm hormon düzeylerinde anlamlı bir iyileşme görüldü. Sonuç: Elde ettiğimiz veriler, endometriyal reseptivitede oldukça etkili olan hipotiroidinin deneysel sıçan modelinde oluşturduğu histopatolojik ve biyokimyasal değişimlerin hipotiroidi tedavisi ile normale döndürülebileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Analysis of Endometrial Receptivity Status in Female Rats with Experimental Hypothyroidism: Histopathological, Immunohistochemical and Biochemical Study Aim: In our study, it was aimed to investigate the effects of hypothyroidism on endometrial receptivity in experimental hypothyroid model in female rats by histopathological, immunohistochemical and biochemical methods. Material and method: In the study, 36 female Sprague-Dawley rats weighing 200-250 grams were used. Rats were divided into 3 groups as Control-ER, Hypothyroid-ER and Treatment-ER. Except for the Control-ER group, 0.05% 6-propyl-2-thiouracil was added freshly to drinking water for 8 weeks in order to create hypothyroidism. Subsequently, endometrial receptivity model was applied to Control-ER and Hypothyroid-ER groups, then rats were sacrificed on the 5th day. The treatment-ER group was subjected to 0.8µg/100g L-thyroxine daily for 10 days. At the end of this period, the endometrial receptivity model was applied to this group and rats were sacrificed on the 5th day. The uterine tissues obtained after the experiment were evaluated histopathologically and immunohistochemically, and blood samples were evaluated biochemically. Results: In histopathological evaluation; epithelial degeneration, vacuolization, enlargement of the uterine glands and morphological disorders were observed in the endometrium layer of the Hypothyroid-ER group. Compared to the Hypothyroid-ER group, significant improvements were detected in the Treatment-ER group. In immunohistochemical evaluation; when the Hypothyroid-ER group and the Control-ER group were compared, while immune reactions were decreased in integrin β3, integrin αvβ3, LIF, HOXA10 antibodies, it was seen that MUC1 immune reaction increased significantly. Also, it was seen that immune reactions of all antibodies in the Treatment-ER group approached the level in the Control-ER group. As a result of biochemical analysis; in the Hypothyroid-ER group, there was a significant increase in TSH and progesterone levels compared to the Control-ER group, and a significant decrease in free T4, estrogen, FSH and LH levels. It was determined that all hormone levels of the Treatment-ER group improved significantly compared to the Hypothyroid-ER group. Conclusion: The data obtained from the study showed that histopathological and biochemical changes occurring in the experimental hypothyroidism model can be returned to normal by the treatment of hypothyroidism, which is highly effective in endometrial receptivity.