Ebû Nuvâs ve şiiri
Ebû Nuvâs and its poems
- Tez No: 723211
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYUP AKŞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ebû Nuvâs, Arap şiiri, Arap edebiyatı, Abû Nuvâs, Arabic poetry, Arabic literature
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada klasik Arap şiirinde ün salmış I.Abbâsî döneminin en meşhur şairlerinden olan Ebû Nuvâs'ın hayatı, şiirlerindeki ölçü, içerik ve beyân sanatları tahlil edilip örneklerle ortaya konmaya çalışıldı. Ebû Nuvâs, Abbâsî hilafetinin ilk yıllarında yaşayan, hem kişiliğiyle hem de şiirlerile öne çıkmış Arap şiirinin en önemli temsilcisi sayılır. İslam öncesi ve ilk dönemleri, şairlerin terk edilmiş obalara ve kalıntılarına ağlama geleneği artık Ebû Nuvâs için bir mana ifade etmemektedir. İçki hakkında şiir yazmanın, harabelere ve çöl hayatına şiir yazmaktan daha iyi ve daha güzel olduğunu şiirlerinde inşâd etmiştir. Şarap şiirlerini çokça inşad etmesi dolayısıyla şarap ve sefahat şiirleriyle tanınmıştır. Ebû Nuvâs'ta şiir, hem kelimelerin seçimi hem de anlam yönünden büyük bir gelişme göstermiştir. Nitekim şiirlerinde halk dilinde çok az kullanılan kelimelere ve çok sayıda Farsça tabire yer verdiği gözlemlenmiştir. Ebû Nuvâs'ın şiir yeteneği çağdaşları olan şairler tarafından takdir gördüğü gibi sonraki şairler de onu takdir etmiş ve beğenmişledir. İbn Reşîk el-Kayrevânî Ebû Nuvâs hakkında“Ebû Nuvâs önceki şairlerin kullandığı üslûbu aşmış, belli lafızlara bağlı kalmamış bir şairdir”değerlendirmesinde bulunmuştur. Arap edebiyatının ünlü dil âlimi Câhiz ise Ebû Nuvâs için“Dili Ebû Nuvâs'tan daha iyi bilen bir kimseye rastlamadım”değerlendirmesinde bulunmuştur. Ebû Nuvâs Bağdat'a geldiğinde şiirlerinden başka geçim kaynağı yoktu. Onun yaşadığı dönemlerde şiir, en iyi geçim vasıtalarından biri sayılırdı. Şairler şiir söyleyerek, hem servet kazanıyor hem de yöneticiler ve halkın yanında itibar elde ediyorlardı. Ebû Nuvâs da geçimini şiirlerden kazanan ve yöneticiler yanında itibar elde eden şairlerdendi. Bermekiler ve Rabi' ailesi tarafından beğenildi, yanlarında yer aldı ve bu çevrelerden şiirleri sayesinde büyük bir servet edindi. Ebû Nuvâs söylemiş olduğu şiirler sayesinde Hârûnürreşîd'in meclisinde de kendine yer buldu. Ancak yapmış olduğu hatalardan dolayı Hârûnürreşîd onu hapse attırdı. Hapisten sonra Mısır'da yönetici olan Hasib'e de şiirler söyledi ve bir müddet onun yanında yer edindi. Halife Hârûnürreşîd'den sonra Emin ve Me'mun halifeler için de şiirler söylemiş ve bu şekilde geçimini sürdürmüştür. Ebû Nuvâs, şiirlerinde klasik temaların hepsine yer vermekle birlikte daha çok şarap ve mucûn şiirleri inşâd etmiştir. Av şiirleri için de özel bir bölüm ayıran ilk şairlerdendir. Ebû Nuvâs'ın şiirleri fesahat ve belagat yönünden de ileri bir düzeydedir; şiirlerinde seçmiş olduğu kelimeler açık ve sade olup kapalılıktan uzaktır. Şiirlerinde teşbîh ve isti'âreyi çokça kullanmıştır. 54 yaşında vefat eden Ebû Nuvâs, zevk ve sefa dolu bir hayattan sonra ömrünün son yıllarında eğlence ve zevk ortamına tövbe etmiş ve Rabbine yönelmiştir. Tövbe ettikten sonra zühd ile ilgili çok güzel şiirler inşâd etmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the life of nuvâ metrics, one of the most famous sellers of the period of Abbasid I, who was released in the classical Arabic classical, was tried to be revealed with examples related to poetic content and art of declaration. Abû Nuvâs is considered the most important representative of modern poetry that developed in the first years of the Abbâsîd Caliphate. The tradition of preIslamic and early period poets to cry over abandoned camps and their remains no longer means anything for Abû Nuvâs. He built in his poems that writing poetry about alcohol is better and more beautiful than writing poetry about ruins and desert life. Therefore, he is known for his poems about wine and debauchery. Poetry in Abu Nuvâs showed a great improvement in terms of both the choice of words and meaning. As a matter of fact, it has been observed that his poems include words that are rarely used in the public language and many Persian expressions. This poetic talent of Abu Nuvâs was appreciated by the poets of his contemporaries, and later poets also appreciated and admired him. According to Ibn Reşik al-Kayrevani, he made the evaluation that“Ebû Nuvâs is a poet who exceeded the style used by previous poets and did not adhere to certain words”. The famous language scholar of Arabic literature, Câhiz, on the other hand, said about Abu Nuvâs that he“could not come across anyone who knew the language better than Abu Nuvâs”. When Abu Nuwas came to Baghdad, he had no other source of livelihood other than his poems. During his lifetime, poetry was considered one of the best means of livelihood. Poets were both making wealth and gaining prestige among the rulers and the people by singing poetry. Like these poets, Abu Nuvâs was one of the poets who earned his living from poems and gained prestige with the rulers. He was liked by the Bermekis and the Rabi' Family, took their place with them, and gained a great fortune thanks to his poems from these circles. Ebû Nuvâs found a place for himself in the assembly of Harunürreşîd thanks to the poems he said. However, because of the mistakes he had made, Harunürreşid had him imprisoned. After the prison, he sang poems to Hasib, who was the ruler in Egypt, and took a place next to him for a while. After Caliph Hârûnürreşîd, Emin and Me'mun also sang poems for the caliphs and found a place with them. Although Abu Nuvâs included all of the classical themes in his poems, he composed mostly wine and mucûn poems. He is one of the first poets to allocate a special section for hunting poems. The poems of Abu Nuvâs are also at an advanced level in terms of eloquence and eloquence; The words he chose in his poems are far from all kinds of strangeness and words that are difficult to understand. He used the arts of simile and metaphor from Beyân, which is a part of the science of rhetoric, in his poems. Ebû Nuvâs, who died at the age of 54, repented to the environment of entertainment and signs in the last years of his life, after a life full of pleasure and pleasure, and turned to his Lord. After repenting, he composed very beautiful poems about asceticism.