Fen programları kazanımlarının çok fonksiyonlu tarım okuryazarlığı bağlamında incelenmesi
Investigation of objectives of science programs in the context of multifunctionalagricultural literacy
  1. Tez No: 638102
  2. Yazar: HAYRETTİN EMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BAHAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çok fonksiyonlu tarım okuryazarlığı, doküman incelemesi, Fen programları, Multifunctional agricultural literacy, document review, Science programs
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırmanın amacı Çok Fonksiyonlu Tarım Okuryazarlığı bilgi boyutu 8. temadaki (Fen, Teknoloji ve Mühendislik) 11 standardın, 2004 Fen ve Teknoloji Öğretim Programı, 2013 Fen Bilimleri Öğretim Programı ve 2018 Fen Bilimleri Öğretim Programı'ndaki kazanımlarda ne kadar yansıtıldığını incelemektir. Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programları (2004, 2013 ve 2018) 5.sınıftan 8.sınıfa kadar, Çok Fonksiyonlu Tarım Okuryazarlığı bilgi boyutunda Fen, Teknoloji ve Mühendislik teması adı altında ayrı ayrı incelenmiştir. Bu araştırmada nitel araştırma yöntemi ve nitel araştırma yöntemleri içinde yer alan, yazılı ve görsel kaynaklardaki verilerin incelenmesini sağlayan doküman inceleme tekniği ve buna bağlı içerik analizi kullanılmıştır. Öncelikle araştırmacı ve alan uzmanı iki kişi tarafından Fen programlarındaki (2004, 2013 ve 2018) kazanımlardan bir kısmı rastgele seçilmiş ve ilişkili olduğu standartlar belirlenmiştir. Kazanımlar seçildikten sonra uzmanların ve araştırmacının ilişkilendirdiği standartlar karşılaştırılmıştır. Araştırmacı ve alan uzmanlarının görüşlerinin birbiriyle aynı doğrultuda olması nedeniyle çalışmanın kalan kısmı araştırmacı tarafından yürütülmüştür. Analiz sonuçları değerlendirildiğinde, sadece ilişkili kazanımların sayısı dikkate alındığında sırasıyla 2004 Fen ve Teknoloji Dersi Öğretim Programı (93 kazanım) 2013 Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı'nda (36 kazanım) ve 2018 Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı (68 kazanım) ön plana çıkarken, ilişkisi tespit edilen kazanımların öğretim programındaki toplam kazanımları içindeki oranı dikkate alındığında tam tersi bir durum tespit edilmiştir. Başka bir ifade ile 2018 Fen Bilimleri Öğretim Programı'nın ilk sırada olduğu (%30,49) belirlenmiştir. Elde edilen bulgular ışığında çok fonksiyonlu tarım okuryazarlığının fen bilimleri ve diğer ders müfredatlarına entegrasyonu, tarım okuryazarlığı konusundaki farkındalığın arttırılması ve alan yazında daha kapsamlı çalışmaların yapılmasına yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine how 11 standards in the 8th theme (Science, Technology, and Engineering) in multifunctional agriculture literacy knowledge dimension are reflected regarding the objectives available in 2004 Science and Technology Curriculum, 2013 Science Curriculum and 2018 Science Curriculum. Science Course Curriculum (2004, 2013 and 2018) has been examined separately from the 5th grade to the 8th grade under the name of Science, Technology and Engineering in the Multi-functional Agriculture literacy knowledge dimension. In this research, the document analysis technique and related content analysis, which are among the qualitative research methods, and enable the data to be examined in written and visual sources, were used. First of all, some of the objectives in Science programs (2004, 2013 and 2018) were chosen randomly by two researchers and field experts, and the standards to which they were related were determined. After the objectives were selected, the standards associated by the experts and the researchers were compared. The remaining part of the study was carried out by the researcher, since the views of the researchers and field experts were in the same direction. When the results of the analysis are evaluated, considering only the number of related objectives, the 2004 Science and Technology Curriculum (93 objectives) , the 2013 Science Curriculum (36 objectives) and the 2018 Science Curriculum (68 objectives) came to the fore. Considering the ratio of the objectives whose relationship has been observed within the total objectives in the curriculum, the opposite situation has been determined. In other words, it was determined that the 2018 Science Education Program was in the first place (30.49%). In the light of the findings obtained, suggestions were made for the integration of multifunctional agricultural literacy into science and other curricula, raising awareness of agricultural literacy and conducting more comprehensive studies in the field.