Government incentives and export performance relation: A meta-analytic review
Devlet teşvikleri ve ihracat performansı ilişkisi: Bir meta-analiz çalışması
- Tez No: 638180
- Danışmanlar: PROF. DR. CANAN MADRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İhracat Teşvikleri, Devlet Teşvikleri, Devlet Destekleri, Sübvansiyonlar, İhracat Performansı, Export Incentives, Government Incentives, State Aids, Subsidies, Export Performance
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Ülkeler ihtiyaç duydukları ürünlerin ve hizmetlerin satınalınması için döviz ihtiyacı duymaktadır. Bu döviz ihtiyacının karşılanması için en önemli gelir kaynağı ülkelerin ulusal ihracatı olarak görülmektedir. Bütün ülkeler ihracat rakamlarını arttırmak, ithalat rakamlarını ise azaltarak dış ticaret fazlası yaratmayı hedeflemektedir ve bu yönde dış ticaret politikalarını oluşturmaktadır. Ülkelerin ihracat rakamlarını arttırması o ülke içindeki firmaların daha çok mal ihraç etmesi yada yeni firmaların da ihracata başlaması ile mümkün olabilmektedir. Bu doğrultuda ülkeler, ihracat yapmak isteyen firmalarını desteklemek için teşvik programları uygulamaktadır. Uygulanan teşvik programlarının, firmaların ihracat performansları üzerine etkisi, literatürde çok miktarda çalışmaya konu olmuştur. Araştırmacılar çalışmalarında, hem şirketlerin takip etmesi gereken sonuçları öneri olarak ortaya koyarken hem de yetkililer için yol gösterici politikaları önermektediler. Bu çalışma bir meta-analiz analiz çalışmasıdır. Çalışmanın çerçevesi Türkiye'de sunulan ihracat teşviklerinin, firmaların ihracat performansı üzerindeki etkileri üzerine yapılan çalışmaları kapsamaktadır. Daha çok teşvik adeti ve daha çok firma performansı verileri birleştirilerek, daha genel ve daha bütünleştirici sonuçlara ulaşmak hedeflenmektedir. Bu meta-analiz çalışmamız, ihracat teşvikleri ile firma performansları arasında yapılan çalışmalarda sadece korelasyon değerlerine ulaşılabilen araştırmaları içermektedir. Bu doğrultuda meta-analiz çalışmamız 22 ayrı çalışma, 50 korelasyon ve 5316 şirket verisini kapsamaktadır. Uluslararası pazarlama alanında göreceli olarak az kullanılan meta analiz yöntemiyle, daha önceden pekçok kere benzer kurgularla test edilmiş ihracat performansı alanındaki verinin birleştirilmesi amaçlanmıştır. Meta-analiz çalışmamız sonucunda ihracat teşvikleri ile firmaların finansal ihracat performansları, finansal olmayan ihracat performansları ve toplam ihracat performansları arasında çok güçlü bağlantılar bulunmuştur. Teşvik çeşitleri ile firmaların ihracat performansları arasındaki bağlantılar da ayrı ayrı analiz edilmiştir. Bu meta-analiz çalışması gibi çalışmaların yapılarak uluslararası pazarlarda yaratılan ihracat bilgisinin bütünleştirilmesi faydalı ve etkin olacaktır.
Özet (Çeviri)
Countries need foreign currencies to purchase required goods and services and exports is a major source of this currency demand. The ultimate goal of all policies has been to achieve trade surpluses by increasing exports and reducing imports levels which might be possible with the firms gradually accelerating their export amounts or new companies starting to export. Hence governments offer a range of incentive programs to encourage their domestic firms to increase export sales. The direct impacts of these incentives on export performances have been analyzed on numerous studies in the literature. Researchers of these studies both demonstrate the findings and show possible roadmaps for the businesses which are recommended to pursue. Researchers in many different countries tested this relation many times with more or less the same settings. Therefore, the aim of this thesis is to find the strength and dimensions of this relationship. This research is based on a meta-analysis of the studies investigating the impacts of export incentives offered in Turkey, on the export performances of these companies. It has been aimed to reach more common and actual results by synthesizing diversified amount of incentives and firm performance data. Meta-analysis would be the proper methodology to compare and collect the internationally tested data. This research has examined the previous studies which of their correlation values were reachable. Within this research totally, 22 articles and 5316 exporting manufacturing company data were collected through a meta-analysis of 50 total effects. Our results demonstrated strong links between the export incentives and export financial performance, export non-financial performance and overall export performance of the firms globally. In addition, the linkages among export performance and incentive types have been delivered separately. Future meta-analysis studies should be executed to improve the global knowledge and dimensions of Export Performance.