Kan örneklerinden izole edilen enterococcus faecalis ve enterococcus faecium izolatlarının in vitro seftobiprol daptomisin kombinasyonunun etkinliğinin araştırılması
Investigation of effectiveness of in vitro ceftobiprole daptomycin combination in enterococcus faecalis and enterococcus faecium isolates isolated from blood samples
  1. Tez No: 638211
  2. Yazar: ZEYNEP ŞEYMA IŞIK
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. MUSTAFA ÇAĞATAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Enterokok, daptomisin, seftobiprol, sinerji, time kill assay, gradiyent çapraz test, Enterococci, daptomycin, ceftobiprole, synergy, time kill assay, gradient cross test
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Enterokoklar ciddi enfeksiyonlara neden olan fırsatçı patojenlerdir. İçsel ve son yıllarda giderek artmakta olan edinsel dirençleri nedeniyle tedavi seçenekleri oldukça dardır. Bu çalışmada, yeni bir antibiyotik olan seftobiprol ile enterokoklara karşı etkinliği bilinen bir antibiyotik olan daptomisinin kominasyonunun potansiyel in vitro sinerjilerini göstererek tedavi seçeneği daralan enterokok enfeksiyonlarına alternatif bir tedavi seçeneğinin sağlanabilmesi amaçladı. Gereç ve Yöntem: Hastanemiz Tıbbi Mikrobiyoloji laboratuvarına, 2018 Ocak-2019 Aralık tarihleri arasında gönderilen, kan kültürü örneklerinden izole edilen 61 E. faecalis ve 39 E. faecium izolatı çalışmaya dahil edildi. İzolatların daptomisin ve seftobiprole duyarlılığı, sıvı mikrodilüsyon ve gradiyent test yöntemi ile araştırıldı, daptomisin sonuçları CLSI standartlarına göre değerlendirildi. 100 izolatın tamamında gradiyent çapraz test ile in vitro sinerji varlığı araştırıldı. Sinerji saptanan bir izolatta time kill yöntemiyle bakterisidal aktivite ve antimikrobiyallerin kombinasyonunun potansiyel sinerji varlığı araştırıldı. Bulgular: İzolatların hiçbirisinde daptomisine karşı direnç saptanmadı. Seftobiprol, E. faecalis izolatlarına aktivite gösterirken, E. faecium izolatlarına karşı aktivite göstermedi. Gradiyent çapraz test yöntemiyle seftobiprol daptomisin kombinasyonu E. faecalis izolatlarının %24,5'inde sinerjik, %70,5'inde aditif etki gösterdi. E. faecium izolatlarının %46,2'sinde aditif ve sinerjik etki görülürken, %53,8'inde etkisizdi. 11 no'lu E. faecalis izolatına time kill yöntemi çalışıldı. Sonuçlar gradiyent çapraz test ile uyumlu bulundu. Daptomsin ve seftobiprol bakterisidal aktivite gösterdi, düşük konsantrasyonlarda sinerji görüldü. Sonuç: Çalışmamızda E. faecalis izolatlarında %24,5 gibi yüksek oranda sinerji tespit edildi. Bu izolatların etken olduğu enfeksiyonların tedavisinde seftobiprol ve daptomisin kombinasyon tedavisi yeni bir seçenek olarak denebilir. Ayrıca gradiyent çapraz test yöntemi; time kill yöntemi ile kıyaslandığında; pratikte kullanıma daha uygun, kolay ve sonuçları daha anlaşılır olması, rutin laboratuvar koşullarında pratik bir şekilde değerlendirmesi sayesinde kombinasyon tedavisini yönledirmede kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Enterococci are opportunistic pathogens that cause serious infections. Treatment options are very limited due to their internal resistance and their increasing acquired resistance in recent years. In this study, we aimed to prove the potential in vitro synergies of the combination of ceftobiprole, a new antibiotic, and daptomycin, an antibiotic known to be effective against enterococci, to provide an alternative treatment option for enterococcal infections whose treatment options are narrowing. Materials and Methods: Sixtyone E. faecalis and 39 E. faecium isolates isolated from blood samples sent to the Medical Microbiology Laboratory of our hospital between January 2018 and December 2019 were included in the study. The susceptibility of the isolates to daptomycin and ceftobiprolee was studied using broth microdilution and gradient diffusion strip methods, and daptomycin results were evaluated according to CLSI standards. The presence of in vitro synergy was investigated by gradient diffusion strip test in all 100 isolates. In an isolate in which synergy was detected, time kill assay (TKA) method was used to show snergy. Potential synergistic effect of antimicrobial combination and bactericidal activity were investigated. Results: There was no resistance to daptomycin. Ceftobiprole showed activity against E. faecalis isolates but not against E. faecium isolates. Combination of ceftobiprole daptomycin with gradient diffusion strip test method showed synergy in 24.5% and additive effect in 70.5% of E. faecalis isolates. While an additive and synergistic effect was observed in 46.2% of the E. faecium isolates, it was ineffective in 53.8%. We studied TKA on the no: 11 E. faecalis isolate. Results were consistent with gradient diffusion strip test. Daptomycin and ceftobiprole showed bactericidal activity, synergy was seen at low concentrations. Conclusion: In our study, a high rate of synergy (24.5%) was detected in E. faecalis isolates. Ceftobiprole and its combinations can be considered as a new option in the treatment of infections caused by these isolates. In addition, compared to the time kill method; gradient cross test method, which is more convenient and easier to use in practice; can be used in hospital conditions to evaluate combination therapy practically.