Laboratuvar çalışanlarında yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Life quality assessment of laboratory staff
- Tez No: 638210
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ERDEM ÇOKLUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Laboratuvar, Sağlık, Sağlık çalışanı, Yaşam Kalitesi, Laboratory, Health, Health Employee, Life Quality
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: İş stresi, işin doğasından kaynaklanan stres, tükenme, depresyon, ikincil travmatik stres, eşduyum yorgunluk veya mesleki tatmin bireylerin yaşam kalitelerini etkileyen faktörlerdir. Bu çalışma, Sakarya Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi Laboratuvarlarında çalışanların yaşam kalitesi durumunu ortaya koymayı amaçlamıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu araştırmanın evrenini Sakarya Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesinde çalışan laboratuvar çalışanları oluşturmaktadır. Laboratuvar çalışanlarına sosyodemografik bilgileri sorgulayan anket ve 27 sorudan oluşan DSÖ Yaşam Kalitesi Ölçeği Kısa Formu (WHOQOL-BREF) uygulandı. Soru formu yüz yüze görüşme tekniği ile dolduruldu. Katılımcıların bedensel, psikolojik, sosyal, çevre ve ulusal çevre alt alan ve genel puanları hesaplanmıştır. BULGULAR: Katılımcıların %52.3'ü erkek, %64.6'sının evli olduğu ve %92.3'ünün üniversite mezunu olduğu saptandı. Çalışanların sağlık durumu sorgulandığında ise %83.1'inin herhangi bir sağlık problemi olmadığı tespit edildi. Katılımcıların yaşam kalite puanları incelendiğinde; erkek çalışanların genel sağlık durumu (G4), fiziksel sağlık, psikolojik, sosyal ilişkiler skorları kadın çalışanlardan daha yüksek; çevre, ulusal çevre skoru ise daha düşük olarak saptandı (p>0.05). Katılımcıların genel sağlık durumu (G4) fiziksel sağlık, psikolojik, sosyal ilişkiler, çevre, ulusal çevre skorları üniversite mezunlarında lise mezunlardan, kendini sağlıklı olarak nitelendirenlerin, mevcut hastalığı olanlardan daha yüksek olarak saptandı (p>0.05). SONUÇ: Sağlık çalışanlarının iyi ve yeterli bir hizmet verebilmesinde yaşam kalitesi önemli yer tutmaktadır. Sağlık çalışanlarının yasam kalitelerinin arttırılmasının hem iş ortamında hem de özel yaşamında verimliliğini ve memnuniyetini arttıracağını düşünüyoruz. Gerçek bir yasam kalitesinden söz edilebilmesi için ise bütün bu parametrelerde yeterli memnuniyet sağlanmalıdır. Ayrıca Yaşam Kalitesi Ölçeği'nin farklı bölgelerde ve daha büyük örneklem gruplarına uygulanmasının bu konuda farkındalığın ve çözüm önerilerinin artmasına kaktı sağlayacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVES: Job stress, stress resulting from the nature of the job, exhaustion, depression, secondary traumatic stress, empathy fatigue or occupational satisfaction are the factors that affect the quality of life of individuals. This study aimed to reveal the quality of life status of the laboratory staff of Sakarya University Training and Research Hospital. MATERIAL AND METHODS: The universe of this research consists of laboratory staff working in Sakarya University Education and Research Hospital. A questionnaire asking sociodemographic information and a short form of WHOQOL-BREF consisting of 27 questions were administered to the laboratory staff. The questionnaire was filled with face to face interview technique. Physical, psychological, social, environmental and national environmental sub-domains and overall scores of the participants were calculated. RESULTS: It was found that %52.3 of the participants were male, %64.6 were married and %92.3 were university graduates. When the health status of the employees was questioned, it was found that %83.1 did not have any health problems. When the life quality scores of the participants were examined; male employees' general health status (G4), physical health, psychological and social relations scores were higher than female employees; environmental and national environmental scores were lower (p>0.05). Physical health, psychological, social relations, environment, national environment scores of the participants' general health status (G4) were found to be higher in university graduates than high school graduates and those who identified themselves as healthy and those with existing diseases (p>0.05). CONCLUSION: Quality of life plays an important role in providing health workers with a good and adequate service. We believe that improving the quality of life of health workers will increase productivity and satisfaction in both the work environment and private life. In order to be able to talk about a real quality of life, sufficient satisfaction should be provided in all these parameters. In addition, we believe that the implementation of the Quality of Life Scale in different regions and larger sample groups will increase awareness and solution suggestions.