Erken membran rüptürü öyküsü olan geç prematüre ve term bebeklerde 'EOS Calculator' kullanılarak erken neonatal sepsis riskinin belirlenmesi
Determination of early neonatal sepsis risk by using 'EOS Calculator' in late premature and term babies born with history of premature rupture of membranes
- Tez No: 638398
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK DİLLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: EOS Calculator, Erken Neonatal Sepsis, Sepsis Skorlama Sistemi, EOS Calculator, Early Neonatal Sepsis, Sepsis Scoring System
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dr. Sami Ulus Çocuk Sağl. ve Has. Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Erken membran rüptürü (EMR) öyküsü olan geç prematüre ve term bebeklerde (≥34 hafta) 'online' erken neonatal sepsis (ENS) riski hesaplama aracı“EOS Calculator”kullanılarak sepsis riskinin belirlenmesi ve sistem önerileri ile hastanemizdeki klinik uygulamaların retrospektif olarak karşılaştırılması amaçlandı. Gereç Yöntem: Çalışma, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Neonatoloji Kliniği'nde gerçekleştirildi. 01.01.2017-01.06.2018 tarihleri arasında hastanemizde doğan, EMR öyküsü olan (>18 saat) annelerin, postnatal ilk 72 saatteki geç prematüre ve term bebekleri (≥34 hafta) çalışmaya alındı. Tüm olgularda ilk değerlendirme postnatal ilk 6 saat içinde neonatoloji uzmanı gözetiminde pediatri asistanı tarafından yapıldı. Olgulara ait olgu rapor formunda belirlenen maternal ve neonatal demografik, klinik ve laboratuvar verileri retrospektif olarak hasta dosyaları ve hastane otomasyon sisteminden elde edildi. Bulgular: Vital izlem yapılması yönünde öneri verilen hastaların %36,4'üne, ampirik antibiyotik tedavisi başlanması önerilen hastaların %88,9'una ve ampirik antibiyotik tedavisine başlamayı düşün önerisi verilen hastaların hepsine ilk 72 saatte antibiyotik tedavisi başlandı. Kan kültürü alınması ve vital izlem yapılması önerilen hastaların hiçbirisine ilk 72 saatte antibiyotik başlanmadı. ENS risk hesaplama aracının önerisi risk grupları arasında ilk 72 saatte antibiyotik tedavisine başlama durumu açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı (p=0,002). Sonuç: Yenidoğanlarda ENS'nin erken ve doğru yönetimi sürecinde EOS Calculator değerli veriler sağlamaktadır. Ancak, hastanın izleyen hekim tarafından bütüncül olarak değerlendirilmesi önemlidir. EOS Calculator'un akılcı kullanımı ile ENS'de gereksiz ampirik antibiyotik tedavisi uygulamaları azaltılabilir. Bu alanda daha ileri çalışmalar gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In late premature and term infants (≥34 weeks) with a history of early membrane rupture (EMR), it was aimed to determine the risk of sepsis using the“EOS calculator”and to compare the clinical recommendations in our hospital with system recommendations and retrospectively. Materials and Methods: Study, Health Sciences University Ankara Sami Ulus Gynecology, Child Health and Diseases Health Practice and Research Center was held in Neonatology Clinic. Late premature and term babies (≥34 weeks) of mothers with an EMR history (>18 hours) who were born in our hospital between 01.01.2017-01.06.2018 in the first 72 hours. In all cases, the first evaluation was made within the first 6 hours by the pediatric assistant under the supervision of a neonatologist. Maternal and neonatal demographic, clinical and laboratory data determined in the case report form of the cases were obtained retrospectively from patient files and hospital automation system. Results: Antibiotic treatment was initiated in the first 72 hours in 36.4% of patients who were recommended for vital follow-up, 88.9% of patients who were recommended to start empirical antibiotic therapy, and all patients who were recommended to start empirical antibiotic therapy. Antibiotics were not initiated in the first 72 hours in any of the patients who were recommended to take blood cultures and monitor vital. The recommendation of the EOS Calculator revealed a statistically significant difference between the risk groups in terms of starting antibiotic treatment in the first 72 hours (p = 0.002). Conclusion: In the process of early and accurate management of early neonatal sepsis in newborns, EOS Calculator provides valuable data. However, it is important that the patient is evaluated in a holistic way by the attending physician. With the rational use of EOS Calculator, unnecessary empirical antibiotic treatment applications can be reduced in ENS. Further studies are required in this area.