Sedanter bireylerde uygulanan farklı miyofasyal gevşeme tekniklerinin esnekliğe etkisi
Impact of different myofascial relaxation techniques applied to sedentary individuals on flexibility
- Tez No: 638837
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASİYE FİLİZ ÇAMLIGÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Esneklik, Fasyal Gevşeme, Köpük Silindir, Darbeli Masaj Aleti, Eklem Hareket Açıklığı, Dikey Sıçrama Testi, Otur-Eriş Testi, Flexibility, Fascial Release, Foam Roller, Percussive Massage Device, Angle Range of Motion, Vertical Jump Test, Sit-and-Reach Test
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Sedanter bireylerde uygulanan farklı miyofasyal gevşeme tekniklerinin esnekliğe etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 20-45 yaş aralığında ve vücut kütle indeksi 22-28 kg/m 2 aralığında gönüllü 45 sedanter birey katılmıştır. Katılımcılar rastgele yöntem ile 3 gruba ayrılmıştır. Her grup 15 (9 erkek+6 kadın) kişiden oluşmuştur. Farklı miyofasyal gevşeme tekniklerinin esnekliğe etkisinin araştırıldığı çalışmada Germe grubu (G), germe+köpük silindir (GK) grubu ve germe+darbeli masaj (GDM) grubuna uygulama günü 50 rpm 5 dakikalık bisiklet çevirmeyle ısınma ardından, eller baş üstü çömelme, otur-eriş testi ve dikey sıçrama testleri uygulandı. Her test 3 tekrar olarak uygulandı. En iyi sonuç test değeri olarak kaydedildi. Uygulamaların hemen ardından, 10.dakika ve 20.dakika olacak şekilde 3 farklı zaman aralığında son testler yapıldı. Grup dışı karşılaştırmalarda Kruskal Wallis Testi, Mann-Whitney-U Testi , grup içi karşılaştırmalarda Friedman Testi, Wilcoxon Testi kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların yaş, vücut ağırlığı, boy, vücut kütle indeksi, kol boyu grup değişkenine göre anlamlı farklılık göstermemektedir (p>0.05). G–GDM grupları arasında anlamlı fark vardır (p=0,000). GK-GDM grupları arasında anlamlı fark vardır (p=0,009). GDM grubu hem G hemde GK grubundan daha çok artış göstermiştir. Sonuç: Bu çalışmada, GDM uygulamasının, G ve GK uygulamasına göre eklem hareket açıklığı, esneklik ve dikey sıçrama kuvvetine etkisi daha yüksektir. GK uygulaması da, sadece G uygulamasına göre daha etkidir. Köpük silindir ve darbeli masaj aleti uygulamaları esneklik ve dikey sıçrama performansını olumlu yönde etkilemişlerdir. Statik germe egzersizleri sadece esnekliği olumlu etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Impact of different myofascial relaxation techniques applied to sedentary individuals on flexibility is investigated. Material and Method: 45 sedentary individuals, whose ages are between 20 and 45 and whose body mass index is between 22 and 28 kg/m2 participated in the study voluntarily. The participants were randomly distributed into 3 groups as stretching (S) group, stretching + foam roller (SF) group and stretching + percussive massage (SPM) group. Each group was composed of 15 participants (9 males + 6 females). Overhead squat, sit-and-reach and vertical jump tests were applied to each group after a 5-minute warm-up of 50-rpm cycling on the test day. Each test was applied as 3 repetitions and the highest values were recorded as the test values. Right after the exercises, the last tests were applied at the 10th and 20th minutes in 3 different intervals. Kruskal Wallis Test and Mann-Whitney-U Test were used for between-groups comparisons, while Friedman Test and Wilcoxon Test were used for within-group comparisons. Findings: Ages, body weights, heights, body mass indexes and arm lengths did not vary significantly compared to the group variable (p>0.05). There is a significant difference between S and SPM groups (p=0.000). There is a significant difference between SF and SPM groups (p=0.009). SFM group showed a greater increase compared to both S and SF groups. Conclusion: This study shows that SFM has a greater impact on angle range of motion, flexibility and vertical jump force compared to S and SF. Impact of SF is greater only than S. Foam roller and percussive massage device affected flexibility and vertical jump performance positively.