Büyük azı-keser hipomineralizasyonu görülen çocuklarda 'çocuk ağız-diş sağlığı etki profili-kısa form (COHIP-SF 19)' un Türkçe geçerlik ve güvenirlik çalışması
Validity and reliability of turkish version of 'child oral health impact profile-short form 19 (COHİP-SF 19)' among children with molar-incisor hypomineralization
  1. Tez No: 638846
  2. Yazar: NİHAN TUĞCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAŞAK DURMUŞ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ağız Sağlığına Bağlı Yaşam Kalitesi, Büyük Azı-Keser Hipomineralizasyonu (BAKH), Çocuk Ağız-Diş Sağlığı Etki Profili, Ağız ve Diş sağlığı, Yaşam Kalitesi, Oral Health-Related Quality of Life, Molar Incisor Hypomineralization (MIH), Child Oral Health Impact Profile, Oral and Dental Health, Quality of Life
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, Çocuk Ağız-Diş Sağlığı Etki Profili-Kısa Form 19 (COHIP-SF 19) ölçeğinin Türkçeye kültürlerarası uyarlamasının yapılması ve ölçek uygulaması ile Büyük azı-Keser Hipomineralizasyonu (BAKH) görülen çocuklarda ağız sağlığının yaşam kalitesi üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: COHIP-SF 19 ölçeğinin Türkçeye kültürlerarası çevirisinin yapılmasının ardından, ölçeğin psikometrik özelliklerinin değerlendirilmesi amacıyla 8-15 yaşları arasında BAKH görülen 295 çocuk üzerinde geçerlik ve güvenirlik analizleri yapılmıştır. Araştırmanın ikinci aşamasında ölçek, BAKH görülmeyen 80 çocuk üzerinde de uygulanmış ve geçerlik güvenirlik analizlerinde yer alan çocuklardan ardışık randomizasyon yöntemi ile seçilmiş 95 çocuk ile ağız ve diş sağlığına ilişkin parametreleri, ağız sağlığına bağlı yaşam kalitesi verileri karşılaştırılmıştır. Bulgular: Ölçeğin Türkçeye çevirisi sırasında kültürlerarası farklılıklar sebebiyle yapılan minör değişiklikler haricinde ölçekte büyük bir değişiklik yapılmamış, herhangi bir madde eklenip çıkartılmamıştır. Ölçeğin Türkçe versiyonunun, yapılan geçerlik güvenirlik analizleri sonucunda yeterli psikometrik özelliklere sahip olduğu görülmüştür. BAKH görülen ve görülmeyen çocuklara ilişkin veriler karşılaştırıldığında, BAKH görülen çocukların ağız ve diş sağlıklarının istatistiksel olarak anlamlı derecede kötü olduğu, BAKH'nin çocukların ağız sağlığına bağlı yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilediği görülmüştür. Sonuçlar: Bu çalışma ile COHIP-SF 19'un, BAKH görülen çocuklarda ağız ve diş sağlığına bağlı yaşam kalitesinin değerlendirilmesi amacıyla Türkçeye kültürlerarası uyarlaması yapılmış, geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to cross-culturally adapt Child Oral Health Impact Profile-Short Form 19 (COHIP-SF 19) to Turkish and to evaluate the effects of oral and dental health on quality of life in children with Molar-Incisor Hypomineralization (MIH). Materials and Methods: After COHIP-SF 19 which was originally developed in English, cross-culturally translated into Turkish, validity and reliability analyzes were performed on 295 children, aged between 8-15 years old, to evaluate the psychometric properties of the scale. In the second stage of the study, the scale was also applied to 80 children without MIH. Oral and dental health parameters and oral heath related quality of life datas of 80 children without MIH and 95 children with MIH selected with the sequential randomization method from the children who had taken part in validity and reliability analyzes were compared. Results: During the translation of the scale into Turkish, no major changes were made in the scale, except for minor changes made due to intercultural differences, and no items were added or removed. The Turkish version of the scale was found to have sufficient psychometric properties as a result of the validity and reliability analysis made in accordance with the data obtained from 295 children. When datas from children with and without MIH were compared, it was seen that oral and dental health of children with MIH were statistically significantly poorer than those without MIH and MIH has been shown to affect children's oral health quality of life negatively. Conclusion: COHIP-SF 19 has been shown to be a valid and reliable measurement tool that has been cross-culturally adapted into the Turkish language for the purpose of evaluating the oral health related quality of life children with MIH.