8 haftalık basketbol antrenman programının eğitilebilir zihinsel engelli bireylerde fiziksel uygunluk, el becerisi ve reaksiyon zamanı üzerindeki etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of 8-WEEK basketball training program on physical fitness, hand skill and reaction time in individuals with mental disabilities
  1. Tez No: 638974
  2. Yazar: İLAYDA AYÇA UÇAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP GÜRSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Basketbol, Zihinsel Engelliler, Fiziksel Uygunluk, El Becerisi, Basketball, Mentally Retarded, Physical Fitness, Dexterity
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırmada, eğitilebilir zihinsel engelli bireylerde sekiz hafta uygulanacak basketbol antrenman programının fiziksel uygunluk, el becerisi ve reaksiyon zamanı üzerindeki etkisinin incelenmesi temel amaç olarak belirlenmiştir. Araştırmada ön test- son test olarak deneysel yöntem uygulanmıştır. Çalışmanın örneklemini, Malatya Turgut Özal Özel Çocuklar Spor Kulübü Derneği'nden 13-18 yaş aralığında 15 kız 15 erkek toplam 30 eğitilebilir zihinsel engelli bireyden oluşturulmuştur. 8 haftalık basketbol antrenman programı öncesi ve sonrasında eğitilebilir zihinsel engelli bireylere Brockport Fiziksel Uygunluk Test bataryasından alınan 7 fiziksel uygunluk testi (el kavrama kuvveti, izometrik şınav, esneklik, 20 m mekik koşusu, dikey sıçrama, bükülü kol asılı kalma ve görsel basit reaksiyon zamanı) ve Purdue Pegboard El Beceri testi parametreleri uygulanmıştır. Basketbol antrenman programı haftada 2 gün ve günde 1 saat süreyle uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22.0 paket programına girilmiş ve analizler bu program aracılığı ile yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler için tanımlayıcı istatistik kullanılarak bu değerlerin aritmetik ortalamaları ve standart sapmaları bulunmuştur. Parametrelerin dağılımları Shapiro-Wilk normallik testiyle incelenmiştir (n0,05). Çalışma bulgularına göre, basketbol eğitiminin zihinsel engelli çocuklarda fiziksel uygunluk düzeyleri ve el becerisi üzerine olumlu etkileri olduğu söylenebilir. Özel gereksinimi olan bireylerin, mümkün olan en erken dönemde, gereksinimlerine uygun eğitim ortamlarında, uygun yöntemler ve araç-gereçler kullanılarak desteklenmesi var olan kapasitelerinin üst seviyeye çıkarabilmeleri ve onu kullanabilmeleri açısından önemli olduğu değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was determined as the main purpose to examine the effect of basketball training program, which will be applied for 8 weeks in trainable mentally disabled individuals, on physical fitness, dexterity and reaction time. In the research, experimental method with pretest-post test was applied. The sample of the study was composed of 15 girls and 15 boys, totally 30 educable mentally disabled individuals between the ages of 13-18 from the Malatya Turgut Özal Special Children Sports Club Association. 7 physical fitness tests (hand grip strength, isometric push-ups, flexibility, 20m shuttle run, vertical jump, bent arm hanging, and visual simple reaction time) that can be trained before and after the 8-week basketball training program. Purdue Pegboard Hand Skill test parameters are applied. Basketball training program was applied 2 days a week and 1 hour a day. The data obtained were entered into the SPSS 22.0 package program and the analyzes were made through this program. Arithmetic means and standard deviations of these values were found using descriptive statistics for the data obtained from the research. The distributions of the parameters were examined with the Shapiro-Wilk normality test (n0.05). According to the findings of the study, it can be said that basketball education has positive effects on physical fitness levels and dexterity in children with mental disabilities. It is seen that individuals with special needs are supported in the educational environments that meet their needs in the earliest possible period, by using appropriate methods and tools and equipment, so that they can maximize their capacity and use it.