8 haftalık antrenman programının 17-22 yaş grubu basketbolcuların FMS (functional movement screen) test sonuçlarına etkisinin incelenmesi
Examination of the effect of 8 week training program on FMS (functional movement screen) test results of basketball players in the 17-22 age group
- Tez No: 899045
- Danışmanlar: DOÇ. KENAN SİVRİKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Basketbol, FMS, temel hareket modelleri, Basketball, FMS, basic movement models
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışma çalışmanın amacı 8 haftalık antrenman programının 17-22 yaş grubu basketbolcuların bazı FMS değerlerine etkilerinin incelenmesidir. Planlanan bu araştırmanın verileri Teşvikiye/İstanbul basketbol takımlarında spor yaşantılarına devam eden 12 deney ve 12 kontrol olmak üzere toplam 24 kişiye uygulanan ölçümlerle elde edilmiştir. Deney grubuna normal antrenman programlarına ek olarak haftada iki kez ve ölçülen parametrelerini geliştirmeye yönelik program uygulanmıştır. Veri toplama amacıyla; araştırmacı tarafından geliştirilen ve 8 sorudan oluşan demografik yapı anketi ve bireyin temel hareket modellerini değerlendirmeye izin veren FMS tarama sistemine dönük ölçümler yapılarak elde edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 22 paket programında frekans dağılımı, tanımlayıcı istatistik ve Wilcoxon yöntemleri ile analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda; Deep Squat, Inline Lunge, Active Straight-Leg Raise ve Trung Stability Pushup parametrelerinde deney ve kontrol grubu ilk ve son test sonuçları arasından 0,01 ve 0,05 düzeyinde anlamlı farklılık bulunurken; ölçülen diğer parametreler arasında 0,05 düzeyinde anlamlı farklılık bulunmamıştır. Elde edilen bu sonuçlara göre uygulanan programın pozitif etkilerinin olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effects of an 8-week training program on some FMS values of basketball players in the 17-22 age group. This planned programming data was obtained through measurements applied to a total of 24 people, 12 experimental and 12 control, who continue their sports lives in Teşvikiye/İstanbul basketball teams. In addition to the experimental normal training programs, a program was implemented twice a week to explain exit permits. In order to collect data; a detailed and 8-question demographic structure survey and the FMS scanning system, which allows the evaluation of basic individual models, were constructed by the researcher for continuous measurements. The data obtained was analyzed with the current status of the program, descriptive statistics and Wilcoxon methods in the SPSS 22 package. As a result of the analysis; While there were differences of 0.01 and 0.05 between the first and last test results of the experimental and control groups in the Deep Squat, Inline Lunge, Active Straight-Leg Raise and Trung Stability Pushup parameters; There is no difference between the other effects at the 0.05 level. According to this process, it was concluded that the program implemented gave positive results.