Patters of spiritual involuement of women in Ankara
Ankaralı kadınlar, türbeler ve ortaya çıkan örüntüler
  1. Tez No: 73042
  2. Yazar: ELİF EKİN AKŞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSENBİKE TOGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, İslam, Türbe, Din, Laiklik, Women, Islam, Saintly Tomb, Secular Republic
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
Bu çalışma, Türkiye Cumhuriyetinin laik başkenti Ankara'da yaşayan kadınların farklı Müslüman kimlikleri üzerine eğiliyor. İslamı yaşamanın farklı yolları dini mekanlara da yansıyor. Temel dini mekanlar olan türbe ve camiilerden türbeler kadınların çoğunlukta olarak ziyaret ettikleri yerler olmaları itibarıyla çalışmanın merkezi eksenine oturuyor. Burada, türbelerde tecrübe edilirken evlerde bağımsız şekilde olduğundan daha görünür olan dini ruh halinin, Cumhuriyetin 75 yıllık tarihinde yaşanan ikiliklerin yarattığı gerilimlerin çözülmesindeki etkisi de tartışılıyor. Bu tarihi hayatlarıyla bütünleştirmiş Cumhuriyet Çocukları olan bayanlarla yapılan görüşmeler, nasıl aynı zamanda hem laiklikte öncü hem de Müslüman olunabileceğini gösteriyor. Kadınların hayatına tekabül ettiği şekliyle Türkiye tarihinde oluşan dini yaşamı yansıtan örüntüler, tarihi ve etnografik metodlar kullanılarak ortaya çıkarıldı. Sosyal bilimler ve kadın çalışmaları şemsiyesi altında disiplinlerarası ve eleştirel bir yaklaşım geliştirildi. Bu arada ortak bir paydadan kopmamak ve kaybolmamak için de, evliyaların ve bu evliyaları ziyaret eden kadınların hayat hikayeleri, anlatının merkezine yerleştirildi. Böylece, kutsal-laik bir başkentte kadınların örgütlenmeden oluşturdukları dini örüntülerin değişik açılardan dile getirilmesi mümkün oldu. Bu çalışma, bu anlamda, benzer çalışmalar için de bir çerçeve niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
The present study contemplates on different ways of being Muslim for women living in the secular capital of the Turkish Republic, Ankara. The varied Muslim identity that reflects on the religious spaces in Islam is explored through the mosques and tiirbes. As long as women's place is the main issue, the main spatial subject is the türbe, the saintly tomb and not the mosque where women's attendance is less compared to men. The spirituality that is experienced in the saintly tombs is one of the instances that release the tension of the dichotomies women have lived through in the 75 years' history of the Turkish Republic. In the interviews the female“children of the Republic”demonstrate us how to be pioneer laicists while conserving a Muslim identity. Historical and ethnographic method reveals the patterns that reflect religion in Turkey in women's lives throughout history. An interdisciplinary as well as a critical approach is made use of under the umbrella of the social sciences. In order not to keep a common understanding, I have kept the life stories of the saints and the women who attend the tombs of these saints central to the narrative in drawings a framework of female spirituality in the sacred-secular capital of Turkish Republic.