Tüm meme radyoterapisinde alan-içi-alan tekniğine farklı foton enerji düzeylerinin etkisinin araştırılması
Investigating the effect of different photon energy levels on field in field technique in whole breast radiotherapy
  1. Tez No: 639077
  2. Yazar: HANDE ÜNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NINA TUNÇEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Onkoloji, Physics and Physics Engineering, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Alan-içi-alan (FIF), İn-vivo dozimetri, Tedavi planlama sistemi (TPS), Tüm meme radyoterapisi, Field-in-field (FIF), In-vivo dosimetry, Treatment planning system (TPS), Whole breast radiotherapy
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Amaç: Bu tez projesinde, tüm meme radyoterapisinde alan-içi-alan (FIF) tekniğine farklı foton enerji düzeylerinin etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Rando fantomun farklı meme hacimli bilgisayarlı tomografi (BT) görüntüleri üzerinde 4 ve 6 MV foton enerji düzeyleri ile tanjansiyel alan içi alan tekniği (tFIF) kullanılarak, fraksiyon dozu 200 cGy olmak üzere PTV 5000 cGy doz alacak şekilde tedavi planları tasarlanmıştır. Tedavi planlarının, planlanan hedef hacim (PTV) ve risk altındaki organ (OAR)'lara ait doz-hacim histogram (DVH)'leri değerlendirilmiştir. Ayrıca tedavi planlarına ait homojenite indeks (HI) ve konformite indeks (CI) parametreleri hesaplanmıştır. Kliniğimizde tFIF tekniği ile tüm meme radyoterapisi planlanmış ve tedavisi devam eden 10 hasta için tFIF planları tasarlanmıştır. Rutinde onaylanmış tedavi planlarının ve tez çalışması kapsamında tasarlanan planların HI ve CI parametreleri hesaplanmıştır. HI ve CI parametreleri ile PTV ve OAR'lere ait DVH verileri istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. İnsan benzeri fantomda ve rutinde tedavisi devam eden hastalarda, karşı memenin dozu MOSFET dozimetre kullanılarak in-vivo dozimetri yöntemi ile ölçülmüştür. Ölçüm sonuçları TPS sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır. Bulgular: Fantomun farklı foton enerji düzeyleri ile tasarlanan planlarının HI ve CI parametreleri yakın sonuçlar vermiştir. Fantomun 6 MV-tFIF planlarında 4 MV-tFIF planlarına kıyasla daha yüksek karşı meme dozları ölçülmüştür. Meme hastalarının 4 MV-tFIF ve 6 MV-tFIF planları arasında HI ve CI parametreleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Meme hastalarının 6 MV-tFIF ve 4 MV-tFIF planlarında ölçülen karşı meme dozları yakın bulunmuştur. TPS'in alan dışında dozu eksik hesapladığı belirlenmiştir. Sonuç: Meme radyoterapisinde kullanılacak enerji seçilirken karşı meme dozu dikkate alınmalıdır. Planlar değerlendirilirken TPS verisinin eksik sonuç verdiği göz önünde bulundurularak enerji seçimi yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the effect of different photon energy levels on field-in-field (FIF) technique in whole breast radiotherapy. Method: Treatment plans were created using tangentially field-in-field (tFIF) technique with 4 and 6 MV photon energy levels on computed tomography (CT) images of human-like phantom with different breast volume. Treatment plans, Dose-volume histogram (DVH) s and isodose curves of planned target volume (PTV) and organ at risk (OAR) were evaluated. In addition, homogeneity index (HI) and conformity index (CI) parameters of treatment plans were calculated. In addition, whole breast radiotherapy was planned in our clinic with tFIF technique and alternative tFIF plans were designed for 10 patients who are still on treatment. DVH data, calculated HI and CI parameters of PTV and OARs of routine approved treatment plans and alternative plans designed were statistically evaluated. The dose of the contralateral breast was measured by in-vivo dosimetry using semiconductor MOSFET dosimeter in human-like phantom and in patients who continue routine treatment. Measurement results were compared with TPS results. Results: The HI and CI parameters of the phantom designed plans with different photon energy levels gave close results. Higher contralateral breast doses were measured in the 6 MV-tFIF plans of the phantom compared to the 4 MV-tFIF plans. There was no statistically significant difference in HI and CI parameters between 4 MV-tFIF and 6 MV-tFIF plans of breast patients. The contralateral breast doses of breast patients measured on the 6 MV-tFIF and 4 MV-tFIF plans were found close. It was determined that TPS calculated the dose inadequate Radiation dose in the out of field regions. Conclusion: When the energy selection in breast radiotherapy is performed, the contralateral breast dose should be considered. Also, in selected energy the evaluating of plans should be made by considering that TPS data gives inadequate results.