Ana dili Arapça olmayanlara konuşma becerisinin öğretilmesi (Teori ve pratik)
Teaching speaking skill to non Arabic speakers (Theory and practice)
- Tez No: 639177
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİM ÖZNURHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eğitim ve Öğretim, Eastern Linguistics and Literature, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Arapça, Muhadese, Öğretim, Teknik, Arap Olmayanlara Arapça Öğretimi, Arabic, speaking, teaching, technical, Teaching Arabic to non-Arabs
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Arap olmayanlara Arapça konuşma becerisini öğretme gerçekliği, amaçları belirlenmiş bilimsel kurallara dayanan standart bir eğitim programına ihtiyaç duymaktadır. Bu husus, kendiliğinden ortaya çıkan ve hocanın düşüncesine ve kişisel becerilerine bağlı olan uygulamada yansıtılmaktadır. Bu nedenle, çalışmamız, yabancı dil öğretimi alanındaki uygulamalı dilbilim araştırmalarına dayanarak, bu beceriyi öğretme mekanizmalarını açıklayan standartlar ve teorik bilimsel çerçevelerle konuşma becerisini ele almıştır. Çalışmamız, iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde şunlar açıklanmaktadır: Konuşma becerisini öğretme yönteminin nasıl seçileceği, eğitim yöntemi, dil seviyelerinin bölünmesi, bu seviyeleri bölme kıstasları ve değerlendirme sürecini ve testlerini düzenleyen bilimsel temeller nelerdir? Araştırmamız, daha sonra bu beceriyi öğretmede pratik prosedürleri araştırmaya yöneliyor. Bunun yanı sıra, araştırmamız, eğitim sürecinin karşılaştığı en önemli gerçek zorluklardan bahsettiği gibi eğitim girdilerini sunmak için kullanılan gerçekçi stratejiler ve bilimsel ölçütler ve çerçevelerle uyumlu olarak konuşma kanallarını da tasarlamaktadır. Çalışmamızın ikinci bölümünde ise, söz konusu becerinin gerçek kazançlarını arttırmak için sunulabilecek en iyisini elde etmek amacıyla tavsiyeler yer almaktadır. Araştırmamız, daha sonra aynı ilkelere dayanan ilk ve orta seviyeler için eğitim materyali oluşturma deneyimiyle devam etmiştir. Buna ilaveten çalışmamız, eğitim sınıflarında hem teorik hem de pratik düzeyde gelişim fikrini desteklemek için kullanılmasını ummaktadır.
Özet (Çeviri)
The research builds upon the assumption that the reality of teaching Arabic language conversational skills for non-native speakers lacks a standardized educational programme based on scientific controls setting out its objectives. This is reflected in the application which seems spontaneous and depends on the instructor's intellect and interpersonal skills. Therefore, this research addressed the conversational skills in terms of the theoretical and scientific standards and frameworks, which illustrate the mechanisms of teaching such skills by reference to Applied Linguistics in the field of foreign language instruction. In this section, the research demonstrates: choosing the approach of teaching conversational skills, the educational curriculum, the linguistic levels, the criteria of dividing those levels and the scientific foundations governing assessments and tests. And afterwards, the research discusses the practical procedures applied in teaching this skill by portraying the conversation class and the realistic strategies used in presenting the educational inputs as appropriate for the scientific standards and frameworks detailed in the theoretical section. Furthermore, the research speaks of major challenges in the educational process, and then proposes its recommendations to achieve the best that could be offered to raise the level of what could be actually gained from this skill in practice. Thereafter, the research proceeds with an experiment of establishing educational materials for both beginner and intermediate levels based on the same benchmarks, in the hope of using them operationally in classes to support the idea of development at both theoretical and practical levels simultaneously.