Yaratıcı dramayı matematik öğretiminde kullanan öğretmenlerin ve öğretim elemanlarının yönteme ilişkin görüşlerinin değerlendirilmesi
Specification of views, problems, and suggestion of primary school teachers, mathematics teachers and instructors at university who use drama as a teaching method in mathematics education
  1. Tez No: 302027
  2. Yazar: ERDOĞAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER ADIGÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yaratıcı drama, matematik eğitimi, görüşler, yöntem, Creative drama, mathematics education, opinions, method
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmanın amacı yaratıcı dramayı matematik eğitiminde yöntem olarak kullanan matematik, sınıf öğretmenleri ve üniversitelerde görev yapan öğretim elemanlarının yönteme ilişkin görüşlerinin, yaşadıkları sorunların ve sorunlara çözüm önerilerinin değerlendirilmesidir. Bu araştırma nitel yönteme dayalı bir çalışma olup çalışma grubu Ankara ili sınırları içinde görev yapan öğretmen ve öğretim elemanları ile sınırlandırılmıştır. Araştırmada 16 adet açık uçlu soru sorulmuş bazı soruların daha anlaşılır olması için alternatif sorular(sondalar) oluşturulmuştur. Görüşmeler katılımcıların onayı alınarak ses kayıt cihazı ile kayıt altına alınmıştır. Daha sonra bu kayıtlar yazıya dökülerek görüşmecilerin de onayı ile son halini almıştır.Yapılan araştırmada 'betimsel analiz tekniği' kullanılmıştır. Veriler tanımlanarak katılımcıların görüşlerine direk yer verilmiş ve gerekli yerlerde alanyazınla desteklenmiştir. Bu çalışmada katılımcıların kimlikleri gizli tutulmuş ve görüşmeciler K1,..,K8 olarak adlandırılmıştır.Araştırmada elde edilen bulgulara göre yaratıcı dramanın matematik eğitiminde kullanılabilecek etkili bir yöntem olduğudur fakat matematiğin tüm konularında dramayı kullanmanın beraberinde getireceği sıkıntılar vardır. Bunun yanında, dramanın öğrenciyi zihinsel ve bedensel olarak sürece dahil eden bir alan olduğu görüşü vardır. Katılımcılar dramayı matematik öğretiminde yöntem olarak kullanılırken bazı problemlerle karşılaşmaktadırlar. Bunlar; zamana ilişkin olması yanısıra, mekanların dramaya uygun olmaması ve matematik öğretim programında dramaya uygun kazanımların yetersizliğidir. Aynı zamanda drama alanında yapılan çalışmaların azlığı matematik ve drama kaynaklarının azlığı, kaynaklara ulaşmada yaşanan sıkıntılar yöntemin kullanımını zorlaştırmaktadır. Ailelerin ve okul yöneticilerinin drama hakkında bilgilerinin yetersizliği ve dramaya önyargı ile yaklaşmaları yaratıcı dramanın okullarda kullanımını zorlaştırmaktadır. Milli Eğitimin Bakanlığının eğitim politikasında dramaya daha çok önem verilmesi, okullarla yaratıcı dramayı tanıtıcı seminerler ve hizmetiçi eğitimlerin verilmesi yöntemin matematik eğitiminde kullanımını yaygınlaştıracaktır.Bu araştırmanın raporu beş bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, araştırma problemi, ilgili araştırmalar, araştırmanın amacı, araştırmanın önemi, araştırmanın sınırlılıkları ve sayıltılara yer verilmiştir. İkinci bölümde araştırmanın kavramsal çerçevesi ve araştırma konusuyla ilgili araştırmalar bulunmaktadır. Üçüncü bölüm araştırma modeli, evren, örneklem, veri toplama aracının geliştirilmesi, verilerin toplanması ve analizinden oluşmaktadır. Dördüncü bölümde araştırmada ulaşılan bulgular ve yorumlarına yer verilmiştir. Beşinci ve son bölümde ise araştırmada ulaşılan sonuçlar ve bu sonuçlar ışığında geliştirilen öneriler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to specify views, problems and suggestion of primary school, mathematics teachers and instructors at university who use drama as a teaching method in mathematics education. This study is a qualitative study whose sample is comprised of 8 primary school, mathematic teachers and instructors working in Ankara. In the study, an interview form including sixteen open-ended questions was used, in order to get more detailed information sondas were used in necessary situations. The interviews were recorded with the confirmation of participations. During the interview, recordings were deciphered by recorder. Depending on the feedbacks from participants, the written scripts of narrations were finalized.Descriptive analyzing technique was used in analyzing data. The arranged data has ben defined and supported with the citations from the participants and literature review. The identities of the participants has not been revealed, they have been identified as K1...K2.According to the findings obtained from the research, in mathematics education, drama is an effective teaching method. Besides, students are involved in drama session physically, mentally as a whole. On the other hand, participants have some problems during drama session. These problems are: limited time, improper classroom atmosphere and unsuitable aims of mathematics progmamme. Moreover, there are not enough drama and mathematic supplies in teaching. Written books, magazines about drama are hardly reachable. This may cause unhealthy usage of this method. School administration and families have not enough knowledge about drama this also makes it hard to use drama as a teaching method.