Consumer engagement perspective in omni-channel marketing
Omni-kanal pazarlamada tüketici katılım perspektifi
  1. Tez No: 639230
  2. Yazar: AHMED CÜNEYD DENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İGE PIRNAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Omni-kanal, tüketici katılımı, tüketici davranışları, birleşik teknoloji kabul ve kullanım teorisi, yapısal eşitlik modeli, fiziksel mağazalarda dijital Öğeler, Omni-channel, consumer engagement, consumer behaviors, unified theory of acceptance and use of technology, stractual equation model, digital elements in physical stores
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Küreselleşme ve yeni dijital çağ ile birlikte teknoloji alanında yeniliklerin olduğu bir dönem başlamıştır. Özellikle bu teknolojik gelişmeler, tüketicilerin ve şirketlerin iletişim yöntemi, geleneksel yapıdan dijital ortama geçmeye başlamıştır. Bu etkileşimler sonucunda tüketici davranışlarında çok önemli değişimler yaşamaya başlamıştır. Yeni teknolojilerin hayat bulmasıyla birlikte yeni iş yapma biçimleri de ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu modellerin benimsenmesiyle internet, yeni iş modellerinin tetikleyicisi olmuştur ve olmaya devam etmektedir. Günümüzde kablosuz akıllı cihazların kullanımının tüketicilere her zaman ve her yerde bilgi ve hizmet sağlaması beklenmektedir. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin hızlı gelişimi iş dünyasına yeni fırsatlar getirmiş, internet erişiminin insanlar arasında yaygınlaşması rahat ve güvenli çevrim içi ve çevrim dışı alışverişi gündeme getirmiştir. Bununla birlikte, devam eden dijitalleşmeyle, geleneksel perakendecilik, çevrimiçi kanalın doğmasına neden olmuştur. Böylece çevrimiçi kanal çok baskın olmaya başlamış ve yıkıcı bir gelişme olarak kabul edilebilir düzeye ulaşmıştır. Günümüzde e-ticaret, sosyal medya kombinasyonları, yerel mobil hizmetler ve mobil ticaretteki gelişmelerle mevcut perakendeciliğin ana çarkları dönmeye başlamıştır. İnternet kullanımının yaygınlaşması, tüketicilerin istedikleri ürün ve hizmetleri birçok kanaldan hızlı ve güvenilir bir şekilde aramasını sağlayarak dağıtım kanallarının değişmesine neden olmuştur. Bu noktada tüketiciler hem hız hem de maliyet açısından en uygununu aramaktadır. Tüketiciler, tüketim sürecinin her aşamasında hangi kanalların kendilerine uygun olduğuna ve minimum maliyetle maksimum sonuçlara nasıl ulaşabileceklerine odaklanmaktadır. Bu nedenle işletmelerin tüketicilere erişimi olan tüm kanalları başarılı bir şekilde yönetmesi onlar için hayat önem taşımaktadır. Bu kanalların uyumlu ve esnek yönetimi kanallar arasındaki koordinasyon omni-kanal adı verilen kavram altında incelenmektedir. Omni-channel, pazarlama, perakendecilik, iletişim veya bilgi sistemleri gibi çeşitli alanları etkileyen, son yılların en önemli perakende devrimlerinden biridir. Omni kanallı bir ortamda, müşteriler tek bir işlem sürecinde aynı anda (çevrimiçi, mobil ve fiziksel mağaza) kanallar arasında serbestçe hareket eder. Kanaldan bağımsız tüketiciler, istedikleri ürünü, istedikleri zaman ve doğru fiyata aldıkları sürece mağazadan, çevrimiçi veya mobil satın alıp almadıklarını umursamazlar. Günümüz tüketicileri için mobil cihazlar gün geçtikçe hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir.
Özet (Çeviri)
With globalization and the new digital age, an era has begun with innovations in technology and transfers. In particular, technological advances, the communication method of consumers and companies began to move from the traditional structure to a digital environment. As a result of these interactions, it started to experience very important changes in consumer behavior. As new technologies come to life, new ways of doing business have begun to emerge. By adopting these models, the Internet has been and continues to be the trigger of new business models. Today, the use of wireless smart devices is expected to provide information and service to customers anytime and anywhere. The rapid development of information and communication technologies has brought new opportunities to the business world, and the widespread use of internet access among people has brought comfortable and secure online and offline shopping to the agenda. However, traditional retailing, with continued digitalization, has given rise to the online channel. Thus, the online channel began to become very dominant and changed significantly for reasons that can be considered a disruptive development. Today, the main wheels of current retailing have started to turn with developments in e- commerce, social media combinations, local mobile services and mobile commerce. The widespread use of the Internet has caused the distribution channels to change by enabling consumers to search for the products and services they want from many channels in a fast and reliable way. At this point, consumers are looking for the most suitable one in terms of both speed and cost. Consumers focus on which channels are suitable for them at every stage of the consumption process and how they can achieve maximum results with minimum cost. It is therefore vital for businesses to successfully manage all channels that have access to consumers. The harmonious and flexible management of these channels and the coordination between channels are examined under the concept called omni-channel. Omni-channel is one of the most important retail revolutions of recent years, affecting various fields such as marketing, retailing, communication or information systems. In a omni-channel environment, customers move freely between channels simultaneously (online, mobile and physical store) in a single transaction process. Channel-independent consumers don't care whether they buy in-store, online, or mobile, as long as they get the product they want, when they want it, and at the right price. For today's consumers, mobile devices have become an indispensable part of life day by day.