Sağlık çalışanlarında iş sağlığı ve güvenliği algısının belirlenmesi
Determining the perception of occupational health and safety in healthcare professionals
  1. Tez No: 639366
  2. Yazar: GÜLBAHAR ELÇİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİHAL SUNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hastaneler, Hemşirelik, Public Health, Hospitals, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, Sağlık İşletmeleri, Sağlık Çalışanı, İş kazası, Meslek Hastalığı, Occupational Health and Safety, Health Enterprises, Healthcare Worker, Occupational accident, Occupational Disease
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışma sağlık çalışanlarında iş sağlığı ve güvenliği algısını belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Yalova Devlet Hastanesi ve Çınarcık Devlet Hastanesi'nde1 Ekim 2019 ve 1 Aralık 2019 tarihleri arasında çalışan 1443 sağlık çalışanından araştırmaya katılmayı kabul eden 400 sağlık çalışanı oluşturmaktadır. Araştırmanın verilerini sağlık çalışanlarına ait“Sosyo-Demografik Veri Formu”ve“Hastanede Çalışan Sağlık Personeli İçin İş Güvenliği Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Katılımcıların bireysel özellikleri, iş güvenliği algı ve deneyimleri, çalışan güvenliği uygulamalarından memnuniyetleri için kullanılan yöntemler sayı, yüzde ve aritmetik ortalamadır. Elde edilen veriler SPSS 22.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Kolmogorov-Smirnov testi sonucunda SÇGÖ' nin normal dağılım gösterdiği görülmüştür. Katılımcıların SÇGÖ' den elde ettikleri puan ortalamasının 156,36 ± 37,95 olduğu, minimum 45 maksimum 257 puan alındığı görülmüştür. Katılımcıların SÇGÖ alt boyutları arasında en yüksek üç puan ortalamasını elde ettikleri alt boyutlar, sağlık taraması ve kayıt sistemleri, koruyucu önlemler ve kurallar ve fiziksel ortam uygunluğu olduğu görülmüştür. En düşük puan ortalamasını elde ettikleri alt boyutun ise mesleki hastalıklar ve şikayetler olduğu saptanmıştır. SÇGÖ' den elde edilen puan ortalamaları ile kurumlardaki çalışan güvenliğine yönelik uygulamaların memnuniyet durumları karşılaştırıldığında memnun olmayan katılımcıların aldıkları puan ortalaması, memnun olan katılımcıların aldıkları puan ortalamasından çok ileri düzeyde anlamlı derece düşük olduğu bulunmuştur. SÇGÖ' den elde edilen puan ortalamaları ile iş sağlığı ve güvenliğine yönelik deneyim ve algı karşılaştırıldığında mesleki hastalık ve iş kazası deneyimleri ile mesleki hastalık ve iş kazası geçirme sıklığı arasında ileri düzeyde anlamlı derecede farklılık olduğu saptanmıştır. Sağlık çalışanların da benzer çalışmaların daha geniş popülasyonda, kamu ve özel sektörü kapsayacak şekilde yapılması önerilmekte ve literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out as descriptive in order to determine the perception of occupational health and safety in healthcare workers. The sample of the study generated by 400 healthcare workers who agreed to participate in the study from 1443 healthcare workers working in Yalova State Hospital and Çınarcık State Hospital between October 1st, 2019 and December 1st, 2019. The data of the research were collected by using the“Socio-Demographic Data Form”belonging to healthcare workers and“Occupational Safety Scale for Healthcare Workers Working in Hospital”. The individual characteristics of the participants, their perception and experience of occupational safety, the methods for the satisfaction of employee safety application are number, percentage and arithmetic average. The data obtained were analyzed using SPSS 22.0 package program. As a result of the Kolmogorov-Smirnov test, it was observed that the SÇGÖ showed a normal distribution. It was observed that the average score of the participants obtained from the SÇGÖ was 156.36 ± 37.95, minimum 45 and maximum 257 points. It was observed that the sub-dimensions which they achieved the highest three-point average among the SÇGÖ sub-dimensions of the participants are health screening and registration systems, protective prevention and rules and physical environment suitability. The sub-dimensions that they obtained the lowest average score were found to be occupational diseases and complaints. When the average scores obtained from the SÇGÖ and the satisfaction levels of the practices regarding employee safety in the institutions were compared, it was found that the average score received by the dissatisfied participants was significantly lower than the average score received by the satisfied participants. When the mean scores obtained from the SÇGÖ and the experience and perception regarding occupational health and safety were compared, it was determined that there was a significant difference between the experience of occupational disease and occupational accident and the frequency of occupational disease and occupational accidents. It is suggested that similar studies in healthcare professionals should be carried out in a wider population through covering the public and private sectors, and it is thought to contribute to the literature.