İlk kez major depresif bozukluk tanılı hastalarda selektif serotonin geri alım inhibitörlerinin ruminasyonlar ve fonksiyonel olmayan tutumlar üzerine etkisi
The effect of selective serotonin reuptake inhibitors on ruminations and non-functional attitudes in patients with a diagnosis of major depressive disorder for the first time
  1. Tez No: 639371
  2. Yazar: İLKER ÖZBEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER ŞENORMANCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: major depresyon, ruminasyon, fonksiyonel olmayan tutumlar, SSRI, major depression, rumination, dysfunctional attitudes, SSRI
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı ilk kez major depresyon (MD) tanısı alan bireylerde seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI) tedavisinin, ruminatif tepki, ruminatif inançlar ve fonksiyonel olmayan tutumlar üzerinde etkisi olup olmadığını araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya SBÜ Bursa Yüksek İhtisas Eğitim Araştırma Hastanesi psikiyatri polikliniklerine ayaktan başvuran, DSM 5 tanı ölçütlerine göre MD tanısı konan 110 gönüllü katılımcı dahil edilmiştir. Katılımcılar SSRI tedavisini almadan önce ve başlangıçtan 2 ay sonra Hamilton depresyon ölçeği (HAM-D), klinik global izlem ölçeği (KGİ), ruminasyon tepki ölçeği-kısa formu (RTÖ-KF), ruminasyonla ilgili olumlu inanışlar ölçeği (RUMİ-Olumlu), ruminasyonla ilgili olumsuz inanışlar ölçeği (RUMİ-Olumsuz) ve fonksiyonel olmayan tutumlar ölçeği (FOTÖ-A) ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmada katılımcıların SSRI tedavisi sonrasında elde ettiği; RTÖ-KF alt ölçekler ve toplam, RUMİ-Olumsuz alt ölçekler ve toplam, RUMİ-Olumlu toplam, FOTÖ-A alt ölçekler ve toplam puanları tedavi öncesine göre anlamlı bir şekilde düşmüştür. İki ay sonunda HAM-D ve KGİ puanlarına göre, remisyona giren ve girmeyen olarak oluşturulan iki grup karşılaştırıldığında; RTÖ-KF alt ölçekler ve toplam, RUMİ-Olumsuz kontrol edilemezliği ve tehlikesi, RUMİ-Olumlu toplam, FOTÖ-A bağımsız tutum puanlarındaki düşme remisyona giren grupta anlamlı fazlaydı. Sonuç: Depresyonda fonksiyonel olmayan tutumlar ve ruminasyonlar SSRI tedavisine zayıf yanıtla ilişkili olabilir. SSRI tedavisinin zayıf yanıt verdiği biliş alanları saptandığında, tedaviye bilişsel davranışçı terapi (BDT) eklenmesi depresyonun etkin tedavisi için faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate whether treatment with selective serotonin reuptake inhibitors (SSRI) has an effect on ruminative response, ruminative beliefs and dysfunctional attitudes in individuals diagnosed with major depression (MD) for the first time. Materials and Methods: 110 volunteer participants who applied to the psychiatry outpatient clinics of the SBU Bursa Yüksek İhtisas Training and Research Hospital and who were diagnosed with MD according to DSM 5 diagnostic criteria were included in the study. Participants were evaluated with the Hamilton depression rating scale (HDRS), clinical global impression scale (CGI), short version of ruminative response Scale (RRS), positive beliefs about rumination scale (PBRS), negative beliefs about rumination scale (NBRS), and dysfunctional attitude scale form A (DAS-A) before receiving SSRI treatment and 2 months after onset. Results: In the study, RRS subscales and total, NBRS subscales and total, PBRS total, DAS-A subscales and total scores of the participants after SSRI treatment decreased significantly compared to before treatment. When the two groups formed according to the HAM-D and CGI scores at the end of two months were compared, the decrease in RRS subscales and total, NBRS uncontrollability and harm of rumination, PBRS total, DAS-A dependency scores were significantly higher in the group that was in remission. Conclusion: Dysfunctional attitudes and rumination in depression may be associated with poor response to SSRI treatment. When cognitive domains with poor response to SSRI treatment are detected, adding cognitive behavioral therapy (CBT) to the treatment may be beneficial for effective treatment of depression.