The moderator effect of adult attachment styles on customer satisfaction and brand loyalty relationship
Yetişkin bağlanma tiplerinin müşteri tatmini ve marka sadakati ilişkisi üzerine moderatör etkisi
  1. Tez No: 639558
  2. Yazar: SALİH KURAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURCU İLTER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Müşteri Tatmini, Yetişkin Bağlanma Tipleri, Marka Sadakati, Customer Satisfaction, Adult attachment styles, Brand Loyalty
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu tez müşteri tatmini ve marka sadakati arasındaki ilişki üzerine yetişkin bağlanma tiplerinin moderatör etkisini incelemektedir. Pazarlama literatüründe tatmin ve sadakat ilişkisi çok geniş bir bakış açısı ile incelenmesine karşın sınırlı sayıda çalışma bu iki olgu arasındaki ilişki üzerine moderatör değişkenlerin etkileri ile ilgilenmektedir (Homburg and Giering, 2001). Bağlanma teorisine göre, bebeğin ilk bakıcısı ile olan ilişki tecrübesi onun kişiliği, ilişki geliştirme yeteneği ve duygularını ifade etmesi üzerine uzun süreli etkilere sahip olan içsel çalışma modellerini geliştirmesini sağlar (Bowlby, 1973). Bu nedenle, bu çalışmanın temel amacı Bartholomew ve Horowitz (1991) tarafından sunulan yetişkinlerin bağlanma tiplerinin, tatmin ve sadakat ilişki üzerindeki moderatör rolünü incelemektir. 389 kişiye uygulanan anketin sonuçlarına göre, litreratürü de destekler nitelikte, müşteri tatmini ile marka sadakati arasında pozitif bir bağ olduğu bulunmuştur. Ancak, beklentilerimizin aksine, tatmin –sadakat ilişkisi üzerine yetişkin bağlanma tiplerinin moderatör etkisi bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines adult attachment styles' moderator effect on the relationship between customer satisfaction and brand loyalty. Although, the link between satisfaction and loyalty has been investigated by a wide range of perspectives in marketing literature, limited number of studies have been interested in the effects of moderator variables on the relationship between these two phenomenon (Homburg and Giering, 2001). According to attachment theory early relationship experiences of an infant with his/her primary caregiver provide a development of internal working models of the infant which have long-term influences on his/her personality, ability to develop relationships and expressing his/her emotions (Bowlby, 1973). Hence, the fundamental purpose of this thesis is to investigate moderating role of adults' attachment styles that are presented by Bartholomew and Horowitz (1991) on satisfaction and loyalty relationship. According to a questionnaire that was conducted to 389 respondents, a positive link between customer satisfaction and brand loyalty was found as expected. However, by contrast with our expectation, the moderator effect of adult attachment styles on satisfaction-loyalty link was not found.