Üç ayrı kanser olgusunda kalite kontrol ölçüm analizlerinin karşılaştırılması
Comparison of quality control measurement analysis in three different cancer cases
- Tez No: 639832
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAMİL TEMİZYÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Onkoloji, Physics and Physics Engineering, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Gama analizi, 2D-Array Seven29, Gamma analysıs, 2D-Array Seven29
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
IMRT tekniğiyle yapılan planlarda, hedefe maksimum tedavi dozu uygulanırken radyasyonun yoğunluğu demet boyunca değişir, bu nedenle hedefin çevresindeki sağlıklı dokular ve kritik organlar mümkün olan en üst düzeyde korunmalıdır. Tedavilerin kompleks olması ve kısa mesafede doz değişiminin yüksek olması nedeniyle, planlar hastaya aktarılmadan önce kalite kontrol aşamasından geçirilmelidir. Bu çalışmada, Tomotherapy Tedavi Planlama Sisteminde (TPS), 12 Akciğer, 12 Prostat, 12 Nazofarenks hastasının IMRT planlarının kalite kontrolleri 2D-Array seven29 dozimetrik ölçüm sistemi kullanılarak değerlendirilmiştir. Ölçümler PTW Octavius fantomunda, 2D Array 729 dozimetrik ölçüm sistemleri kullanılarak, Tomotherapy lineer hızlandırıcısında yapılmıştır. 2D Array 729 ile alınan ölçümler PTW Verisoft 6.0.2 yazılımı aracılığıyla, gama analiz yöntemi kullanılarak değerlendirilmiştir. Ölçülen ve hesaplanan doz akı haritalarına ait gama analiz değerleri, %3DD–3mm DTA, %3DD–4mm DTA, %3DD–5mm DTA, %4DD–3mm DTA ve %4DD–4mm DTA, %4DD–5mm DTA, %5DD–3mm DTA, %5DD–4mm DTA ve %5DD–5mm kriterlerinde Threshold değerinin % 10 u baskılanarak analiz edilmiştir. Çalışmanın sonucunda, %3DD–3mm DTA, %3DD–4mm DTA, %3DD–5mm DTA, %4DD–3mm DTA ve %4DD–4mm DTA, %4DD–5mm DTA, %5DD–3mm DTA, %5DD–4mm DTA ve %5DD–5mm tüm kriterlerde bu değerin %95'in üzerinde olduğu, gama analizi değerlendirmesindeki ölçüm sistemi arasında anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür. Fakat her bir tanı ele alındığında kendi içerisinde %3DD-3mm DTA' nın %5DD–5mm DTA' ya göre çözünürlüğü yani hesaba kattığı noktaların çokluğu düşünüldüğünde en anlamlı farkta %3DD-3mm DTA' nın olduğu istatistiksel olarak belirlenmiştir. IMRT planlarının kompleks olması nedeniyle, yapılan analizlerin %3DD-3mm DTA' ya göre yapılması ve çözünürlük yüksekliğinden dolayı daha hassas kalite kontrol elde edildiği düşünülmektedir. Ayrıca yapılan dozimetrik çalışmalarında değerlendirilmesi sonucu, kliniklerde rutin olarak tercih edildiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In the plans that are made with the IMRT technique while the maximum dose of treatment is applied to the target, the intensity of the radiation changes throughout the bundle, thus healthy tissues and critical organs that are around the target should be protected at the possible highest level. Because of the complexity of the treatments and the short-range dose changes, the plans must undergo quality control before being transferred to the patient. In this study, the quality control of IMRT plans for 12 lung patients, 12 prostate and 12 nasopharynx patients were evaluated using the dosimetry measurement system 2D-Array 729. The measurements were executed on the Tomo-therapy linear accelerator using 2D Array 729 dosimetry measurement systems in the PTW Octavius phantom. The measurements were taken with 2D Array 729 were evaluated using the gamma analysis method via PTW Soft-data 6.0.2 software. Gamma analysis values of measured and calculated dose flux maps, %3DD–3mm DTA, %3DD–4mm DTA, %3DD–5mm DTA, %4DD–3mm DTA, %4DD–4mm DTA, %4DD–5mm DTA, %5DD–3mm DTA, %5DD–4mm DTA and %5DD–5mm DTA was analyzed by suppressing % 10 of the Threshold in the value. As a result of the study, % 3DD-3mm DTA, %3DD-4mm DTA, %3DD-5mm DTA, %4DD-3mm DTA , %4DD-4mm DTA, %4DD-5mm DTA, %5DD-3mm DTA, %5DD-4mm DTA and %5DD-5mm DTA in all criteria, this value is above % 95, and there is not a significant difference between the measurement system in gamma analysis evaluation. However, when each diagnosis was taken into consideration, it was statistically determined that %3DD-3mm DTA had the most significant difference %3DD-3mm DTA considering the resolution of the %3DD-3mm DTA according to %5DD-5mm DTA. Due to the complexity of the IMRT plans, It is thought that the analysis is done according to the %3DD-3mm DTA and due to the high resolution, more precise quality control is obtained. In addition, it is seen that the dosimetric studies are routinely preferred in clinics.