Ortaokul müzik eğitiminde kullanılan etkili müzik öğretim yöntemlerinin öğrenci başarı düzeyine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of effective music teaching methods used in secondary school music education on student success
  1. Tez No: 640113
  2. Yazar: SİNEM ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLNİHAL GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Etkili eğitim, etkili müzik eğitimi, ortaokul müzik eğitimi, Effective education, effective music education, secondary school music education
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırmada ortaokul müzik eğitiminde etkili öğretim yöntem ve tekniklerinin kullanıldığı uygulamaların öğrencilerin başarı düzeyine katkısının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada karma araştırma deseni ve sıralı açıklayıcı desen kullanılmıştır. Araştırmanın amacı doğrultusunda Bursa ili İnegöl ilçesi Toki Necip Fazıl Kısakürek Ortaokulundaki 7. sınıflardan deney ve kontrol grupları belirlenmiş ve deney grubu ile 8 haftalık eğitim süreci gerçekleştirilmiştir. Eğitim sürecinin sonunda deney ve kontrol grubuna araştırmacı tarafından hazırlanan“bilgi testi”kullanılarak son test uygulaması yapılmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel çözümleri için SPSS 23.0 paket programından yararlanılmıştır. Araştırmadaki nitel veriler, yarı yapılandırılmış görüşme formu ile ortaokul 7. sınıfta öğrenim gören deney grubu ile bire bir görüşmeler sonucunda elde edilmiş; veriler içerik analizi ve betimsel analiz teknikleri kullanılarak çözümlenip yorumlanmıştır. Araştırmanın nicel veri sonuçlarına göre deney ve kontrol gruplarının bağımsız örneklem t-testi sonucunda deney grubu lehine anlamlı bir fark olduğu tespit edilmiştir. Araştırmanın nitel bölümünde ise yarı yapılandırılmış görüşme formundan elde edilen verilerin analizi sonucunda 6 tema ve 34 koda ulaşılmıştır. Ulaşılan temalar ve kodlar doğrultusunda etkili müzik öğretim yöntem ve tekniklerinden oluşan etkinliklerin, çalışma kağıtlarının, fonomimi tekniğinin, materyal çeşitliliğinin, öğrenci merkezli etkinliklerin ve ders dışı etkinliklerin öğrenme düzeyine katkı sağladığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to evaluate the contribution of the practices that use effective teaching methods and techniques in secondary school music education to the success level of students. Mixed research pattern and sequential explanatory pattern were used in the research. In line with the purpose of the research, experimental and control groups were determined from the 7th graders in Toki Necip Fazıl Kısakürek Secondary School in İnegöl district of Bursa province and an 8-week training process was carried out with the experimental group. At the end of the education process, post-test application was carried out to the experimental and control groups by using the“knowledge test”prepared by the researcher. SPSS 23.0 package program was used for the statistical solutions of the data obtained. The data obtained as a result of one-to-one interviews with the experimental group studying in the 7th grade of secondary school and the qualitative data in the study were analyzed and interpreted using the semi-structured interview form. According to the quantitative data results of the research, it was determined that there was a significant difference in favor of the experimental group as a result of the independent sample t-test of the experimental and control groups. In the qualitative part of the research, 6 themes and 34 codes were reached as a result of the analysis of the data obtained from the semi-structured interview form. In line with the found themes and codes, it was concluded that activities consisting of effective music teaching methods and techniques, worksheets, phonomy technique, material diversity, student-centered activities and extracurricular activities contribute to the learning level.