Türk müziği literatürü ile oda müziği eğitimi ve müzik eğitimi lisansüstü programlarındaki ders kazanımlarına yansımaları
Chamber music education with the literature of Turkish music and its reflections on course outcomes in music education graduate program
- Tez No: 640114
- Danışmanlar: PROF. ŞİRİN AKBULUT DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik Eğitimi Bilim Dalı, oda müziği, oda müziği eğitimi, oda müziği eserleri, Türk bestecileri, Chamber music, chamber music education, chamber music works, Department of Music Education, Turkish composers
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 242
Özet
Oda müziği, müzik eğitimi bölümlerinin lisans ve lisansüstü programlarında birlikte müzik yapma etkinliklerinin gerçekleştiği derslerden biridir. Bu derslerde öğrenciler ulusal ve evrensel oda müziği örneklerini seslendirirler. Bu araştırmanın amacı Müzik Eğitimi Yüksek Lisans Programlarındaki oda müziği dersinde Türk bestecilerine ait eserlerin kullanılma durumunu ortaya koymak ve Türk bestecilerine ait piyanolu oda müziği eserleri kullanılarak gerçekleştirilen uygulama ile bu literatürün Müzik Eğitimi Yüksek Lisans Programlarındaki oda müziği ders içeriklerinde yer alan kazanımlara yansımalarını tespit etmektir. Bu amaç doğrultusunda öncelikle lisansüstü düzeyde oda müziği eğitimi veren öğretim elemanları ile yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak görüşmeler yapılmıştır. Ayrıca doküman analizi yöntemiyle Türk bestecilerine ait piyanolu oda müziği eserleri listelenmiştir. Ardından Türk bestecilerine ait piyanolu oda müziği eserleri kullanılarak gerçekleştirilen oda müziği eğitimi, yapılandırılmış gözlem formları ile gözlemlenmiştir. Gözlem öncesi ve sonrası gözlemlenen öğrencilerle yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak görüşmeler yapılmıştır. Görüşmelerden elde edilen verilerin analizinde Nvivo12 programı kullanılmış, içerik analizi yapılmış ve bu analizler sonucunda belirli tema ve kodlara ulaşılmıştır. Doküman analizi yöntemi ile elde edilen eser listesinde 107 Türk bestecisine ait 447 oda müziği eserine ulaşılmıştır. Ulaşılan bu eserler Eğitim Fakültelerinin Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Ana Bilim Dallarında gerçekleştirilen çalgı eğitimindeki enstrümanları kapsamaktadır. Öğretim elemanları ile gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda Türk bestecilerine ait oda müziği eserleri ile ilgili ders kazanımlarına ulaşma durumunu etkileyen faktörlerin, kısıtlı literatür ve öğrencilerin seviye farklılıkları olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte öğrencilerin Türk müziği ögelerine dair birikimlerinin yetersiz olması, Türk müziğine karşı ilgisiz olmaları ve seviyeye uygun eserlerin yetersiz olması gibi nedenlerle bu literatürün oda müziği eğitiminde kullanımının güçlük oluşturduğu tespit edilmiştir. Türk bestecilerine ait piyanolu oda müziği eserleri ile gerçekleştirilen gözlemler sonucunda bu literatür kullanılarak Müzik Eğitimi Yüksek Lisans Programlarındaki oda müziği dersi kazanımlarına ulaşıldığı ortaya çıkmıştır. Görüşmelerden elde edilen sonuçlardan yola çıkarak araştırmanın son bölümünde Türk bestecilerine ait oda müziği eserlerinin kullanımının yaygınlaştırılması için her seviyeye uygun eser yazılması, yazılı eserlerin basılması, bu literatürün öğretim programlarında ve sanatsal/bilimsel etkinliklerde yer alması gibi önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Chamber music is one of the courses in which music education departments perform music activities together in undergraduate and graduate programs. In these lessons, students perform examples of national and universal chamber music. The aim of this research is to reveal the use of Turkish composers' works in chamber music lessons in Music Education Graduate Programs and to determine the reflections of this literature to the gains in the chamber music lesson content in the Music Education Graduate Programs with the application carried out using the piano chamber music works of Turkish composers. In line with this purpose, first of all, interviews were done with the lecturers who provide chamber music education at postgraduate level using a semi-structured interview form. Also, piano chamber music works of Turkish composers are listed by document analysis method. Then, chamber music education, which was performed using piano chamber music works of Turkish composers, was observed with structured observation forms. Interviews were done with the students who were observed before and after the observation using the semi-structured interview form. Nvivo12 program was used in the analysis of the data obtained from the interviews, content analysis was done and certain themes and codes were reached as a result of these analyzes. 447 chamber music works of 107 Turkish composers were reached in the work list obtained by document analysis method. These works reached include the instruments in instrument education in the Fine Arts Education Department of the Faculty of Education, Department of Music Education. As a result of the interviews made with the lecturers, it was concluded that the factors affecting the achievement of the course achievements related to chamber music works of Turkish composers are limited literature and students' level differences. However, it was determined that the use of this literature in chamber music education was difficult due to the insufficient accumulation of students on Turkish music elements, their indifference to Turkish music, and inadequate works suitable for the level. As a result of the observations made with the piano chamber music of Turkish composers, it was revealed that the achievements in the Music Education Graduate Programs were reached by using this literature. Based on the results obtained from the interviews, in the last part of the research, suggestions such as writing works suitable for all levels, printing written works, taking place of this literature in the curriculum and artistic/scientific activities are included.