Uzaktan eğitimle verilen ortaokul müzik derslerinin öğretmen görüşleri doğrultusunda değerlendirilmesi
Evaluation of secondary school music courses taught wiht distance education in accordance wiht teachers' opinions
- Tez No: 782674
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TANER TOPALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Music Education, General Music Education, Distance Education
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Uzaktan eğitim ilk bakışta dezavantaj gibi görünse de zaman ve mekân yönünden esneklik sağlayan yenilikçi bir modeldir. Bu esneklik öğrenmeyi hedefleyen herkese eşit fırsat sunar. Salgın süreci ile karşı karşıya kalınan uzaktan eğitim sürecinde, genel müzik eğitiminin mevcut durumu önemli bir yere sahiptir. Bu doğrultuda ortaokul müzik öğretmenlerinin görüşlerine bakıldığında; uzaktan eğitim sürecinde, ortaokul müzik dersi ve derse hazırlık sürecinin mevcut durumu, uzaktan eğitim dersinde yapılan etkinliklerin durumu, müzik derslerinin verimlilik durumu, ders sürecinde yaşanılan sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerilerinin tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni kullanılan araştırmada, veriler yarı yapılandırılmış, görüşme formu ile toplanmış, elde edilen veriler içerik analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Yüzde frekans gibi temel istatistiksel yöntemlerle veriler desteklenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı Şanlıurfa ili merkez ilçelerinde rastgele seçilen ortaokul düzeyinde 30 tane ortaokulda görev yapan 33 gönüllü müzik öğretmeni oluşturmaktadır. Bu çalışma Harran Üniversitesi Sosyal ve Beşerî Bilimler Etik Kurulunun 18.03.2022/33 sayılı onayı ile yürütülmüştür. Araştırmanın sonucunda, online ders süresinin yeterli görüldüğü, öğrencilerin derse katılım durumun yetersiz olduğu, yalnızca derse katılan öğrencilerin verilen ödevleri yerine getirebildiği, öğretmenlerin öğretim yöntem ve tekniklerini etkili bir şekilde kullanabildiği, derse hazırlık sürecini etkileyen olumlu faktörlerin verimli çalışmaya olanak sağladığı ve uzaktan eğitim sisteminin avantajlarından biri olduğu, uzaktan eğitim sürecinde en çok yaşanılan teknik problemin internet kaynaklı olduğu, teknik dışında diğer faktörlerinde uzaktan eğitimde etkili olduğu, uzaktan eğitimde verim sağlamak için müzik derslerinde analiz ve iyileştirme yapılması gerektiği, öğrenciler ve öğretmenlere derslerde kamera açma zorunluluğu getirilmesi, öğretmenler için uygun ortam sağlanması ve teknolojik araçların temin edilmesi sonuçlarına ulaşılmıştır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda önerilerde bulunulmuştur. Anahtar Kelimler: Müzik Eğitimi, Genel Müzik Eğitimi, Uzaktan Eğitim
Özet (Çeviri)
Although distance education may seem like a disadvantage at first glance, it is an innovative model that provides flexibility in terms of time and space.This flexibility offers equal opportunity to everyone who aims to learn. In the distance education process faced with the epidemic process, The current state of general music education has an important place. In this direction, when we look at the opinions of secondary school music teachers, in the distance education process, current state of secondary school music lesson and lesson preparation process, the status of the activities done in the distance education course, efficiency status of music, problems experienced during the lesson and it is aimed to determine the solution proposals for these problems. In the research using the case study design, one of the qualitative research methods, data were collected with a semi-structured interview form, the data obtained were analyzed by content analysis method. The study group of the research consists of 33 volunteer music teachers working at the secondary school level in 30 randomly selected secondary schools in the central districts of Şanlıurfa, affiliated to the Ministry of National Education. This study was carried out with the approval of Harran University Social and Human Sciences Ethics Committee, numbered 18.03.2022/33. As a result of the research, online course time is considered sufficient, the students' participation in the lesson is insufficient, that only the students who attend the course can fulfill the assigned homework, teachers are able to effectively use teaching methods and techniques, the lesson that affect positive factors preparation process allow efficient study, and that it is one of the advantages of the distance education system, It has been concluded that the most common technical problem in the distance education process is the internet, it has been found that besides technique other factors are effective in distance education, analysis and improvement should be made in music lessons to ensure efficiency in distance education, obligation to open cameras for students and teachers in lessons, providing a suitable environment for the teachers and the results of the provision of technological tools have been reached. Suggestions were made in line with the results obtained.