The effect of critical thinking embedded English course curriculum to the improvement of critical thinking skills of the 7th grade secondary school learners
Eleştirel düşünme ile desteklenmiş İngilizce dersi müfredatının ortaokul 7.sınıf öğrencilerinin eleştirel düşünme becerilerini geliştirmeye etkisi
- Tez No: 640224
- Danışmanlar: PROF. DR. ESİM GÜRSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eleştirel düşünme, Eleştirel düşünme destekli İngilizce dersi eğitimi, Critical thinking, Critical thinking embedded English course design
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 310
Özet
21. yüzyılın değişen ihtiyaçları ve gelişen eğilimleri, bireylerin çağın becerilerini etkin kullanabilmelerini sağlamak adına sürekli bir gelişim içinde olmalarını gerektirir. Güncel sorunların çözümü, küresel iletişim ve sürdürülebilir iş birliğini sağlamak için eleştirel ve yaratıcı düşünen bireylerin varlığıyla mümkündür. Eleştirel düşünme; bireylerin yorumlama, analiz, değerlendirme, çıkarım, açıklama, öz düzenleme yapmalarını sağlayan bilişsel beceriler ve bu becerilerin bireylerin düşünce ve davranışlarına yansıtılabilmesini sağlayan duyuşsal tutumların dengeli birleşimi olarak tanımlanır. Bu beceri ve tutumların ders içerikleriyle bütünleştirilmesi, bireylerin eleştirel düşünmelerini destekleyen eğitimlerden yalnızca bir tanesidir. Ancak, bu eğitim daha çok yetişkinlerin genellikle bilimsel konularda üst düzey düşünmeleriyle ilişkilendirilir. Bu çalışmanın temel varsayımı, eleştirel düşünce eğitiminin başlangıç düzeyi İngilizce seviyesine sahip olan ortaokul 7. sınıf öğrencileri için mümkün olduğudur. Çalışmanın amacı İngilizce dili öğrenimiyle birleştirilmiş eleştirel düşünme becerileri eğitiminin etkililiğini saptamaktır. Kontrol grubu öğrencilerine (s=31) standart İngilizce dersi müfredatı uygulanırken, deney grubu öğrencilerine (s=31) eleştirel düşünce ile desteklenmiş İngilizce ders tasarımının uygulanması hedeflenmiştir. İç içe karma araştırma deseninin kullanıldığı çalışmada nicel ve nitel veriler eş zamanlı olarak toplanmıştır. Eleştirel Düşünme Becerileri Ölçekler Takımı (Demir, 2006) çalışmanın başında ön test, sonunda son test olarak uygulanmıştır. Nicel gözlem formu her bir öğrenci için araştırmanın başında, ortasında, sonunda olmak üzere üçer kez araştırmacı tarafından doldurulmuştur. Ayrıca, araştırmacı günlüğü ve öğrenci günlükleri sürecin başından sonuna kadar tutulmuş; sürecin sonunda gönüllü öğrencilerle görüşme yapılmıştır. Nicel ve nitel veriler göstermiştir ki deney grubu öğrencilerinin eleştirel düşünme becerileri kontrol grubu öğrencilerine göre daha çok gelişmiştir. Nicel verilere göre, deney grubunun son test sonuçları ile kontrol grubunu son test sonuçları arasında deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık vardır. Bununla birlikte, nitel veriler eleştirel düşünme destekli İngilizce eğitimi öğrencilerin hem düşünme hem dil becerilerini geliştirmede etkili olduğuna işaret etmektedir. Eğitimin anlamlı, eğlenceli, gerçek ve destekleyici yapısı öğrencilerin motivasyonunu önemli ölçüde artırmıştır.
Özet (Çeviri)
Evolving trends of the 21st century require the continuous development of individuals to become competent in using the skills of the era effectively. Critical thinking is one of the basic skills of the century for the intellectual development of the individuals to sustain the global welfare. It is the combination of one's cognitive ability to make interpretation, analysis, evaluation, inference, explanation, self-regulation with affective attitude to integrate these cognitive skills in one's thinking and behaviors. Infusion of these skills and attitudes into the subject matter content is one of the many efforts for the training of individuals to think critically. However, this training has been commonly associated with higher order thinking capacities of adults regarding the scientific issues mostly. The main hypothesis of this study was the possibility of critical thinking training in a secondary school context with elementary level of EFL learners. While keeping Standard ELT curriculum for the control group (n=31), the study aimed to measure the effectiveness of critical thinking incorporation into the English course in the treatment group (n=31). Having concurrent embedded mixed method research design; this study used various data collection ways. Quantitative data was gathered through Critical Thinking Skills Scales (Demir, 2006) conducted as pretest and posttest and the observation checklist completed for the critical thinking development of each student. Furthermore, the research journal, student diaries and interview were the qualitative tools to make comprehensive analyses on the perceptions. The statistical and content analyses showed that the treatment group statistically outperformed the control group in the development of critical thinking skills. Qualitative data indicated that the critical thinking embedded English course design was effective for the improvement of both the language and critical thinking skills. Moreover, the instruction process was motivating for the learners thanks to its meaningful, fun, authentic and supportive nature.