Yıkılan tarihi kentlerin yeniden inşası, Diyarbakır-Suriçi örneği
Reconstruction of demolished historical cities, Diyarbakır-Suriçi case study area
  1. Tez No: 640383
  2. Yazar: BURAK İPEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK BELGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Yeniden İnşa, Belgeleme, Değer Atfı, Fiziksel Karakter, Kentsel Koruma, Reconstruction, Documentation, Value Assessment, Spatial Character, Urban Conservation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 248
Özet
YIKILAN TARİHİ KENTLERİN YENİDEN İNŞASI, DİYARBAKIR-SURİÇİ ÖRNEĞİ Yeniden inşa uygulamaları kentlerin doğa ya da insan kaynaklı sebeplerle ağır şekilde tahribata uğramasının veya yıkılmasının ardından, eski durumuna döndürülmesine yönelik çalışmalardır. Söz konusu çalışmalar tarihi bir kent için gerçekleştirildiğinde ise kentsel koruma disiplininin çalışma alanı içerisine girmektedir. Zira Kentsel Koruma Disiplini, tarihi kentlerin özgünlüğünün ve kırılganlığının bilincinde olarak; alanın özgünlüğünü koruyarak yeniden inşa etmektedir ve bu amaçla disiplince belli yaklaşımlar benimsenmiştir. Bu yaklaşımlar belgeleme, fiziksel mekanda değer atfı ve mekansal karakter analizi olup; ulusal ve uluslararası yasal ve yönetsel çerçevece de tanımlanarak desteklenmektedir. Bu çalışmada da yıkılan tarihi kentlerin yeniden inşa sürecine yönelik bir çalışma yapılmış olup; kentsel koruma disiplininin yaklaşımları ile yasal ve yönetsel çerçeve dikkate alınmıştır. Öncelikle tarihi bir kentin belgelenmişlik durumu ilgili verilerle incelenerek alanın tarihsel gelişim süreci ve korunmuşluk durumu algılanmaktadır. Sonrasında ise tarihi kentin fiziksel mekanın hangi ilgi gruplarınca, ne açıdan değerli olarak kabul edilerek korunduğu tespit edilmektedir. En son aşamada da belgeleme ve değer atfına dayalı olarak bu mekansal karakter analizi ile hangi fiziksel bileşenlerin korunarak yeniden inşa edilmesi gerektiği belirlenecektir. Böylelikle tarihi bir kentin fiziksel mekanı; alanın özgünlüğü bir bütün korunarak yeniden inşa edilmektedir. Kentsel koruma disiplininin bu yaklaşımı tez çalışmasında da benimsenmiş olup, ilaveten kentsel ölçekte yeniden inşa edilen Hamburg, Varşova, Verona, Beyrut ve Mostar kentleri örnek olarak incelenerek, çalışmanın kapsamı genişletilmiştir. Literatürden elde edilen bilgiler, yasal ve yönetsel çerçevenin araştırılması ve örnek kentlerin incelenmesine dayalı olarak çalışmanın yöntemi belirlenmiştir. Türkiye özelinde yeniden inşa uygulamaları incelendiğinde, kentsel ölçekte bir çalışmanın daha öncesinde yapılmadığı ve Diyarbakır- Suriçi'nin bu anlamda bir öncül olduğu tespit edilmiş, bu nedenle çalışmanın örnek alanı olarak incelemesine karar verilmiştir. Alan tüm bu bilgiler ışığında incelenmiş ve yeniden inşa çalışmaları Diyarbakır-Suriçi'nin özgünlüğü çerçevesinde değerlendirilmiştir. Böylelikle çalışma gerek Türkiye gerekse Suriçi ölçeğinde kentsel koruma ve yeniden inşa literatürüne katkı sağlamıştır. Ayrıca, çalışma 21. Yüzyılda, tek yapılar yerine büyük ölçekli yıkılmış bir tarihi dokunun yeniden inşası açısından öncü bir çalışmadır.
Özet (Çeviri)
RECONSTURCTION OF DEMOLISHED HISTORIC CITIES, DİYARBAKIR-SURİÇİ CASE STUDY AREA Reconstruction practices are the studies which to restore the cities to their original state after being heavily destroyed or detoriated by nature or human causes. When these studies are carried out for a historic city, it is scoop of the field of study area of the Urban Conservation. Because Urban Conservation acknowledges certain approaches; being aware of the authenticity and fragility of historic cities; when reconstructing the area by preserving its originality. These approaches are documentation, value attribution in physical space, and spatial character analysis; they are defined and supported by national and international legal and administrative framework. In this study, a study was carried out for the reconstruction process of demolished historic city; the approaches of the urban conservation and the legal and administrative framework are taken into account. First of all, the documentation of historic city is examined with the relevant data; the historical development process and the state of conservation are perceived. Afterwards, it is determined which physical space of the historic city are protected by what interest groups and in what sense they are protected. At the last stage, based on documentation and value assessment the spatial character analysis would determine which physical components need to be retained and reconstruct. Thus, the physical space of a historic city's originality preserving while can be reconstructed the whole. This approach of urban conservation is also adopted in the thesis study and the cities of Hamburg, Warsaw, Verona, Beirut and Mostar, which were reconstructed on an urban scale, were examined examples and the scope of the study was expanded. The method of the study is determined based on the information obtained from the literature, the research of the legal and administrative framework and the examination of the other cases. Considering reconstruction applications Turkey in particular; there is not a study on an urban scale in earlier and Diyarbakır Suriçi has been identified as a precursor in this sense the Urban Conservation Area. Therefore it was decided to analyze case study area. The case study has been examined in the light of aforementioned information and the reconstruction works have been evaluated within the framework of the authenticity of Suriçi. Consequently, the study contributes literature on reconstruction in Urban Conservation Site Areas in Turkey. Furthermore, the study is a pionneer work in terms of reconstruction of such a demolished historic area rather than single structures in 21th Century.