Exploring the attitudes, intentions and practices of EFL preparatory school instructors regarding formative assessment in a Turkish context
Türkiye'deki İngilizce hazırlık okullarında görev yapan öğretim görevlilerinin biçimlendirici değerlendirmeyle ilgili tutum, niyet ve uygulamalarının incelenmesi
  1. Tez No: 640554
  2. Yazar: SEDA ARDA ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM ZABİTGİL GÜLSEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Biçimlendirici Değerlendirme, Sonuç Odaklı Değerlendirme, İngiliz Dili Eğitmenleri, Tutumlar, Niyetler, Uygulamalar, Formative Assessment, Summative Assessment, EFL Instructors, Attitudes, Intentions, Practices
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
“Biçimlendirici değerlendirme”, dil sınıflarında dikkate alınması gereken önemli bir konudur. Collins'e (2011) göre, son yıllarda eğitim dünyasında gerçekleşen sürekli gelişimin bir sonucu olarak, biçimlendirici değerlendirme öğrenme sürecinde temel hale gelmiştir. Biçimlendirici değerlendirme, anlamlı ve bağlamsal bir öğrenme ortamı sağlayarak öğrencilerin başarılarını olumlu yönde etkilemektedir (Brown, 2004). Değerelendirmeler sınıflarda bire bir öğretmenler tarafından uygulandığından, öğretmenlerin biçimlendirici değerlendirme hakkındaki düşünce ve değerlendirmeleri oldukça önemlidir (Veal, 1988). Bu nedenle, bu çalışmada, Türkiye'deki üniversitelerin İngilizce Hazırlık Okulları'nda görev yapan Öğretim Görevlileri'nin biçimlendirici değerlendirmeyle ilgili tutum, niyet ve uygulamalarının incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda tanımlayıcı bir çalışma gerçekleştirilmiş ve sonuçlara ulaşmak için nicel bir araştırma yöntemi kullanılmıştır. Bu amaçla, Yan ve Cheng (2015) tarafından hazırlanıp, düzenlenmiş ve uluslararası alanda kabul görmüş“Öğretmenlerin Biçimlendirici Değerlendirmeye İlişkin Kavramları ve Uygulamaları”anketi kullanılmıştır. Veriler, vakıf ve devlet üniversitelerinden eşit sayıda olmak üzere toplam 144 İngilizce Öğretim Görevlisinden toplanmıştır. Ayrıca, bu araştırma, İngilizce Öğretim Görevlileri'nin tutumlarının, niyetlerinin ve uygulamalarının yaş, cinsiyet, öğretim deneyimi, mesleki deneyim, üniversite türü, lisans mezuniyet alanları ve çalışma koşulları gibi bazı bağımsız değişkenlerle aynı doğrultuda değişip değişmediğini araştırmaktadır. Bu çalışma sayesinde öğretmenlerin biçimlendirici değerlendirme hakkındaki algılarını ve uygulamaları ile ilgili hem güçlü hem de geliştirilmesi gereken noktaları fark etme fırsatına sahip olacağız. Sonuç olarak, bu çalışma araştırma ve eğitim dünyasına katkıda bulunarak daha ileri çalışmalar için yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
“Formative assessment”needs to be a vital issue in language classes. According to Collins (2011), formative assessment (FA) has become fundamental in learning process as a result of continual development in education world in recent years. Formative assessment affects students' success positively, providing a meaningful and contextualized learning environment (Brown, 2004). Since teachers actively apply assessment in classrooms, it is crucial to learn whether they believe the significance of FA (Veal, 1988). Thus, in this study, it is aimed to find out EFL instructors' attitudes, intentions and practices regarding FA in the English Preparatory Schools of the universities in Istanbul, Turkey. The study is a descriptive study and a quantitative research method is used to reach the results. With this aim in mind, the researcher utilizes an internationally recognized questionnaire“Teachers' Conceptions and Practices of Formative Assessment”which is executed by Yan and Cheng (2015). The data is collected from 144 EFL instructors from foundation and public universities. Additionally, this research is carried out to comprehend if EFL instructors' attitudes, intentions and practices changes are in line with some independent variables, such as age, gender, teaching experience, professional experience, type of university, the field of BA study, and working conditions of instructors. Since instructors have a great role in the application of FA, we will have an opportunity to realize the strong sides of instructors as well as less strong sides from their perspectives and practices of FA which are shaped according to their perceptions or practices on FA. As a result, this study will contribute to the literature and education world and suggest research ideas for further studies on formative assessment.