Intersectionality of gender pay gap: The case of female knowledge workers employed in Turkey and Germany
Cinsiyete dayalı ücret eşitsizliğinin kesişimselliği: Türkiye ve Almanya'da çalışan kadın bilgi çalışanlarının durumu
  1. Tez No: 640905
  2. Yazar: MÜNEVVER BÜŞRA POLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OZAN AĞLARGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kesişimsellik kuramı, Cinsiyet çalışmaları, Cinsiyetler arası ücret farkı, Bilgi çalışanları, Türkiye, Almanya, Intersectionality, Gender studies, Gender pay gap, Female knowledge workers, Turkey, Germany
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırma, performans ve diğer farklılıklar dikkate alınmaksızın, cinsiyete göre eşit olmayan bir şekilde uygulanan ücret farklılığının kültürel açıdan nasıl farklılaştığı konusuna odaklanmaktadır. Çalışma kesişimsellik kuramı bağlamında cinsiyete bağlı ücret farklılığını Almanya ve Türkiye bağlamında incelemektedir. Çalışma nitel araştırma şeklinde tasarlanmıştır. Çalışmanın görgül materyali yarıyapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında her gruptan 10 katılımcı olmak üzere amaçlı olarak seçilen dört farklı kadın bilgi çalışnı grubuyla görüşülmüştür. Çalışmanın sonuçları ücret farklılığının kişilerin ırkına, diline ya da diğer kültürel farklılıklara bağlı olarak değişim gösterdiği ve kadın bilgi çalışanlarının kültüre bağlı olarak cinsiyet ayrımcılığı, eşit olmayan terfi ve kazanç yaşadığı deneyimlediğini ortaya koymuştur Ayrıca bu çalışma, kadın bilgi çalışanlarında cinsiyet ayrımcılığının ve cam tavanın kültürlerine ve ülkelerine göre farklılaştığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This research focuses on how unequally applied wage differentials by gender differ culturally, regardless of performance and other differences. Working in the context of the theory of intersectionality of gender wage differences are examined in the context of Germany and Turkey. The study was designed as a qualitative research. This research examines gender pay gap in the context of the theory of intersectionality in Germany and Turkey. The study was designed as a qualitative research. The empirical material of this study were generated by using semi-structured interviews. Within the scope of the study, female knowledge workers grouped in four different categories encompassing 10 participants from each group who are purposefully selected were interviewed. The results of the study revealed that the wage difference varies depending on the race, language or other cultural differences of the people and that the female knowledge workers experience gender discrimination, unequal promotion and earning depending on the culture. In addition, this study shows that gender discrimination and the glass ceiling vary for female knowledge workers based on their cultural background and country.