E-ticaret kanalıyla gıda tüketimi: Belirleyici faktörlerin analizi
Food consumption through online trade: Analysis of determining factors
- Tez No: 641508
- Danışmanlar: PROF. DR. SELİM ÇAĞATAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: E-Ticaret, Tüketici Davranışları, Tutum, Gıda Tüketimi, Online Trade, Consumer Behavior, Attitude, Food Consumption
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de bireylerin e-ticaret yoluyla gıda alışverişi yapma tutumlarını arz ve talep yönlü belirleyicileri ile ortaya koymak ve bu tutumların bireylerin demografik özelliklerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemek amacıyla bir saha çalışması yapılmıştır. Analizlerde İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması Düzey 1 (İBBS-1) bölgelerinden seçilmiş 12 şehirde gerçekleştirilen saha çalışması ile toplanan birincil veriler kullanılmıştır. Saha çalışması, telefon ile yapılan görüşmelerle 34 sorudan oluşan bir anket formunun doldurulmasıyla gerçekleştirilmiştir. Analizlerde ekonometrik olarak tahmin edilen olasılık modelleri kullanılmıştır. Sonuç olarak, çalışmadan elde edilen bulgular değerlendirildiğinde, internetin kullanıcılara zaman kazanma, kolaylık, rekabetçi fiyatlar, daha fazla seçim şansı gibi avantajlar sağlamasına rağmen halen birçok tüketicinin gıda ürünlerini internet üzerinden almakta çekingen davrandığı ve yüz yüze geleneksel alışveriş yöntemlerini tercih ettiği görülmektedir. Müşteri güvenliğinin tam sağlanması, ürün yelpazesinin geniş olması, tüketicilere uygun fiyat sunulması, ürünlerin hızlı şekilde müşteriye ulaştırılması, internet sitesinin kullanım kolaylığı, promosyon ve fırsat ürünlerinin çoğaltılması, ücretiz kargo imkanı sunulması, satış sonrası karşılaşılan sorunlarda müşterinin mağdur edilmemesi ve online alışveriş sitelerinin reklamlarının çoğaltılması internetten gıda ürünleri alışverişi yapma olasılığını arttıran en önemli faktörler arasındadır. Bu bulgular e-ticaret deneyimini geliştirmek ve daha çok müşteriye ulaşmak isteyen işletmelere yol gösterici niteliktedir.
Özet (Çeviri)
In this study, a survey was conducted with the aim of revealing the online food shopping attitudes of individuals in Turkey and examining whether this attitude differs by the individuals' demographic characteristics. Primary data collected through fieldwork conducted in 12 provinces selected from the regions at the level of Nomenclature of Territorial Units for Statistics Level 1 (NUTS-1) were used. The fieldwork was performed by completing a questionnaire consisting of 34 questions via telephone interviews. In the analyses econometrically estimated probability models were used. As a result, when the findings obtained from the study are evaluated, it is seen that although the internet provides advantages such as saving time, convenience, competitive prices and more choice, many consumers are still hesitant to buy food products on the internet and prefer traditional face-to-face shopping methods. Providing full customer security, wide product range, offering reasonable prices to consumers, delivering products to customers quickly, ease of use of the website, increased promotional and opportunity products, offering free of charge delivery service, holding the customers harmless in the aftersales problems, and increased online shopping sites ads are among the most important factors that increase the possibility of buying food products from the internet. These findings can guide businesses that want to improve their online shopping experience and reach more customers.