Lojistik performans indeksinin veri zarflama analizi ve Malmquist toplam faktör verimliliği analizi yöntemleri ile karşılaştırılması: G-20 ülkelerinde bir uygulama
Comparison of logistics performance index using data envelopment analysis and Malmquist total factor productivity analysis methods: An application in G-20 countries
- Tez No: 641516
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMÜR TOSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Lojistik Performans İndeksi, Veri Zarflama Analizi, Malmquist Toplam Faktör Verimliliği Analizi, G-20 Ülkeleri, Logistic Performance Index, Data Envelopment Analysis, Malmquist Total Factor Productivity Analysis, G-20 Countries
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Lojistik sektörü, rekabetin küresel boyutlara ulaşmasıyla tüm ülkeler açısından önemli bir alan haline gelmiştir. Ülkeler, lojistik alanlarda elde ettikleri avantajlar sayesinde rakiplerine karşı üstünlük sağlayabilmektedir. Bu nedenle bir performans göstergesi olarak lojistik sektörünü değerlendirmenin önemi ortaya çıkmıştır. Bu değerlendirme göstergesi LPI olarak adlandırılmakta ve Dünya Bankası tarafından yapılmaktadır. Bu bağlamda LPI, ülkelerin lojistik açıdan mevcut durumlarını tespit etmeleri ve bu alanda daha çok başarı sağlayabilecek stratejiler geliştirmeleri için büyük bir önem arz etmektedir. Bu nedenle bu çalışmada, dünya ekonomisinin yaklaşık %85'ini, ticaretinin %75'ini ve nüfusunun üçte ikisini temsil eden G-20 ülkelerinin, lojistik başarıları açısından Veri Zarflama Analizi ve Malmquist Toplam Faktör Verimliliği Analizi yöntemleri ile karşılaştırmalı etkinlik analizi yapılması amaçlanmıştır. Ayrıca analizde 2007-2016 süreci içindeki lojistik performans değişimi incelenmiştir. Bu amaç doğrultusunda, Dünya Bankası veri tabanından elde edilen ikincil veriler kullanılarak Veri Zarflama Analizi yöntemi ile yıllar bazında, öncelikle etkin ülkeler belirlenmiştir. Sonraki süreçte etkinlik sınırı altında kalan ülkeler için referans grupları tespit edilmiştir. Ardından etkinlik sınırı altında kalan ülkeler için potansiyel iyileştirme değerlerini bulmaya yönelik analizler gerçekleştirilmiştir. Daha sonra yıllar itibari ile etkinlik değişimlerini tespit etmek amacıyla Malmquist Toplam Faktör Verimliliği Analizi yapılmıştır. Sonuçlar açısından, ülke etkinlik değerlerinin ve referans gruplarının yıllara göre farklılık gösterdiği saptanmıştır. Ayrıca etkinlik türleri açısından bakıldığı zaman bazı ülkelerin sürekli pozitif yönde, bazı ülkelerin ise negatif yönde ilerleme kaydettiği ortaya çıkmıştır. Bu sonuçlara ilişkin değerlendirme ve yorumlar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Logistics sector has become an important area for all countries in the global competition. Countries can gain superiority over their competitors thanks to their advantages in logistics. Therefore, the importance of evaluating the logistics sector as a performance indicator has emerged. This assessment indicator is called LPI and made by the World Bank. In this context LPI is of the greatest importance for countries to determine their logistical situation and develop strategies that can achieve more success in this field. Therefore, in this study, it is aimed to perform comparative efficiency analysis with Data Envelopment Analysis and Malmquist Total Factor Productivity Analysis methods in terms of logistic success of G20 countries, representing 85% of world economy, 75% of trade and two thirds of population. In addition, the logistic performance change during the 2007-2016 process was examined. For this purpose, firstly effective countries were determined by Data Envelopment Analysis method by using the data obtained from the World Bank database. In the following process, reference groups were identified for the countries that are below the efficiency limit. Then, analyzes were conducted to find potential improvement values for the countries under the efficiency limit. After then, Malmquist Total Factor Productivity Analysis was performed to determine the efficiency changes over the years. In terms of results, it was determined that country efficiency values and reference groups differed by years. In addition, in terms of efficiency types, it is seen that some countries have progressed positively and some countries have progressed negatively. Evaluations and comments were made regarding these results.