Üniversite öğrencilerinin kozmetik ve kişisel bakım ürünlerine yönelik bilgi ve uygulamaları
The knowledge and practi̇ce among uni̇versi̇ty students about cosmeti̇cs and personal care products
- Tez No: 641557
- Danışmanlar: PROF. DR. MEDİA SUBAŞI BAYBUGA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kozmetikler, Üniversite, Öğrenciler, Halk Sağlığı Hemşireliği, Cosmetics, University, Students, Public Health Nursing
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Giriş ve Amaç: İnsanlar, güzelleşmek, kendilerini başkalarına beğendirmek, genç görünmek gibi amaçlarla binlerce yıldan beri boyalar, merhemler, losyonlar, parfümler gibi kozmetik ürünler üretmişler ve kullanmışlardır. Halk sağlığı hemşiresinin görevlerinden birisi, risk altında bulunan grupları saptamak ve gelecekteki tehlikelere karşı onları bilinçlendirmektir. Bu araştırma; üniversite öğrencilerin kozmetik ve kişisel bakım ürünlerine ilişkin bilgi ve uygulamalarını saptamak amacıyla yapılmıştır. Yöntem: İlişkisel tanımlayıcı tipteki bu araştırma; Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığından gerekli izin alınarak Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nde öğrenim gören 743 öğrenci ile yapılmıştır. Araştırmanın uygulaması Aralık 2018- Mart 2019 tarihleri arasında 'Üniversite Öğrencilerinin Kozmetik ve Kişisel Bakım Ürünlerine İlişkin Bilgi ve Uygulamalarına Yönelik Anket Formu' kullanılarak toplanmıştır. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde SPSS 22.00 hazır paket programı kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan öğrencilerin %89.1'inin kozmetik ve kişisel bakım ürünlerini kullandığı , günlük hayatta en çok parfüm ve deodorant ürünlerini kullandıkları belirlenmiştir. Öğrencilerin %23'ünde kozmetik ve kişisel bakım ürünlerine bağlı reaksiyon geliştiği; %14.1'inde kaşıntı, %14.3'ünde kızarıklık şeklinde bu reaksiyonun kendini gösterdiği ve yan etkiyle karşılaştığında %17,2'sinin ürün bırakma şeklinde tepkiler verdiği belirlenmiştir. Araştırmada bazı demografik değişkenlere göre kozmetik ve kişisel bakım ürünlerini kullanma durumu arasında yapılan istatistiksel testler sonucunda; cinsiyet, gelir durumu, sosyal güvence, cilt tipi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p˂0.05). Sonuç ve Öneriler: Araştırma sonucunda kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinin üniversite öğrencilerinde kullanımının yaygın olduğu, önemli bir oranın bu ürünlere yönelik yan etkilerle karşı karşıya kaldığı ve çok düşük bir oranının bu konuda uzman kişilerden danışmanlık aldığı belirlenmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda kozmetik ve kişisel bakım ürün kullanımı konusunda halk sağlığı hemşiresi araştırıcı, liderlik, eğitici rollerini kullanarak bu ürünlere ilişkin bilinçsiz ve güvensiz kullanımın önüne geçecektir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Since the beginning of the modern days people always had the wish to be beautiful, attractive and to stay young that's why the use of colors, ointments, lotions, perfumes and other cosmetics has had a big demand for mankind. It is an important duty for the public health nurse to determine and inform people which are affected from using the cosmetics improperly. The aim of the this research is to demonstrate health risks and convey the right way for the usage of beauty products. Method: The research mentioned above was initialized at the „Muğla Sıtkı Koçman University“ with permission of the Department of Student Affairs Office from Muğla Sıtkı Koçman University ”. The total number which are included to the example group was determined as 743 students. The research proceeded from December 2018 until March 2019. The research was created using data collected with the help of“Questionnaire for Information and Applications of Cosmetics and Personal Care Products of University Students”, the presentation of the statistical evaluation was done by using the SPSS 22.00 program on a computer. Findings: It has been determined that 89.1% of the students use cosmetics and personal care products, mostly perfumes and deodarants. In 23% of the cases students develope reactions due to cosmetics and personal care products; 14.1% itching, 14.3% redness. Because of these side effects 17.2% had to quit using the products. Relating to the statical tests of the behavior towards cosmetic and personal care products according to some demographic variables, a statistically significant difference was found between gender, income status, social security, and skin type (p˂0.05). Conclusion and Suggestions: As a result of the study, it was determined that many students were cosmetic product users. A significant percentage of them faced negative side effects while using cosmetics. Where just a very low percentage of them consulted experts concerning the side effects. The public health nurse as a researcher and as an educational role model has to prevent unconscious and unsafe usage.