Suriyeli çocukların Türk eğitim sistemine entegrasyonu (uyumu) ve yaşanan sorunlar (Konya ili örneği)
The integration (adaptation) of Syrian children into the Turkish education system and the problems experienced (Konya province case)
  1. Tez No: 641584
  2. Yazar: SEHER ESEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN AKANDERE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Suriyeli çocuklar, eğitim politikaları, eğitim sorunları, entegrasyon, Migration, Syrian children, education policies, educational problems, integration
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
2011 yılında Suriye'de çıkan olayların sonucunda milyonlarca insan Türkiye'ye göç etmiştir. Bu insanların büyük bir çoğunluğunu çocuklar oluşturmaktadır. Bu çalışma, Türkiye'ye göç eden Suriyeli çocukların Türk eğitim sistemine entegrasyon sürecini, bu konuda yürütülen çalışmaları ve bu süreçte yaşanan sorunları katılımcıların görüşleri alınarak saptamayı amaçlamaktadır. Çalışmada, nitel araştırma yöntemlerinden biri olan durum çalışmasından yararlanılmıştır. Çalışma, 2018-2019 Bahar yarı yılında, Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğünde Suriyelilerin eğitiminden sorumlu yetkililer ve Konya merkez ilçelerinde bulunan (Meram, Karatay, Selçuklu) 17 farklı ilkokulda görevli öğretmenler ve okul idarecileri ile yürütülmüştür. Toplamda 44 kişi olan çalışma grubunu 5 Konya İl Milli Eğitim yetkilisi, 12 okul idarecisi, 15 sınıf öğretmeni ve 12 PIKTES Türkçe öğretmeni oluşturmaktadır. Bu araştırmanın verilerine ulaşmak için yarı-yapılandırılmış görüşme formları kullanılmıştır. Yüz yüze yapılan görüşmeler sonucunda, katılımcıların ifadeleri alınmıştır. Elde edilen verilerin analizi için betimsel analiz yönteminden faydalanılmıştır. Araştırma, elde edilen bulgular sonucunda ilk aşamada, Suriyeli çocukların eğitimine yönelik yürütülen çalışmalar; bu çalışmaların sorunları ve sonuçları genel bir bakış açısıyla değerlendirilerek sunulmuştur. Katılımcıların büyük bir kısmı Suriyeli çocukların Türk eğitim sistemine dahil edilmesiyle ilgili olumlu görüş bildirmiştir. Ancak, bu süreçte, öğrencilerin okullara dağılımı ve bir uyum sürecinden geçmeden okullara yerleştirilmesi gibi konularda sorunların ortaya çıktığı görülmüştür. Araştırmanın ikinci aşamasında, Suriyeli öğrencilerin eğitim-öğretim süreci ve bu süreçte öğrencilerle ve velilerle yaşanan sorunlar analiz edilmiştir. Burada öğrencilerle en fazla yaşanan sorunun dil yetersizliğinden kaynaklı iletişim sorunu olduğu belirtilmiştir. Daha sonra katılımcıların görüşlerinden sırasıyla; öğrencilerin davranış sorunları, temizlik sorunları, disiplinsizlikleri, toplumsal kabulleri/akran ilişkileri, maddi sorunları, ilgisiz/isteksiz olmaları, kültürel farklılıklar gibi konuların sorun olarak bildirildiği görülmüştür. Bu aşamada velilerin ilgisiz tavırları ve eğitime olumsuz bakış açılarının yanında iletişim problemlerinin de yaşandığı ifade edilmiştir. Üçüncü aşamada ise, eğitime dahil edildikten sonraki süreçte, bu öğrencilerin uyumları, davranış durumları ve akademik başarılarının gelişim ve deneyimleri üzerine bir değerlendirme yapılmıştır. Elde edilen verilere göre katılımcıların çok büyük bir kısmı öğrencilerin eğitime başladıktan sonra olumlu yönde gelişim kaydettiğini ifade etmiştir. Öğrencilerin uyum konusunda gelişim gösterdiğini ifade eden katılımcıların yanında bu konuda olumsuz yorumlara da rastlanmıştır. Katılımcıların bazıları öğrencilerin akademik başarılarının zamanla geliştiğini belirtirken bazıları düşük seviyede olduğunu bazıları ise bu durumun öğrenciye ve derslere göre değiştiğini ifade etmiştir. Öğrencilerin davranış durum ve gelişimleri konusunda ise öğretmenlerin yarısından fazlası olumsuz görüş bildirmiştir. Ancak kimi öğretmenler, öğrencilerin zamanla davranış sorunlarının azaldığını veya bunun öğrenciye ve duruma göre değiştiğini ifade etmiştir. Son olarak, katılımcıların Suriyeli çocukların eğitime dahil edilmesi ve sonraki süreçte yaşanan sorunlara ilişkin önerilerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In 2011, as a result of the events in Syria, millions of people have emigrated to Turkey. The majority of these migrant people are children. In this study, immigrated to Turkey Syrian children in the process of integration into the Turkish education system, applications carried out on this issue and the problems experienced in this process aims to determine taking into account the views of participants. In the study, case study, one of the qualitative research methods, was used. The study was carried out with officials responsible for the education of Syrians at the Konya Provincial Directorate of National Education and teachers and school administrators from 17 different primary schools located in the central districts of Konya (Meram, Karatay, Selçuklu) in the 2018-2019 Spring semester. The study group, which has a total of 44 people, consists of 5 Konya Provincial National Education officials, 12 school administrators, 15 classroom teachers and 12 PIKTES Turkish teachers. Semi-structured interview forms were used to access the data of this research. As a result of face to face interviews, the statements of the participants were taken. Descriptive analysis method was used to analyze the obtained data. As a result of the findings obtained firstly the research was presented by evaluating the studies conducted on the education of Syrian children, the problems and results of these studies from a general perspective. The majority of the participants expressed a positive opinion regarding the inclusion of Syrian children in the Turkish education system. However, in this process, it has been observed that problems arise in subjects such as the distribution of students to schools and their placement in schools without going through an adaptation process. In the second stage of the research, the education process of Syrian students and the problems with students and parents in this process were analyzed. It is stated here that the most common problem with students is the communication problem caused by the deficiency of language. Then, from the opinions of the participants, respectively; It has been observed that issues such as behavioral problems, cleaning problems, discipline, social acceptance / peer relations, financial problems, indifference / reluctance, and cultural differences are reported as problems. At this stage, it was stated that parents' uninterested attitudes and negative views towards education also experienced communication problems. At the third stage, after the inclusion in the education, an assessment has been made on the adaptation, behavioral status and academic achievement development and experiences of these students. According to the data reached, a large part of the participants stated that the students had a positive development after starting the education. In addition to the participants who stated that they showed improvement in the adaptation of the students, negative comments were also encountered in this regard. While some of the participants stated that students' academic success improved over time, some stated that they were at a low level, while others stated that this situation varies according to the students and the lessons. More than half of the teachers expressed negative opinions about the behavior and development of the students. However, some teachers stated that students' behavior problems decreased over time or this changed according to the student and the situation.