Suriyeli öğrencilerin Türk eğitim sistemine entegrasyonu: Hoşgör Mahallesi örneği
Integration of Syrian groups into the Turkish education system: The example of Hoşgör Neighborhood
- Tez No: 806959
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ATİK ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Göç, Sosyal Uyum, Türk Eğitim Sistemi, Entegrasyon, Suriyeli Öğrenciler, Migration, Social Cohesion, Turkish Education System, İntegration, Syrian Students
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Göç Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırmada, Suriye'de yaşanan savaş dolayısıyla Türkiye'ye gelen Suriyeli öğrencilerin Türk eğitim sistemine entegrasyonu incelenmiştir. Bu kapsamda katılımcıların görüşleri alınmıştır. Suriyeli öğrencilerin derslerine giren öğretmenlerin yaşamış oldukları sorunların derinlemesine çözümlemesini yapmak için nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Veriler nitel çalışmalarda genel olarak tercih edilen içerik analizi yöntemi kullanılarak elde edilmiştir. Bu araştırmanın evrenini 2022/2023 eğitim-öğretim yılında Gaziantep ilinde, Şahinbey ilçesinde, Hoşgör Mahallesi'nde eğitim gören 8. sınıftaki bütün Suriyeli ortaokul öğrenciler ve bu öğrencilerin derslerine giren öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini, Gaziantep ilinin, Şahinbey ilçesinin Hoşgör Mahallesi'nde bulunan Şehit Mehmet Nuri Akdemir Ortaokulunda eğitim görmekte olan 8.sınıf öğrencisi 50 Suriyeli öğrenci ile bu öğrencilerin dersine giren 10 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada verilerinin toplamasında yarı yapılandırılmış görüşme ve anket çalışması kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre Suriyeli öğrenciler sosyal uyum, Türkçeyi öğrenmede yetersizlik, aidiyetsizlik, dışlanma, ötekileştirme gibi sorunların muhatabıdırlar. Suriyeli öğrencilerin dersine giren öğretmenler ise sığınmacı çocuklara eğitim vermekte kendini yetersiz hissetmekte, dil sorunundan dolayı velilerle etkili iletişim kuramamakta ve sınıfların kalabalık olması gibi sorunlarla karşı karşıya kaldıkları ortaya koyulmuştur. Bu sorunlara yönelik öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the integration of Syrian students who came to Turkey due to the war in Syria into the Turkish education system was examined. In this context, the opinions of the participants were taken. Qualitative research method was preferred in order to analyze the problems experienced by the teachers who attended the courses of the Syrian students. The data were obtained by using the content analysis method, which is generally preferred in qualitative studies. The universe of this research consists of all 8th grade Syrian secondary school students studying in Gaziantep province, Şahinbey district, Hoşgör neighborhood in the 2022/2023 academic year, and the teachers who teach these students. The sample of the research consists of 50 Syrian students who are 8th grade students and 10 teachers who teach these students at Şehit Mehmet Nuri Akdemir Secondary School located in Hoşgör neighborhood of Şahinbey district of Gaziantep province. In the study, semi-structured interviews and questionnaires were used to collect the data. According to the results of the research, Syrian students are the subject of problems such as social cohesion, inadequacy in learning Turkish, lack of belonging, exclusion, and marginalization. It has been revealed that teachers who teach Syrian students feel inadequate in teaching refugee children, cannot communicate effectively with parents due to language problems, and they face problems such as crowded classrooms. Suggestions have been made for these problem.