Doğum öncesi emzirme eğitiminin ilk 2 ay sadece anne sütü ile beslenme düzeyi üzerine etkisi
The effects of antenatal education on level of exclusive breastfeeding i̇n the first 2 months
  1. Tez No: 641865
  2. Yazar: SONAY GÖKÇEOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM KORUK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Berast Milk, berastfeeding, education, exclusively
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Bu araştırmada doğum öncesi eğitim müdahalesi ile birlikte bazı faktörlerin ilk 2 ay sadece anne sütü ile beslenme düzeyine etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Deneysel tipte bir araştırmadır. Temmuz-Şubat 2019 tarihleri arasında Zeliha Öncel Aile Sağlığı Merkez'inde (ASM) yürütülmüştür. Kontrol ve müdahale gruplarında 133' er gebe alınmıştır. Bulgular: İlk 2 ay sadece anne sütü ile beslenme düzeyi kontrol grubunda %33.1 iken eğitim sonucunda müdahale grubunda %68.7'e yükselmiştir. Anne sütü eğitimi ile birlikte diğer faktörlerinde birlikte değerlendirildiği lojistik regresyon modelinde doğumdan sonra anne sütü dışında bir besinle beslemeye başlamak 10.5 kat, emzik-biberon kullanma 4.3 kat, anne sütü ve emzirme eğitimi almama 2.8 kat anne sütü alımını olumsuz etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Objectıve: In this study, it was aimed to determine the effect of some factors on breastfeeding only in the first 2 months with the prenatal education intervention. Method: It is an experimental type of research.the study was carry out between Jully 2019-february 2020 in Zeliha öncel Family Health Center. There are 133 pregnant women in the control and intervention groups. Results: In the first 2 months, while breastfeeding level was 33.1% in the control group, it increased to 68.7% in the intervention group as a result of education. In the logistic regression model, where it is evaluated together with breast milk education and other factors, starting to feed with a nutrient other than breast milk after birth 10.5 times, using a pacifier-bottle, 4.3 times, not breastfeeding and breastfeeding training 2.8 times. Progression of the gestation week each week affects 1.6 times, and one unit increase in the number of daily breastfeeding affects 5 times positively. Conclusıon: Breastfeeding and breastfeeding training before birth increases the level of nutrition with breast milk only for the first 2 months. Training has a positive effect on daily breastfeeding frequency, breast-feeding and night-time breastfeeding levels.