Psikolojik danışmanlar için bir kariyer uyumluluk modeli
A career adaptability model for psychological counselors
- Tez No: 642462
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ERYILMAZ, PROF. DR. ZÜHAL ÇUBUKÇU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kariyer uyumluluk, Kariyer arzusu, Mesleki kimlik deneyim alanları, Psikolojik danışmanlar, Career adaptability, Career calling, Fields of vocational identity experience, Psychological counselors
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Amaç: Bu araştırmanın temel amacı; psikolojik danışmanların kariyer uyumluluklarını, kariyer arzularını ve psikolojik danışmanlar için mesleki kimlik deneyim alanlarında kullanılan becerileri ele alan bir yapısal eşitlik modeli önerip ve bu modeli test etmektir. Yöntem: Bu araştırma, nedensel desen olarak tasarlanmıştır. Araştırmaya 231 gönüllü psikolojik danışman katılmıştır. Araştırmada veriler,“kariyer uyumluluğu ölçeği, kariyer arzusu ölçeği, iletişim becerileri ölçeği ve psikolojik danışmanlarının danışman yeterliliklerine ilişkin algıları ölçeği”ile toplanmıştır. Veri analizinde ise yapısal eşitlik modellemesi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma bulgularına göre kariyer arzusu, kariyer uyumluluğunu istatiksel olarak pozitif ve anlamlı bir şekilde yordamaktadır. Aynı zamanda psikolojik danışmanlar için mesleki kimlik deneyim alanlarında kullanılan beceriler (iletişim becerileri ve yeterliliğe ilişkin beceriler), kariyer arzusunu pozitif yönde ve anlamlı bir şekilde yordadığı tespit edilmiştir. Son olarak kariyer uyumluluk ile psikolojik danışmanlar için mesleki kimlik deneyim alanlarında kullanılan beceriler (iletişim becerileri ve yeterliliğe ilişkin beceriler) arasındaki ilişkide, kariyer arzusunun tam aracı etkisinin olduğu ortaya konmuştur. Sonuç ve Öneriler: Bu araştırmanın sonucunda psikolojik danışmanlar için bir kariyer uyumluluk modeline ulaşılmıştır. Psikolojik danışmanların kariyer uyumluluklarını arttırmak için hazırlanacak deneysel programlarda bu araştırmada ele alınan modelin boyutlarına yer verilebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The main aim of this research is; to propose and test a model of structural equality that examines career adaptability of psychological counselors, career calling and skills used in the fields of vocational identity experience for psychological counselors. Method: This research was designed as a causal pattern. 231 volunteer psychological counselors participated in the study. The data were collected by“career adaptability scale, career calling scale, communication skills scale and perceived self- efficacy in counseling competencies scale”. Structural equation modeling was used for data analysis. Results: According to the research findings, career calling predicts career adaptability in a statistically positive and meaningful way. At the same time, it was found that the skills used in the fields of vocational identity experience (communication skills and competence perception) for psychological counselors positively and significantly predicted career calling. Finally, the relationship between career adaptability and skills used in the fields of vocational identity experience for psychological counselors (communication skills and competence perception) has been shown to have a full mediating effect of career calling. Conclusion and Suggestions: As a result of this research, a career adaptability model for psychological counselors was reached. Experimental programs that will be prepared to increase career adaptability of psychological counselors can include dimensions of the model discussed in this research.