Evli ve çocuk sahibi bireylerin evlilik uyumu, çocuk yetiştirme tutumu ve aile işlevselliği arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between family functioning and child rearing attitude, marital adjustment of individuals with married and children
- Tez No: 642494
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Evlilik uyumu, Aile işlevselliği, Çocuk yetiştirme tutumu, Marital adjustment, Family functioning, Child rearing attitude
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu araştırmanın amacı, evli ve çocuk sahibi bireylerin evlilik uyumu, çocuk yetiştirme tutumu ve aile işlevselliği arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma ile literatüre dayalı olarak oluşturulan model test edilmiştir. Ayrıca araştırmada evlilik uyumu, aile işlevselliği ve çocuk yetiştirme tutumunun cinsiyet, yaş, evlilik şekli, evlilik süresi, aile tipi ve çocuk sayısına göre farklılaşma durumu incelenmiştir. Bu amaç doğrultusunda nicel ve betimsel bir araştırma yapılmıştır. Araştırma, ilişkisel tarama modeline dayalı olarak yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu, Orta Karadeniz Bölgesi'nde yer alan orta ölçekli bir ilden uygun örnekleme yöntemiyle seçilmiş 697 evli ve çocuk sahibi birey oluşturmuştur. Çalışma grubu 424 (%60.8) kadın ve 273 (%39.2) erkekten oluşmaktadır. Veriler, katılımcılardan Evlilikte Uyum Ölçeği (EUÖ), Aile Değerlendirme Ölçeği (ADÖ) ve Aile Hayatı ve Çocuk Yetiştirme Tutumu Ölçeği (PARI) kullanılarak toplanmıştır. Veriler IBM SPSS 23 ve AMOS 24 programları aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırma verilerinin analizinde değişkenler arası ilişkiler Pearson korelasyon analizi ile hesaplanmıştır. Değişkenlerin birbirini etkileme düzeyi yapısal eşitlik modeli kullanılarak incelenmiştir. Değişkenlerin cinsiyet, yaş, evlilik şekli, evlilik süresi, aile tipi ve çocuk sayısına göre farklılaşma durumu bağımsız örneklem t testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ile incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre çocuk yetiştirme tutumu ile aile işlevselliği arasında negatif yönlü, aile işlevselliği ile evlilik uyumu arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki vardır. Aynı zamanda çocuk yetiştirme tutumu aile işlevselliği üzerinde, aile işlevselliği de evlilik uyumu üzerinde anlamlı bir etkiye sahiptir. Araştırmaya ait diğer bulgulara göre evlilik uyumu, aile işlevselliği ve çocuk yetiştirme tutumu cinsiyete göre farklılaşmaktadır. Fakat katılımcıların evlilik uyumu, aile işlevselliği ve çocuk yetiştirme tutumunun yaş değişkenine göre farklılaşmadığı bulunmuştur. Ayrıca sonuçlara göre evli ve çocuk sahibi bireylerin aile işlevselliği ve çocuk yetiştirme tutumları evlilik şekli, evlilik süresi, aile tipi ve çocuk sayısına göre anlamlı düzeyde farklılaşmaktadır. Araştırma sonucunda elde edilen bu bulguların evlilik ve aile danışmanlığına ve evlilik uyumu, aile işlevselliği ve çocuk yetiştirme tutumu ile ilgili literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between marital adjustment, child rearing attitude and family functioning of individuals with married and children. The model created based on the literature was tested with the research. Also in the study, the differentiation status of marital adjustment, family functioning and child rearing attitude according to gender, age, type of marriage, duration of marriage, family type and number of children were examined. For this purpose, a quantitative and descriptive research was conducted. The research was carried out based on the correlational survey model. The study group of the research consisted of 697 individuals with married and children who were selected by a convenience sampling method from a medium-sized city in the Central Black Sea Region. The study group consisted of 424 (60.8%) women and 273 (39.2%) men. The data were collected from the participants by using the Marital Adjustment Test (MAT), Family Assessment Device (FAD) and Parent Attitude Research Instrument (PARI). The data were analyzed through IBM SPSS 23 and AMOS 24 programs. In the analysis of research data, the correlations between variables were calculated by Pearson correlation analysis. The level of interaction of variables was examined using the structural equation model. The differentiation status of the variables according to gender, age, type of marriage, duration of marriage, family type and number of children were examined by independent sample t test and one-way analysis of variance (ANOVA). According to the research results, there are a negative relationship between child rearing attitude and family functioning and a positive relationship between family functioning and marital adjustment. At the same time, child rearing attitude has a significant impact on family functioning and family functioning on marital adjustment. According to other findings of the study, marital adjustment, family functioning and child rearing attitude differ according to gender. However, it was found that the participants' marital adjustment, family functioning and child rearing attitude did not differ according to the age variable. In addition, according to the results, family functioning and child rearing attitude of individuals with married and children differ significantly according to the type of marriage, duration of marriage, family type and number of children. These findings obtained from the research are thought to contribute to the literature on marital adjustment, family functioning and child rearing attitude and marriage and family counseling.