Fen günlükleri kullanımının ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin başarı ve tutumlarına etkisi
The effect of the use of science diary on the success and attitudes of primary school fourth grade students
  1. Tez No: 642649
  2. Yazar: ÖMER TOKGÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yapılandırılmış Fen günlüğü, yapılandırılmamış Fen günlüğü, Fen başarısı, Fen tutumu, Constructed Science journals, unconstructed Science journals, Science achievement, Science attitude
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu araştırmanın amacı, Fen Bilimleri dersinde kullanılan öğrenci günlüklerinin 4. sınıf öğrencilerinin Fen Bilimleri ders başarılarına ve tutumlarına olan etkisini incelemektir. Araştırmanın çalışma grubunu 2018-2019 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde, Kocaeli ili Dilovası ilçesinde 4. sınıfa devam eden üç şubeden toplam 73 öğrenci oluşturmaktadır. 7 hafta süresince devam eden uygulamada, Fen Bilimleri dersinde“Maddenin Özellikleri”ünitesi ile ilgili deney grubundaki sınıflardan birinde mevcut öğretim programının yanında yapılandırılmamış Fen günlüğü kullanılmış, diğer deney grubunda ise yapılandırılmış Fen günlüğü kullanılmıştır, kontrol grubunda ise mevcut öğretim programı kullanılmıştır. Her hafta Fen Bilimleri dersinden sonra öğrenciler okulda o haftaki konu ile ilgili Fen günlükleri oluşturmuşlardır ve toplanan günlükler araştırmacı ve sınıf öğretmenleri tarafından okunduktan sonra bilgisayara taranarak öğrencilere geri verilmiştir. Araştırmada uygulama başlamadan önce ve uygulama tamamlandıktan sonra deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin akademik başarılarını belirlemek amacıyla açık uçlu ve çoktan seçmeli sorulardan oluşan başarı testi ve dersle ilgili tutumlarını belirlemek amacıyla tutum ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 23 programında, betimsel istatistikler, karışık ölçümler için ANOVA, Kruskal-Wallis ve Wilcoxon İşaretli Sıralar testleri ile çözümlenmiştir. Gruplar arasında öntest başarı puanlarında ve tutum puanlarında herhangi bir anlamlı fark bulunamamıştır. Sontest başarı puanlarının önteste göre arttığı görülmüştür ancak bu artışta, gruplar arasında anlamlı bir farklılık elde edilememiştir. Sontest tutum puanlarında önteste göre azalma olmuştur ancak gruplar arasında anlamlı bir fark elde edilememiştir. Öğrenci ve öğretmenlerin görüşlerini elde etmek amacıyla deney gruplarından toplam 10 öğrenci ve deney grubu öğretmenleriyle yapılandırılmış görüşme yapılmıştır. Öğrenci ve öğretmenler günlüklerle ilgili genelde olumlu görüşler belirtirken, öğretmenlerden birisi günlükleri gelecekte kullanma konusunda, zaman kaybına neden olacağından dolayı, olumsuz görüş belirtmiştir.
Özet (Çeviri)
purpose of this study was to examine the effect of student Science journals on Science achievement and attitude. The participants were 73 4th grade students from three classrooms at a primary school in Dilovası, Kocaeli during 2018-2019 Spring semester. The science journals and the other experiment group used unconstructed Science journals in addition to the regular Science curriculum. The control group followed the regular schedule in the curriculum. At the end of Science lessons each week, the experiment groups wrote into their Science journals about their experiences and the things they learned during the week. The journals were reviewed by the teachers and the researcher, scanned and handed back to students each week. All three classrooms were administered a science achievement test and science attitude test before and after the treatment. The science achievement test included multiple choice and open-ended items. Data were analized by using descriptive statistics, mixed ANOVA, Kruskal-Wallis and Wilcoxon Signed Ranks tests in SPSS 23. There were no significant differences among groups in terms of science achievement and attitude in both pre-test and post-test. All three classrooms improved significantly in terms of their Science achievement from pre-test to post-test. However, there was no change in attitudes during this period. In order to get more details of students' and teachers' views on Science journals, 10 students from two experiment groups and their teachers participated in constructed interview sessions. In general, they reported positive views on Sience journals. However, one of the teachers were reluctant to use student journals in the future due to time constraint.