Sınıf öğretmenlerinin sanatsal liderliği
Artistic leadership of classroom teachers
  1. Tez No: 642648
  2. Yazar: ALİCAN AÇIKGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SONER POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat, liderlik, sanatsal liderlik, sanat eğitimi, öğretmen, ilkokul, Art, leadership, artistic leadership, art education, teacher, primary School
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırmanın amacı; sınıf öğretmenlerinin sanatsal liderliğe ve sanatsal liderlik davranışlarını sergilemelerine ilişkin görüşlerini öğrenmek, sanatsal liderlik etme yönünde yaptırdıkları çalışmalar hakkında bilgi edinmek ve sanatsal liderlik davranışlarını sergilemelerinin önündeki engelleri ortaya koymaktır. Araştırma nitel araştırma türünde ve olgubilim deseni kullanılarak yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2019-2020 eğitim-öğretim yılında Kocaeli'ndeki ilkokullarda görev yapan, amaçlı örnekleme yöntemiyle seçilmiş 13 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme kullanılmıştır. Veriler, yarı-yapılandırılmış görüşme formu ile elde edilmiş, içerik analizi kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda sınıf öğretmenlerinin sanatsal liderlik kavramının bilincinde oldukları ortaya çıkmıştır. Sınıf öğretmenlerinin sanatsal liderliğe dair özellikleri; sanatla ilgilenen ve bu konuda bilgili, estetik bakış açısına sahip, üreten, sanatı kullanabilen, yaratıcı, yönlendirici, farklı düşünebilen, anlayışlı, hoşgörülü, çok yönlü düşünme becerisine sahip ve empati yapabilen şeklinde tanımladıkları sonucuna varılmıştır. Katılımcılıların yedi tanesi kendilerini sanatsal liderlik etme konusunda kısmen yeterli görürken, beş katılımcı kendisini yetersiz görmekte, bir katılımcı da yeterli olduğunu, etrafındaki sınıf öğretmenlerine göre iyi olduğunu ileri sürmektedir. Katılımcıların sanatsal liderlik etmek yönünde öğrencilere yaptırdıkları sanatsal etkinlikler; görsel sanatlar eğitimine yönelik yapılan çalışmalar, müzik eğitimine yönelik yapılan çalışmalar, sahne sanatları ile ilgili yapılan çalışmalar ve diğer etkinlikler olmak üzere dört alt temada toplanarak ortaya konulmuştur. Sınıf öğretmenlerinin sanatsal liderlik davranışları sergilemelerinin önündeki engellere ilişkin; velilerle, yönetimle, milli eğitim sistemi ile, öğretmenlerle, okulun fiziki donanımı ile, öğretmen eğitimi ile, öğrencilerle ve okulun konumu ile ilgili engeller olmak üzere sekiz alt temada sanatsal liderliğin önündeki engeller ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to learn the views of primary school teachers to demonstrate artistic and artistic leadership behavior to gain insight into their work in the direction of artistic leadership and to reveal the obstacles to exhibiting their artistic leadership behavior. The research is in the qualitative research design and is phenomenology was used. The study group consisted of 13 cprimary school teachers which worked in Kocaeli during 2019-2020 and was chosen by purposive sampling method. In the research criterion sampling method, which is a one of the purposive sampling methods, was used. The data was obtained by semi-structured interview form and was analysed by content analysis. By the results of the research, it was found that primary school teachers wer aware of the concept of artistic leadership. It was seen that primary school teachers defined the features of an artistic leader as a person who is well-informed about and interested in art, has an aesthetic perspective, productive, has the ability to use art, creative, guiding, a person who can think differently, understanding, tolerant, has a variety of ways of thinking and empathetic. Seven participants out of thirteen thought of themselves as partially sufficient about artist leadership, while five of them thought they were insufficient, and one person claimed s/he was sufficient and better than the teachers around him/her. The activities the participants arranged in order to lead their students in an artistic way were gathered in four subthemes; activities regarding visual arts education, activities regarding music education, activities regarding performing arts and others. When it comes to the obstacles which primary school teachers face, the following eight subthemes was obtained; parents, administration, Turkish education system, other teachers, the conditions of the schools, teacher education level, students, and the location of the school.