Tüketim kültürü içinde kahvenin ve kahve dükkânlarının değişen anlamı: 3. dalga kahve tüketicileri üzerine fenomenolojik bir araştırma
The changing meaning of coffee and coffee shops in consumption culture: A phenomological research on third wave coffee consumers
- Tez No: 643267
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA ZEYNEP ÖZATA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kahve, Üçüncü dalga kahve, Tüketici tercihleri, Coffee, Third wave coffee, Consumer preferences
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Kahve geçmişten bu yana birçok geleneksel yöntemle tüketilen bir üründür. Günümüzde geleneksel yöntemlerinden farklı şekillerde de tüketilmekte ve bu açılardan farklı alanlarda bilimsel çalışmalara konu olmaktadır. Yeni bir akım olan üçüncü dalga kahveyi ve kahve dükkânlarını tercih etmek (ikinci dalga kahve ve kahve dükkânlarının yerine) farklı motivasyonlara ve anlamlara sahip yeni bir konudur. Bu bağlamda, tüketicilerin neden üçüncü dalga kahveyi (ve dükkânlarını) tercih ettiklerini anlamak ve bunun (üçüncü dalga kahve ve dükkânlarının) tüketiciler için ne anlama geldiğini (atfedilen değerler açısından) keşfetmek bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Bu amaç doğrultusunda nitel bir yöntem olan fenomenoloji çalışması yapılmış ve üçüncü dalga kahve dükkânlarını tercih eden 14 kişi ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Yapılan görüşmeler literatürle birlikte incelenmiş ve üçüncü dalga kahve dükkânlarının tüketiciler tarafından tercih edilme nedenleri ve tüketicilerin üçüncü dalga kahve ve kahve dükkânlarına atfettikleri değerler ortaya çıkarılmıştır. Ortaya çıkan bu değerler; işlevsel/araçsal değer, deneyimsel/hedonik değer ve sembolik/ifade değeri olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Coffee is a product consumed with traditional methods since old times. In todays world it is also consumed out of the traditional methods; therefore, it is a subject for different scientific studies. Preferring third wave coffee and coffee shops (instead of second wave coffee and coffee shops) is a new issue that have different motivations and senses. In this context, this study's aim is that defining and understanding why consumers do prefer third wave coffee and coffee shops; and what means this for consumers on account of values and motivations. For this purpose, a phenomenological study was conducted. It is including a qualitative method and semi-structured interviews with 14 people who preferred third wave coffee shops. The interviews were examined together with the literature; as a result, the reasons why third wave coffee shops are preferred by consumers and the values that consumers attribute to third wave coffee and coffee shops were revealed.