Medya Arapçasında siyaset konulu eşdizimler (Örnek ve çözümlemeleri)
Political collocations in the media Arabic (Examples and analysis)
- Tez No: 643314
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSA YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eğitim ve Öğretim, Eastern Linguistics and Literature, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Arapça, Eşdizim, Medya Arapçası, Siyaset, Arabic, Colocation, Media Arabic, Politics
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Eşdizimler en az iki sözcükten oluşan ve bir dilde diğer sözcüklere kıyasla daha fazla bir arada bulunma ve gösteren sözcük bileşimlerdir. Yabancı dilin dilbilgisi kurallarına ve söz dizimi özelliklerine vakıf olmak, o dili doğal, akıcı, etkili ve her şeyden öte ana dili konuşanlarına yakın bir benzerlikte kullanabilmek için tek başına yeterli değildir. Hedef dili daha yerinde ve daha doğru kullanabilmek için, sözcüklerin birbirleriyle eşdizim oluşturmalarındaki eğilimlere yönelik yeterli bir ehliyete ve sözcük bilgisindeki kullanım çeşitliliğine dair kâfi derecede bir bilgiye sahip olmamız gerekmektedir. Medya Arapçası internette bulunan web sitelerinin yanısıra, gazetelerde, dergilerde, TV ve radyo kanallarında kullanılan çok sayıda eşdizimsel sözcük birlikteliklerine sahiptir. Bu çalışma giriş ve sonuç bölümleri de dâhil beş bölümden oluşmaktadır. Çalışma nitel bir araştırma özelliğine sahip olduğundan tarama metodu seçilmiştir. Birinci bölümde, eşdizimlerin gerekliliği ve önemi üzerinde durulmuş ikinci bölümde ise eşdizimin tanımı, Arapçada eşdizim kavramı ve eşdizimlerin önemi hakkında bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde ise, eşdizim türleri ve eşdizimlerin sözcüksel yapıları ile ilgili örnekler verilmiştir. Dördüncü bölüm ise çeşitli tür ve yapılarda gelen ve medya Arapçasında siyaset haberlerinde kullanılan eşdizimler incelenmiştir. Değişik kaynaklardan alınan eşdizimleri Arapçadan Türkçeye çeviri açısından tahlil edilmiştir. Eşdizimlerin seçiminde önemli Arap medyası web sitelerinden ve farklı kaynaklardan istifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Collocations are lexical units which are made of at least two words and hava a tendecy to occur together with a greater than random frequency compared with other words. Mastering the grammatical rules and syntactic features of foreign language we learn is not alone enough in order to use that language in a natural, fluent, effective way and above all to produce it with native-like speakers. We should also have the adequate competence of the tendency of words to combine and have sufficient knowledge of usage diversity in vocabulary knowledge so as to use the language in a more accurate and proper way. The Media Arabic a lot of collocations used in newspapers, magazines and on radio and TV channnels in addition to the web sites on the internet. This study consists of four chapters including preamble and conlclusion. Searching model is selected since the study has a characteristic of qualitative research. In the first chapter, the need and importance of this study is argued and in the second chapter, the defintion of“collocation”, collocation in Arabic and significance of collocations are dealt with. In the third chapter, types of collocations and their lexical structures are given by illustrating them with examples. In the fouth chapter, collocations in different types and structures used in the political news of the Arab media are examined. The collocations taken from the various sources are analyzed in terms of their types and translation from Arabic to Turkish. Arabic media web sites and sources are utilized while choosing the collocational patterns and word combinations.