Opere Fallot tetralojili hastalarda sağ ventrikül işlevleri ve GDF-15 ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of right ventricular function and serum GDF-15 level relationship in patients with operated tetralogy of Fallot
- Tez No: 643557
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE GÜLER EROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Fallot tetralojisi, GDF-15, kardiyak MRG, sağ ventrikül, sol ventrikül, Cardiac MRI, GDF-15, left ventricle, right ventricle, tetralogy of Fallot
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Büyüme farklılaşma faktörü-15 (GDF-15) kardiyovasküler hastalıklarda önemi artan yeni bir biyobelirteçtir. Bu çalışmada opere FT'li çocuklarda kardiyak MRG ile değerlendirilen ventrikül boyut ve işlevleri ile serum GDF-15 düzeyleri arasındaki ilişkiyi araştırmak amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Kesitsel olarak yapılan bu çalışmada; opere FT tanılı 40 hastada [15.2 (± 2.9) yaş; %52,5 erkek; %87,5 NYHA I] ve demografik özellikleri benzer olan 40 sağlıklı kontrolde serum GDF-15 ve N-terminal beyin natriüretik peptid (NT-proBNP) düzeylerine bakıldı. Hastalara kardiyak MRG yapılarak her iki ventrikülün diyastol ve sistol sonu volüm indeksleri, ejeksiyon fraksiyonları (EF) ve pulmoner yetersizlik fraksiyonu (PRF) ölçüldü. GDF-15 düzeyleri ile hastaların demografik bulguları ve kardiyak MRG ölçümleri arasındaki korelasyon araştırıldı. Ventriküllerin EF'leri ve PRF için sınır değerler belirlenerek bu değerlerin üstünde ve altındaki hastaların GDF-15 düzeyleri karşılaştırıldı. Bulgular: GDF-15 düzeyi hasta grubunda ortalama 254,9 (±67,3) pg/ml, kontrol grubunda ise 260,54 (±61,24) pg/ml idi. NT-proBNP düzeyi hasta grubunda ortanca 15,52 (14,44 - 18,95) pg/ml ve kontrol grubunda ortanca 15,53 (13,92 – 22,35) pg/ml idi. Hasta ve kontrol grupları arasında her iki biyobelirteç düzeyi açısından anlamlı fark gözlenmedi. Hasta ve kontrol grubunda GDF-15 ile yaş, ağırlık, vücut kitle indeksi, vücut yüzey alanı ve QRS süresi arasında korelasyon saptanmadı. Ayrıca hasta grubunda GDF-15 ile kardiyak MRG'deki sağ ve sol ventrikül ölçümleri ve PRF arasında korelasyon gözlenmedi. Sonuç: Klinik durumu iyi olan opere FT'li hastalarda GDF-15 düzeyinin sağlıklı çocuklardan farklı olmadığı gösterildi. Ayrıca GDF-15'in demografik veriler, MRG'deki sağ ve sol ventrikül boyut ve işlevleri ve PRF ile korelasyonu olmadığı gösterildi. Bu yeni biyobelirtecin doğuştan kalp hastalıklarında prognostik önemini belirlemek için daha geniş hasta grubu ile yapılan prospektif çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Growth differentiation factor-15 (GDF-15) is a novel biomarker of increasing importance in cardiovascular diseases. In this study, it was aimed to investigate the correlation between ventricular size and functions assessed by cardiac MRI and serum GDF-15 levels in children with operated TOF. Material and Method: In this cross-sectional study; in 40 patients with operated TOF [mean age (SD) 15.2 (± 2.9) years; 52,5% male; 87,5% NYHA I] and 40 healthy controls with similar demographic characteristics; serum GDF-15 and N-terminal brain natriuretic peptide (NT-proBNP) levels were measured. End-diastolic volume index, end-systolic volume index and ejection fraction (EF) of both ventricles and pulmonary regurgitation fraction (PRF) were measured by performing cardiac MRI. The correlation between GDF-15 levels and cardiac MRI parameters of the patients was investigated. Results: The mean GDF-15 level was 254,9 (± 6,3) pg/ml in the patient group and 260,54 (± 61,24) pg/ml in the control group. Mean NT-proBNP levels were 17,01 pg/ml and 18,36 pg/ml in the patient and control groups, respectively, while the medians were 15,52 (14,44 – 18,95) pg/ml and 15,53 (13,92 – 22,35) pg/ml, respectively. There was no significant difference between the biomarker levels of the patient and control groups. There was no correlation between GDF-15 levels and age, weight, body mass index, body surface area or QRS duration in both patients and controls. In addition, no correlation was observed between GDF-15 levels and ventricular parameters in cardiac MRI in patients. Conclusion: It has been shown that GDF-15 levels in clinically well patients with operated TOF was not different from healthy children. Besides, GDF-15 was not correlated with PRF, ventricular size or function validated by cardiac MRI. Prospective studies with larger patient groups are needed to determine the prognostic significance of this novel biomarker in congenital heart diseases.