Karayip bölgesinde yenilenebilir enerji tüketimi, çevre ve ekonomik büyüme: Büyük Antiller örneği
Renewable energy consumption, environment and economic growth in the Caribbean region: Case of the Greater Antilles
  1. Tez No: 643682
  2. Yazar: PIERRE RICHARD LOUIS-JACQUES
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAİK BİLGİLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir enerji, CO2 emisyonu, Ekonomik Büyüme, FMOLS, DOLS, Renewable energy, CO2 emissions, Economic Growth, FMOLS, DOLS
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Büyük Antiller, enerji ve çevre programlarında fosil yakıtlara olan bağımlılıklarını azaltmayı, yenilenebilir enerjilerin kullanımına geçiş yapmayı ve sağlıklı ve temiz bir ortamı teşvik etmeyi planlamaktadır. Bu bağlamda, bu çalışma, Büyük Antiller'de yenilenebilir enerji tüketimi, karbondioksit (CO2) emisyonu ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkileri incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada eşbütünleşme testleri, Vektör Hata Düzeltme Modeli (VECM), Fully Modified Ordinary Least Square (FMOLS) ve Dynamics Ordinary Least Square (DOLS) tahmin edicileri kullanılmaktadır. Bu çalışma World Development Indicators (WDI) ve Internatıonal Energy Agency (IEA) veritabanından alınan verileri 1990-2015 dönemi için analiz etmektedir. Sonuçlar, uzun dönemde Küba, Dominik Cumhuriyeti ve Haiti'de yenilenebilir enerji tüketimi ile ekonomik büyüme arasında çift yönlü bir ilişki olup Jamaika'da bu ilişki yansız olduğunu göstermektedir. Ayrıca, yenilenebilir enerji tüketiminin CO2 emisyonları üzerinde negatif ve istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi vardır. Bölgeye bir bütün olarak bakıldığında, sonuçlar, uzun dönemde yenilenebilir enerji tüketiminin kirliliğin azaltılmasına yardımcı olmayacağını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The Greater Antilles through their energy and environmental programs plan to reduce their dependence on fossil fuels, make the transition to the use of renewable energy, and promote a healthy and clean environment. In this regard, this study examines the relationship between renewable energy consumption, carbon dioxide (CO2) emissions and economic growth in the Greater Antilles. The study employs cointegration tests, Vector Error Correction Model (VECM), Fully Modified Ordinary Least Square (FMOLS) and Dynamics Ordinary Least Square (DOLS) estimators. The study analyses time series data from the World Development Indicator and the International Energy Agency (IEA) database over the period from 1990 to 2015. The results indicate that there is bi-directional long run relationship between renewable energy consumption and economic growth in Cuba, the Dominican Republic and Haiti while in Jamaica the neutrality hypothesis is verified. Furthermore, renewable energy consumption has a negative and statistically significant impact on CO2 emissions. By considering the region globally, the results suggest that renewable energy consumption will not help to reduce pollution in the long run.