Afet kaynaklı zorunlu göçlerin sürdürülebilirlik üzerine etkileri
The impacts of disaster-related forced migrations on sustainability
  1. Tez No: 643720
  2. Yazar: SAID ALI NUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN TENİKLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Afet, Göç, Zorunlu Göç, Sürdürülebilirlik, Güvenlik, Disaster, Migration, Forced Migration, Sustainability, Security
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Afet Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Afetler, toplumlar üzerinde niteliği ve kapsamı çoğu zaman öngörülemeyen ve beklenmedik etkiler yaratırken doğrudan ya da dolaylı biçimde nüfus hareketlerine de neden olabilmektedir. İnsanlık tarihinin önemli toplumsal olaylarından kabul edilebilecek göç olgusu, dünyada iki büyük savaşın yaşandığı son yüzyıllık süreçte kitlesel ve zorunlu şekillerde kendisini yeniden göstermiştir. Özelikle savaş ve çatışma bölgelerinden kaçarak güvende olacaklarını düşündükleri ülkelerde sığınma arayanların toplu nüfus hareketleri, göç alan toplumları da etkileyerek çeşitli önlemler almaya mecbur bırakmıştır. Bu kapsamda incelendiğinde afet sonrası zorunlu göçler sonrasında oluşan yeni toplumsal yapıların tam olarak yerleşebilmesi ve uyumlanabilmesi zaman isteyen sancılı bir süreçtir. Bu zorluklar göç koşulları ve göçmenlerin niteliklerine göre şekillenmektedir. Zorunlu nedenler ile yer değiştirmek zorunda kalan geniş toplum kesimlerinin, yerleştikleri yeni bölgelerde ekonomik, toplumsal, kültürel niteliklerini ve alışkanlıklarını sürdürebilmelerine ilişkin potansiyel uyum sorunları yaşanmaktadır. Bu tez çalışması yaşanan uyum sorunları ile yerleşilen bölgelerin yönetsel, ekonomik ve sosyo-kültürel temelli sürdürebilirlik politikaları üzerine etkilerini, yaşanmış dünya örnekleri üzerinden geliştirilecek bir bakış açısıyla, değişen ve dönüşen afet yönetim stratejilerini de dikkate alarak günümüz koşullarında yeniden değerlendirmeyi amaçlamıştır.
Özet (Çeviri)
Disasters often have unpredictable and unexpected impacts on societies and can cause direct or indirect population movements. The phenomenon of migration, which can be accepted from the important social events of human history, has re-manifested itself in a massive and compulsory form in the last century of the two great wars. Collective population movements of those seeking asylum in countries where they think they will be safe by escaping from the war and conflict regions have also forced societies to receiving migration in order to take various measures. In this context, a painful process requires time to fully settle and adapt to the new social structures that have emerged following the post-disaster forced migration. These difficulties are shaped by the conditions of migration and the qualification of immigrants. There are potential adaptation problems for large sections of the society, who have to change places due to compulsory reasons, to maintain their economic, social, cultural qualities and habits in the new regions where they settle. This thesis study aims to re-evaluate the effects of adaptation problems and settled regions on the administrative, economic and socio-cultural based sustainability policies with a perspective that will be developed through experienced world examples taking into account the changing and transforming disaster management strategies.