İlkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin çevrelerine yönelik bilgi, davranış ve tutumlarının belirlenmesi
Determining the environmental knowledge, attitude and behavior of fourth grade primary school students
  1. Tez No: 643873
  2. Yazar: BEYZA SELİN UZUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU ŞENLER PEHLİVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlkokul, çevre eğitimi, çevre bilgisi, çevresel tutum, çevresel davranış, fen eğitimi, Primary school, environmental education, environmental knowledge, environmental attitude, environmental behavior, science education
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin çevreye yönelik bilgi, davranış ve tutum düzeylerini belirlemektir. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmada amaca yönelik olmak üzere 'Çevresel Bilgi Ölçeği', 'Çevresel Davranış Ölçeği' ve 'Çevresel Tutum Ölçeği' geliştirilmiştir. Araştırma Şanlıurfa ili Haliliye ve Eyyübiye ilçe merkezlerine bağlı 2018-2019 öğretim yılında öğrenim gören 292 4.sınıf öğrenciyle yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda çevreye yönelik bilgi, davranış ve tutum puanlarının cinsiyete göre farklılaşmadığı bulunmuştur. Fen bilimleri dersi notuna göre yapılan incelemede bilgi, davranış ve tutum ölçeği puanlarının fen bilimleri dersi karne notuna göre anlamlı olarak farklılaştığı saptanmıştır. Ebeveyn öğrenim durumuna göre yapılan değerlendirmede anne eğitim düzeyine göre çevreye yönelik bilgi, davranış ve tutum puanlarında anlamlı bir fark saptanmamıştır. Öte yandan, çevreye yönelik bilgi ve davranış ölçeği puanlarının baba eğitim düzeyine göre farklılaştığı bulunmuştur. Öğrencilerin evde bulunan bitkilerle ilgilenme durumlarına göre çevresel davranış ve tutum puanlarında anlamlı bir fark saptanmıştır. Öğrencilerin çevreye yönelik bilgi, tutum ve davranışlar puanları arasında pozitif ilişki tespit edilmiştir. Çalışmanın sonucunda, elde edilen bulgular literatürde yer alan bilimsel araştırmalar ile tartışılmış ve çevre eğitimine katkısı olunabileceği düşünülen önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to determine 4th grade primary school students' knowledge, behaviors and attitudes of towards the environment. In the study, survey design which is one of the quantitative research methods was used. In the research,“Environmental Knowledge Scale”,“Environmental Behavior Scale”and“Environmental Attitude Scale”were developed for the purpose. The research was carried out with 292 4th grade students studying in the 2018-2019 academic year in the Şanlıurfa province Haliliye and Eyyübiye district centers. As a result of the analysis, it was found that the environmental knowledge, behavior and attitude scores did not differ according to gender. In the examination made according to the science course grade, it was determined that the scores of knowledge, behavior and attitude scale differed significantly. In the evaluation made according to the parental education level, there was no significant difference in environmental knowledge, behavior and attitude scores according to the mother's education level. On the other hand, it was found that the knowledge and behavior scale scores for the environment differ according to the level of father's education level. A significant difference was found in the environmental behavior and attitude scores of the students according to the frequency of their care at home. A positive relationship was determined among students' knowledge, behavior and attitudes towards the environment. As a result of the study, the findings have been discussed with the scientific researches in the literature and suggestions that can contribute to environmental education have been made.