Project management in interior design services
İç mekan tasarım hizmetlerinde proje yönetimi
  1. Tez No: 64389
  2. Yazar: ALP ŞAHİNOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA PULTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, İşletme, Interior Design and Decoration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Proje Yönetimi, İç Mekan Tasarım Hizmetleri, Project Management, Interior Design Services
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışmada, proje yönetimi kavramı, iç mekan tasarım hizmetleri çerçevesinde ele alınmıştır. Proje yönetimi, her türlü insan ve malzeme kaynağının, proje başlangıcında saptanmış hedefler (proje amacı, maliyeti, zaman, kalite) doğrultusunda ve proje süreci içerisinde, idare ve koordine edilme fonksiyonu şeklinde tanımlanmıştır. Çalışmada ilk önce, proje yönetiminin iç mekan tasarım hizmetlerine uygulanabilirliği bu tanım paralelinde ortaya konulmuş; iş veya hizmet birimlerinin hizmet alanları tanımlanmış; bir iç mekan tasarım hizmetinin safhalarının proje hayat döngüsü içinde süreçlendirilmesi gerekliliği meslek üzerinde incelenmiştir. Böylece, proje hayat döngüsü içerisinde, projenin zaman, iletişim, insan kaynakları, malzeme, maliyet gibi farklı birimlerinin planlama, yürütme, izleme ve kontrolü modem yönetim teknikleri dikkate alınarak tartışılmıştır. Bunun yanısıra, proje yönetimi kavramlarının Türkiye'de iç mekan tasarım hizmeti veren firmalar tarafından uygulanabilirliği araştırılmıştır. Araştırmanın temel amacı, iç mekan tasarım işinde, proje yönetiminin bu firmalar için geçerliliğinin aranması olmuştur. Araştırma sonucunda elde edilen veriler değerlendirilip, yeni çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the concept of project management is analyzed within the framework of interior design services. Project management has been defined as the managing and coordination of all human and physical resources, in order to accomplish the predetermined goals (aim of the project, time, cost, quality), during the process of the project. Initially, the application of project management to interior design services has been discussed, defining the structure and service areas of the work and service units within the profession. Moreover, the processing of the phases of the interior design services within the project life cycle is analyzed upon the interior design profession. Thus, using modern project management techniques and procedures; the planning, execution, monitoring and control of different components of a project, such as time, communications, human resources, materials, cost has been discussed within the project life cycle. Furthermore, a research is conducted about the utilization of project management notions by the interior design firms in Turkey. The main objective of the research was analyzing the verification of use of project management notions for the interior design business upon the sample firms. The findings through the research are analyzed and further studies are proposed.