A Model of boundedly rational learning in dynamic games
Dinamik oyunlarda sınırlı rasyonel bir öğrenme modeli
- Tez No: 64406
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDEM BAŞÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Dinamik Oyunlar, Sınırlı Rasyonellik, Sınıflandırma Sistemleri, İki Kollu Haydut Problemi, Kiyotaki ve Wright Para Modeli, Öğrenme, Deney Yapma, Imitasyon. m, Dynamic Games, Bounded Rationality, Classifier Systems, Two Armed Bandit Problem, Kiyotaki and Wright Model of Money, Learning, Exper imentation, Imitation. 11
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
ÖZET DİNAMİK OYUNLARDA SINIRLI RASYONEL BİR Ö?RENME MODELİ HAKAN AKSOY Yüksek Lisans Tezi, Ekonomi Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Erdem Başçı Ağustos, 1997 Dinamik oyunlarda sınırlı rasyonel oyuncuların öğrenirken nasıl davranacağı hakkında bilgisayar destekli birçok algoritma vardır. Bunlardan bazıları sınıflandırma sis temleri, genetik algoritmalar ve nöral sistemlerdir. Örneğin Axelrod (1987), Miller (1989), Andreoni ve Miller (1990) 'in makalelerinde genetik algoritma, Marimon etal. (1990) ve Arthur (1990) 'un makalelerinde de sınıflandırma sistemleri kullanılmıştır. Bu tezde İki Kollu Haydut Problemi ve Kiyotaki ve Wright (1989) 'm makalesindeki ekonomi modeli oluşturulmuş ve bilgisayar programları ile sınıflandırma sistemleri kullanılarak oyuncuların öğrenebilirliği incelenmiştir. Dinamik oyunlarda deney yapmanın ve toplumun tecrübelerinden yararlanmanın oyunculara doğru ve daha hızlı yakınsama yaptırdığı simülasyon sonuçlarından gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A MODEL OF BOUNDEDLY RATIONAL LEARNING IN DYNAMIC GAMES HAKAN AKSOY MASTER OF ARTS IN ECONOMICS Supervisor: Assist. Prof. Dr. Erdem Başçı August, 1997 There are various computer-based algorithms about boundedly rational players' learning how to behave in dynamic games, including classifier systems, genetic al gorithms and neural networks. Some examples of studies using boundedly rational players are Axelrod (1987), Miller (1989), Andreoni and Miller (1990) who use ge netic algorithm and Marimon etal. (1990) and Arthur (1990) who use classifier systems. In this dissertation, a Two Armed Bandit Problem and the Kiyotaki- Wright (1989) Economic Environment are constructed and the learning behaviour of the boundedly rational players is observed by using classifier systems in computer programs. From the simulation results, we observe that experimentation and im itation enables faster convergence to the correct decision rules of players in both repeated static decision problems and dynamic games.