Kapıdağ yarımadası (Balıkesir)Raphignathoidea (Acari: Actinedıde) üst familyasının sistematik yönden incelenmesi
Systematic examination of super family Raphignatoidea (Acari:Actinedida) taxson in Kapıdağ half island
- Tez No: 644298
- Danışmanlar: PROF. DR. KAMİL KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Raphignathoidea, Actinedida, Sistematik, Acari, Kapıdağ Yarımadası, Balıkesir, Türkiye, Raphignathoidea, Actinedida, Systematic, Acari, Kapıdağ Half Island, Balıkesir, Turkey
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zooloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 865
Özet
Bu çalışmada, Balıkesir ili, Kapıdağ yarımdası'nda bulunan Raphignathoidea akarlarını (Acari: Actinedida) tespit etmek amaçlanmıştır. Bunun için Nisan 2018-Mart 2019 tarihleri arasında 12 ay süresince her ay ayda bir kez araştırma bölgesine gidilerek çeşitli habitatlardan toprak, döküntü ve yosun örnekleri alındı. Alınan örnekler etiketlendikten sonra naylon torbalar içerisinde laboratuvara getirildi ve burada Berlese düzeneğinde içinde akarlar ayıklandı. Daha sonra iğneler yardımıyla Raphignathoidea akarlar ayıklandı ve Laktofenolde ağartıldıktan sonra Hoyer ortamında daimi preparatları yapıldı. İncelenen örneklerden toplam 11 tür teşhis edilmiştir. Bu türlerden 4 tanesi Raphignathidae familyasına (Raphignathus gracilis (Rack, 1962), Raphignathus protaspus Khanjani ve Ueckermann, 2003, Raphignathus zahoi Fan ve Yin, 2000, Raphignathus ueckermanni Koç ve Kara, 2005), 5 tanesi Stigmaeidae familyasına (Storchia robustus (Berlese, 1885), Eustigmaeus dogani, Eustigmaeus anauniensis (Canestrini, 1889), Eustigmaeus turcicus, Eustigmaeus kamili), bir tanesi Caligonellidae (Molothrognathus venusta) familyasına aittir. Tespit edilen türlerin örneklerimiz üzerinden çeşitli vücutkısımlarının şekilleri çizildi ve çeşitli organlarının ölçümleri yapılarak tür tanımları yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to detect the Raphignathoidea mites (Acari: Actinedida) located in the Kapındağ peninsula of Balıkesir. For this, between April 2018 and March 2019, 12 months each month, once a month, the research area was visited, and soil, debris and algae samples were taken from various habitats. After the samples taken were tagged, they were brought to the laboratory in nylon bags, where the mites in the Berlese apparatus were removed. Then, Raphignathoidea mites were removed with the help of needles and after bleaching in Lactophenol, permanent preparations were made in Hoyer medium. A total of 11 species were identified from the samples examined. 4 of these species belong to the Raphignathidae family (Raphignathus gracilis (Rack, 1962), Raphignathus protaspus Khanjani and Ueckermann, 2003, Raphignathus zahoi Fan and Yin, 2000, Raphignathus ueckermanni Koç and Kara, 2005), 5 of them Stigmaeidae (Storchia robustus (Berlese, 1885), Eustigmaeus dogani, Eustigmaeus anauniensis (Canestrini, 1889), Eustigmaeus turcicus, Eustigmaeus kamili), one belongs to the Caligonellidae (Molothrognathus venusta). The figures of various body parts were drawn through the samples of the identified species, and their various organs were measured and species definitions were made.