Primer stabilizasyon olan ve olmayan titanyum implantlarda lokal ve sistemik zoledronik asit uygulamasının osseointegrasyon üzerine etkisi
The effect of local and systemic zoledronic acid application on osseointegration of titanium implants with and without primary stabilization
  1. Tez No: 644445
  2. Yazar: NURULLAH SÖKMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN DÜNDAR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: primer stabilizasyon, osseointegrasyon, bifosfonatlar, zoledronik asit, diş implantı, primary stabilization, osseointegration, bisphosphonates, zoledronic acid, dental implant
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Primer stabilizasyon (PS) implantın cerrahi yerleştirilmesi sırasında başlangıç sıkı yerleşme olarak tanımlanır ve başarılı bir osseointegrasyon için gereklidir. Kemik kalitesi ve miktarının yetersiz olduğu durumlarda sıkı implant yerleştirilmesi oldukça zordur. Zoledronik asit (ZA) kemik rezorpsiyonunu engelleyen güçlü bir bifosfonattır. Bu çalışmada amaç primer stabilizasyon olan ve olmayan titanyum implantlarda lokal ve sistemik zoledronik asit uygulamasının osseointegrasyon üzerine etkisinin histolojik incelenmesidir. Bu amaçla denekler önce PS(+) (n=24) ve PS(-) (n=24) olak üzere iki ana gruba ayrıldı. Bu ana gruplar kontrol (n=8), lokal zoledronik asit (2mg/1mL) (n=8) ve ve sistemik zoledronik asit (0,1 mg/kg) (n=8) grupları olmak üzere alt gruplara ayrıldı. Deneklerin tümü 4 haftalık iyileşme döneminden sonra sakrifiye edildi. Örneklerin kemik implant kaynaşması ve yiv doluluk yüzdesi dekalsifiye edilmemiş histolojik analiz yöntemine göre analiz edildi. Primer stabilizasyon alınan ve alınmayan gruplar arasında kemik implant kaynaşması yüzdeleri ve yiv doluluk yüzdeleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulundu (p0.05). Çalışmamızın sonuçlarına göre primer stabilitenin osseointegrasyon için önemli bir etken olduğu ve zoledronik asidin sistemik ve lokal uygulanmasının implant osseointegrasyonunu artırabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The primary stabilization (PS) is defined as initial tight fit during the surgical placement of the implant and is essential for successful osseointegration. Tight implant placement is quite difficult in cases where bone quality and quantity are insufficient. Zoledronic acid (ZA) is a powerful bisphosphonate that prevents bone resorption. The aim of this study is to investigate the effect of local and systemic zoledronic acid application on osseointegration in titanium implants with and without primary stabilization. For this purpose, the subjects were divided into two main groups as PS (+) (n = 24) and PS (-) (n = 24). These main groups were divided into control (n = 8), 2mg / 1mL local zoledronic acid (n = 8) and 0.1 mg / kg systemic zoledronic acid (n = 8) groups. All of the subjects were sacrificed after a 4-week recovery period. Bone implant connection of the samples was analyzed according to the non-decalcified histological analysis method. A statistically significant difference was found between the groups with and without primary stabilization in terms of bone implant connection percentages and groove occupancy percentages (p 0.05). According to our study results, it can be said that systemic and local administration of zoledronic acid may increase implant osseointegration.