Acil servisten yoğun bakıma yatırılan hastalarda enflamasyon belirteçlerinin değerlendirilmesi
Assessment of inflammation symptoms in patients admitted to the intensive care unit from the emergency department
- Tez No: 644511
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM HALİL YASAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Hasta, Anstabil, Yoğun Bakım, Emergency Service, Patient, Unstable, Intensive Care
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışma ile acil servise başvuran ve yoğun bakım ünitesine yatışı gereken kritik hasta oranlarını ve bu hastaların yoğun bakım ünitesine yatış durumlarını, yoğun bakım ünitesi yataklarının uygun ya da uygunsuz kullanım oranlarını, hastaların acil serviste kalış sürelerini ve bu süreyi etkileyen faktörleri saptamayı amaçladık. Materyal ve Metod: Harran Üniversitesi Hastaneleri'nde 19.09.2016-19.09.2019 tarihleri arasında erişkin acil servise başvuran 18 yaş üstü hastalardan, travma dışı medikal nedenlerle yoğun bakım ünitelerine (İç Hastalıkları, Kardiyoloji, Genel Cerrahi, Nöroloji, Nöroşirurji, Göğüs-Kalp Damar Cerrahisi, Anestezi) yatırılan 1000 hasta çalışmaya alındı. Ayrıca acil polikliniğine başvurmuş 600 sağlıklı birey çalışmaya alındı. Bulgular Hasta grubunun acilde kaldıkları süre ve yattığı sürelere bakıldığında; acilde kaldıkları süre min. 1. dk. ile max. 1140 dk. kaldıkları ve ortalama 57,667±82,281 dk. kaldıkları saptandı. Yoğun Bakım 'da yattıkları sürenin min. 10 dk. ile 600 saat arasında olduğu, ortalamasının ise 58,300±78,927 saat olduğu saptandı. Hastaların %6,9'unun öldüğü, %23,8'inin de komorbid hastalıklarının olduğu görüldü. Hastaların %32,5'inin Cerrahi Yoğun Bakıma, %18'inin Acil Yoğun Bakıma, %14,4'ünün Koroner Yoğun Bakıma ve %10,1'inin de Dahili Yoğun Bakıma yatırıldıkları görüldü. Hasta grubunun CRP ortalamasının 5,227±14,053, kontrol grubun ortalamasının 0,388±0,670 olduğu, hasta grubunun NLR ortalamasının 9,866±73,559, kontrol grubun ortalamasının 1,145±0,446 olduğu, hasta grubunun PLR ortalamasının 57,44±47,101, kontrol grubun ortalamasının 57,11±32,668 olduğu, hasta grubunun WBC ortalamasının 13,590±19,663, kontrol grubun ortalamasının 9,068±2,309 olduğu, hasta grubunun HGB ortalamasının 12,19±2,828, kontrol grubun ortalamasının 13,11±2,108 olduğu, hasta grubunun PLT ortalamasının 263,00±121,153, kontrol grubun ortalamasının 276,12±83,004 olduğu,hasta grubunun RDW ortalamasının 13,071±2,359, kontrol grubun ortalamasının 12,187±1,595 olduğu saptandı. Hasta ve kontrol gruplarının CRP, NLR, PLR, WBC, HGB, PLT ve RDW değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu saptandı. Hasta ve kontrol grubunun laboratuvar sonuçlarının nonparametrik Mann-Whitney U testine göre dağılımları; hasta grubunun CRP sıralı ortalaması 913,61, kontrol grubunun sıralı ortalaması 605,14 olduğu, hasta grubunun NLR sıralı ortalaması 937,25, kontrol grubunun sıralı ortalaması 570,38 olduğu, hasta grubunun PLR sıralı ortalaması 777,07, kontrol grubunun sıralı ortalaması 838,18 olduğu saptandı. Hasta ve kontrol grubunun CRP, NLR ve PLR ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu görüldü. Sonuçlar: Acil servislerin baktığı hasta profili acil patolojiler olması gerekirken, uygun olmayan ve poliklinik hastaların başvurduğu birimler haline gelmiştir. Bu da gerçek acillere verilmesi gereken özen ve dikkatin azalmasına neden olmaktadır. Acil servis kalış süresinin, hasta bakım kalitesi ve mortalite üzerindeki etkileri, kritik hasta bakım kalitesinin arttırılmasına katkı sağlayabilir. Etkili politikaların oluşturulmasına faydalı olabileceğini düşünmekteyiz. MPV, RDW ve NLR değerleri yüksek olan hastalarda YB yatış oranının daha fazla olduğu ve bu değerlerin erken YB yatışı açısından incelenmesinde yarar sağlanacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: This study aims to determine the rates of critical patients who admitted to the emergency room and who needed to be hospitalized in the intensive care unit, and to identify their hospitalization status in the intensive care unit, the rates available and unavailable intensive care unit beds, the duration of the patients' stay in the emergency room, and the factors that affect this duration. Materials and Methods: Of the 18-year-old or older patients admitted to the intensive care units (Internal Medicine, Cardiology, General Surgery, Neurology, Neurosurgery, Thoracic- Cardiovascular Surgery, Anesthesia) of the Harran University Hospitals between September 19th, 2016 and September 19th, 2019 for medical reasons, except trauma, 1000 patients were included in the study. In addition, 600 healthy individuals who admitted to the emergency outpatient clinic were also included in the study as healthy controls. ResultsThe amount of time that the patient group stayed in the emergency room and the time they were hospitalized was found to be minimum 1 minutes and maximum 1140 minutes, and the average duration of time they stayed in the emergency room was found to be 57.667±82.281 minutes. It was found that their duration of stay in the intensive care was minimum 10 minutes and maximum 600 hours, and the average was 58.300±78.927 hours. Of the patients, 23.8% was found to have comorbidities, and the mortality rate was 6.9%. Of the patients, 32.5% was found to be hospitalized in the Surgical Intensive Care, 18% was in the Emergency Intensive Care, 14.4% in the Coronary Intensive Care, and 10.1% was hospitalized in the Internal Medicine Intensive Care. The CRP average was 5.227±14.053 in the patient group, and 0.388±0.670 in the control group, the NLR average of the patient group was 9.866±73.559, and it was 1.145±0.446 in the control group, the PLR average was 57.44±47.101 in the patient group, and 57.11±32.668 in the control group, the WBC average was 13.590±19.663 in the patient group and 9.068±2.309 in the X control group, the HGB average of the patient group was 12.19±2.828, and it was 13.11±2.108 in the control group, the PLT average was 263.00±121.153 in the patient group, and 276.12±83.004 in the control group, and the RDW average was 13.071±2.359 in the patient group, and it was 12.187±1.595 in the control group. There was a statistically significant difference between the patient and control groups in terms of CRP, NLR, PLR, WBC, HGB, PLT and RDW values. Looking at the distribution of the laboratory findings of the patient and control groups according to the nonparametric Mann-Whitney U test, the CRP ranked average was 913.61 in the patient group and 605.14 in the control group, the NLR ranked average was 937.25 in the patient group and 570.38 in the control group, and the PLR ranked average was 777.07 in the patient group and 838.18 in the control group. There was a statistically significant difference between the CRP, NLR and PLR averages of the patient and control groups. Conclusions: While the patient profile of emergency services is supposed to be immediate pathologies, they have become the units where inappropriate outpatient clinic patients admit. This leads to the decrease in care and attention that should be given to the actual emergencies. Revealing the effects of the emergency room stay on the quality of patient care and the mortality can contribute to the increase in the quality of critical patient care. We believe it might be useful to develop effective policies in this regard. Patients with high MPV,NLR and RDW values have a higher rate of requirement for intensive care units and it is thought that examining these values in terms of early hospitalization for intensive care unit can be benefical.