Türk aydınında devlet, siyaset ve demokrasi problemi: Erol Güngör'ün düşünceleri ekseninde bir inceleme
Turkish intellectuals on issues of the state, politics and democracy: A review with regard to Erol Güngör's thoughts
  1. Tez No: 644597
  2. Yazar: RABİA ASLIHAN TÜRKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR ÖNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Siyaset, Devlet, Demokrasi Problemi, Türk Aydını, Erol Güngör, Politics, State, Democracy Problem, Turkish Intellectual, Erol Güngör
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Kadim ve aktüel toplumsal/siyasal konularda sıkça tartışılan meselelerden birisi de aydınlardır.“Aydın”olarak ifade ettiğimiz kişilerin, tarihsel süreç boyunca, isimleri, konumları, statüleri değişse de toplumsal ve siyasal hayattaki rolleri daima önemli olmuştur. Özellikle Batı'da Aydınlanma ve bizde de Türk Modernleşmesi'yle birlikte aydınların toplumsal ve siyasal alandaki rolleri, konumları değişmiş, aydınlar en önemli öznelerden biri olmaya başlamıştır. Türk aydınlarının devlet ve siyaset gibi konular için tarihin her döneminde fikirler ürettiği ve icra noktasında da önemli girişimlerde bulundukları bilinmektedir. Erol Güngör de bu aydınlardan biridir. Güngör, sosyolog, sosyal psikolog, ilim ve dava adamı hüviyetiyle pek çok sosyal meseleye yaklaşmış ve bu meselelere ilmi metotlarla farklı bakış açıları getirmiştir. Onun tetkik yaptığı sosyal meselelerden birisi de aydınlardır. Erol Güngör, Türk aydınının, Türk Modernleşmesi ile birlikte yönünü batıya döndüğü, zamanla halka ve halkın değer sistemlerine yabancılaştığı, bu durumun toplumda bir halk-aydın düalitesi yarattığı görüşündedir. Güngör aydınların bu elitist, anti-demokratik tavırlarının milli bütünlüğe ve demokrasiye zarar verdiğini hatta siyasal düzeni (devletin bütünlüğünü) de sarsacak mahiyette olduğunu belirtir. Bu bağlamda Güngör özellikle Batıcı- İnkılâpçı olarak nitelendirdiği Türk aydınlarının milli varlığın önünde tehdit oluşturduğu düşüncesindedir.
Özet (Çeviri)
Intelectuals are one of the issues frequently discussed in ancient current social and political issues. Although the positions, status and names of people we have referred to even if intellectuals have changed throughout the historical process, their roles in social and political life have always been important. Especially with the Enlightenment in the West and Turkish modernization in our country, the roles and positions of the intellectuals in the social and political sphere have changed, and intellectuals have become one of the most important subjects. We know that Turkish intellectuals have produced ideas on issues such as the state and politics in every period of history and made important attempts to do them. Erol Güngör is one of these intellectuals. Güngör approached many social issues with his identity as a sociologist, social psychologist and scientist, and brought them different perspectives with scientific methods. One of the social issues which he studied and made important examinations is the matter of intellectuals. Erol Güngör is of the opinion that the Turkish intellectual turned to the west with the Turkish modernization, became alienated from the people and the value systems of the people over time, and this situation created a people-intellectual duality in the society. Güngör, states that this elitist, anti-democratic attitude of the intellectuals harms the national integrity and democracy and even shakes the political order ( the integrity of the state. In this context, Güngör has the idea of Turkish intellectuals who are especially Westernist and revolutionary a threat in front of the national existence.