Kas-iskelet sisteminde kronik ağrı şikayeti olan bireylerde duygu düzenleme güçlüğü
Emotional strength in individuals with chronic pain complaints in the muscle-skeleton system
- Tez No: 644727
- Danışmanlar: PROF. DR. SULTAN TARLACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyopatoloji, Psikoloji, Physiopathology, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kronik Ağrı, Duygu Düzenleme Güçlüğü, Kronik Kas İskelet Ağrısı, Chronic Pain, Emotion regulation difficulties, Chronic Musculoskeletal Pain
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nörobilim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Çalışmamızda 6 aydan daha uzun süre devam eden/ara ara tekrar eden kronik as iskelet ağrı şikâyeti olan bireylerde duygu düzenleme güçlüğü arasındaki ilişki incelenmiştir. Duygu düzenleme güçlüğü olan bireylerin kronik ağrı süresinin, ağrı sıklığının ve şiddetinin etkilenimi araştırılmıştır. Kronik ağrı şikâyeti olan bireylerin ağrıya olan tepkileri, yaklaşımları, sosyal hayattaki davranışa etkisi sorgulanmış olup ağrıya olan psikolojik ve organik inançları sorgulandı. Çalışmaya kronik kas iskelet ağrılı 116 birey dahil edildi. Katılımcılar 'Ağrı Değerlendirme Formu', 'Ağrı İnançları Ölçeği' ve 'Duygu Düzenleme Güçlüğü' Kısa Form-DDGö16 ile değerlendirildi. Ölçekler 'online anket' oluşturularak katılımcılara ulaştırıldı. Katılımcılara ölçeklerde önce 'Bilgilendirilmiş Gönüllü Olur Formu' sunulmuş ve bu formda çalışmanın amacı anlaşılır bir şekilde ifade edilmiştir. Yapılan çalışma sonucunda; duygu düzenleme güçlüğü olan bireylerde ağrı şiddetinin daha fazla olduğu bulunmuştur (p=0,0021). Ağrı beklenti korkusu olanlarda“Ağrı İnançları Ölçeği”alt boyutlarından“Organik İnanç”skorları arasında anlamlı bir fark bulunmuştur (p=0,015). Ağrıyla baş etme yöntemi olarak pasif baş edenlerde“Duygu Düzenleme Güçlüğü”skoru daha yüksek bulunmuştur (p=0,036).Yakınlarının ağrıya olan tepkisi aşırı korumacı olan bireylerde“Duygu Düzenleme Güçlüğü”skoru daha yüksek bulunmuştur (p=0,01).Yaş azaldıkça“Duygu Düzenleme Güçlüğü”skoru daha yüksek bulunmuştur (p=0.015). Bu sonuçlar ağrı tedavisinde farklı faktörlerin etkili olabileceğini göstermiş ve daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In our study, it was invastegated the relationship between Difficulties in Emotional Regulation individuals suffering from Chronic Musculoskeletal Pain that persists for more than 6 months / repeats intermittently. The effects of chronic pain duration, pain frequency and severity of individuals with emotional dysfunction were investigated. Individuals with chronic pain complaints have been questioned about their reactions to pain, their effects on behavior in social life, and their psychological and organic beliefs about pain have been questioned. The study included 116 individuals with Chronic Musculoskeletal Pain. Participants were evaluated with 'Pain Assessment Form', 'Pain Beliefs Questionnaire' and 'Emotion Regulation Difficulty' Short Form-DDGö16. Scales were created through an“online survey”and delivered to the participants. Participants were first presented with the 'Informed Volunteer Consent Form' on the scales and the purpose of the study was expressed in a clear form in the province. As a result; It was found that pain intensity and frequency of pain were higher in individuals with emotional regulation difficulties (p=0,0021). A significant difference was found between the scores of“Organic Beliefs”among the sub-dimensions of“Pain Beliefs Scale”among those with fear of pain expectation (p = 0.015). The“Emotional Regulation Difficulty”score was found to be higher in those who passively cope with pain as a method of coping (p = 0.036). The“Emotional Regulation Difficulty”score was higher in individuals whose relatives' pain response was overprotective (p = 0.01).As the age decreased,“Emotion Regulation Difficulty”score was found higher (p = 0.015).These results showed that different factors may be effective in the treatment of pain and more research is needed.